NIEUW: Voetjebal Arnhem-Nijmegen

23 augustus 2021
Ken je het speelconcept Voetjebal al? Voor kinderen van 2 t/m 5 jaar biedt Voetjebal de kans om samen met vader of moeder de eerste voetbalstapjes te gaan zetten. En het concept houdt nog veel meer in dan voetbal alleen. Vanaf september zijn er ook lessen in Arnhem en Nijmegen! Nieuwsgierig? Lees verder in de blog!
Voetjebal Arnhem-Nijmegen
Voetjebal is een landelijk concept en bestaat al sinds 2005. Het is ontwikkeld vanuit de gedachte dat kinderen in deze tijd te weinig gevarieerd bewegen. Kinderen die goed kunnen bewegen, zijn ook beter in staat om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

Voetjebal is het eerste speciale voetbal speelconcept van Nederland voor kinderen van 2 t/m 5 jaar. Kleuters en peuters die graag actief bezig zijn, maken hierbij voor het eerst op een gestructureerde manier kennis met een bal, samen met één van hun ouders. De nadruk ligt hierbij op spelen en plezier. Visie hierbij is: 'Leren om te bewegen en bewegen om te leren'.

Voetjebal Arnhem-Nijmegen

Ik ging in gesprek met de initiatiefnemer van Voetjebal Arnhem-Nijmegen, Guido Teekamp. Naast hun reguliere baan zochten Guido en zijn vriendin Hinke Prent een aanvullende uitdaging. Voor allebei staat bewegen en een gezonde leefstijl bij kinderen hoog in het vaandel en vanuit de behoefte om hiermee iets te kunnen bijdragen aan de maatschappij zijn ze samen het Voetjebal concept Arnhem-Nijmegen gestart. Guido heeft heeft veel affiniteit met voetbal en is ook voetbaltrainer geweest van de teams van hun kinderen. Ook vinden zij het belangrijk dat de lessen toegankelijk zijn voor alle kinderen. Vandaar dat ze ook afspraken hebben met de Gelrepas en Stichting Leergeld.

Voetjebal methode

'Wat vind je waardevol aan de Voetjebal methode?' Guido: 'De lol die kinderen met de bal hebben, de interactie tussen ouder en kind en dat het programma breed motorisch is en kinderen met hun hele lijf moeten bewegen'.

Het programma van Voetjebal is samengesteld door bewegingswetenschappers die een ouder-kind programma hebben ontwikkeld met onder andere: bewegen op muziek, kleuren herkennen, tellen, scoren en juichen, stimulering motoriek. Veel basale ontwikkelingsgebieden worden hiermee tijdens de lessen aangesproken. Naast de diverse voetbalvormen is er tijdens de lessen ook ruimte voor spelen zonder bal en zijn er in de lessen diverse elementen van een gezonde leeftstijl verwerkt.

Tijdens de Voetjebal lessen ontwikkelen kinderen hun sociale vaardigheden, concentratievermogen, het kunnen uitvoeren van simpele opdrachten en vergroot het hun zelfvertrouwen.

Ouder-kind lessen

Guido:'Voetjebal zijn lessen samen met de ouder. Het is een echt kwaliteitsmoment tussen ouder en kind. De interactie die je hierbij tussen ouder en kind ervaart is mooi. Zo kan een ouder een kind, dat het bijvoorbeeld in begin spannend vindt, over een drempel helpen. De groepen zijn klein (max 10 kinderen per groep en hun ouders). Dus het is heel overzichtelijk voor iedereen'.Voetjebal materialen

Guido vindt het belangrijk dat er mooie materialen zijn voor de lessen. Het materiaal is speciaal ontworpen voor kinderen en stimuleert hiermee de coördinatie, behendigheid en balans. Zo vind je in de gymzalen waar de lessen plaatsvinden speciale skillballen, kegels, hoepels, pitzakken en balanceerborden.

Voetjebalprogramma: 3 werelden

'De Voetjebal lessen zijn opgedeeld in 3 werelden, waarin kinderen oefeningen krijgen aangeboden die gericht zijn op wat past bij de leeftijd van de kinderen: 2-3 jaar, 3-4 jaar en 4-5 jaar. Er zit een maximaal verschil van 8 maanden tussen de kinderen. Ook zit er een duidelijke opbouw in de lessen en krijgen kinderen een sticker als de oefening goed is afgerond. De lat ligt hierbij niet hoog. Het gaat niet zozeer om de prestatie, maar meer op de lol en het plezier. Een proefles is altijd gratis. Vinden ouder en kind het leuk, dan vervolgen ze de lessen en anders stoppen ze na die ene les'.Wat maak Voetjebal een uniek concept?

Guido:'Samen met vader of moeder sporten en daarmee een voorbeeldfunctie voor je kind zijn. Het concept bestaat al 15 jaar en is goed doordacht en er zit een mooie pedagogische gedachte achter. De fun die kinderen (en ouders) met de bal beleven en het breed motorische concept spreken Guido enorm aan'. 

Vanaf eind september start Voetjebal Arnhem-Nijmegen op twee locaties:
Nijmegen: Gymzaal de Grote Boel in Nijmegen Noord
Arnhem: Gymzaal van het Lorentz Lyceum.
In de toekomst is het plan om het aantal locaties verder uit te breiden.

De trainers van Voetjebal Arnhem-Nijmegen zijn er helemaal klaar voor om vanaf september de ouder-kind lessen Voetjebal te gaan aanbieden!

Wil je meer weten over het concept Voetjebal of jou en je kind aanmelden voor een proefles, klik dan op de roze website button! Naar de website