Speurtocht door huis Zypendaal

12 oktober 2021
Kennen jullie het prachtige huis Zypendaal al? Kidsproofblogger Nicoline is er onlangs geweest met haar gezin! Ze deden een speurtocht en ontdekten zo meer over het leven hier vroeger. Supertof! Lees hun leuke ervaringen!
Speurtocht op huis Zypendaal

Sjiek de friemel op bezoek bij familie Brantsen in huis Zypendaal


Al jarenlang in Arnhem wonend zijn we eigenlijk nog nooit geweest in huis Zypendaal. Het buitenhuis in de 18e eeuw gebouwd door de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Het interieur is nog uit deze tijd. Hoe leefden rijke mensen uit die tijd? We mochten vandaag een speurtocht door het kasteeltje maken. Imposant en leerzaam voor de oudste, de jongste was meer bezig met touw (waar ze niet aan mocht hangen) en waar de baby’s van vroeger waren, maar ook zij was onder de indruk van het huis in het water en wist wijs wat antwoorden.



Huis in het water

Een mooie entree. Geen typisch kasteel, maar meer een villa. Met capuchons op, want het is vandaag erg slecht weer, lopen we dichterbij. Is het hier mama? In dat huis wat in het water staat? Dat heeft ze snel gezien. Mooi in het groen gelegen in het park met balkon, mooie raampartijen met luikjes en er tegenover een oranjerie en koetshuis. Hoe zou het er van binnen uit zien?



Speuren

We lopen naar binnen en worden zeer vriendelijk welkom geheten. Je merkt direct dat de aanwezige vrijwilligers passie en plezier in hun werk hebben. We krijgen een potloodje en speurtocht op papier mee en lopen een trap omhoog waar de speurtocht kan beginnen. De oudste kan de vragen goed lezen en direct gingen we op zoek naar een bepaald setje servies.



Kleuren kamers

De vragen zijn gecategoriseerd in de diverse kamers. Je hebt de eetzaal, de blauwe kamer, de herenkamer, de rode kamer. We lieten de kids hun gang gaan. Uiteraard ging dat niet kamer voor kamer en via de vastgestelde route, maar heen en weer en terug en nog een keer. Gelukkig waren de vrijwilligers in elke kamer zeer vriendelijk en behulpzaam en betrof het maar 1 verdieping 😉. We leren over grote vensterbanken, sjiek servies, oude schilderijen en een kinderstoel waar ze op een bijzondere manier de voetjes van de kindjes warm hielden of was het toch om de babyfoon in op te bergen….Prachtig om te zien hoe de kinderen van nu terug in de tijd moeten denken. Alles staat er even sjiek de friemel bij zoals vroeger. Alsof er nog mensen wonen, want de tafels zijn gedekt en het sigaartje ligt klaar. Statige stoelen, grote spiegels met gouden randen en mannen in grote witte kragen op het doek.





Apparaatje

De jongste moesten we af en toe terugfluiten, want die vond de touwen die als hekje dienden te interessant om aan te zitten, lees hangen. Niet de bedoeling natuurlijk. Maar als we haar een opdracht gaven dacht ze wel meteen mee. Vooral het raden wat het apparaatje, wat in de herenkamer stond, was deed ze aan mee. Muziekdoosje? Ja daar komt dan een ballarina uit zegt ze. Ook had ze interesse in de alarmapparaten die in elke kamer stonden. Nee, die horen niet bij het huis van vroeger, dat is van nu zodat je niet te dicht bij de spullen komt. De oudste was al weer bezig met een volgende vraag en ging op de grond zitten om een familiewapen te tekenen.






Poepstoel

De vrijwilligers zijn echt een meerwaarde bij de rondleiding en beleving van het huis en de spullen. Zelf loop je gemakkelijk en te snel langs alle meubels zonder de betekenis ervan te weten. De kinderen werden nog even gewezen op een stoel in de hoek met een groot kussen er op. De oudste ging gissen; een oude stoel? Een versleten stoel? Ja, dat was het ook, maar het was ook een poepstoel. Een poepstoel?! riepen ze in koor. Een sjieke stoel met bloemenmotief en een groot dik kussen erop. Vroeger deed de dame daar haar behoefte in. Het kussen ging er af. De po eronder. Scherm ervoor (ook nog aanwezig in bijpassend bloemenmotief) en de dame kon haar werk doen. Midden in de kamer stinken?! Ja vroeger deden ze daar niet zo moeilijk over als nu. Goh weer wat geleerd.



Kort maar krachtig

Klaar! zegt de oudste na het tekenen van het familiewapen en het verhaal over de poepstoel. We zijn niet lang geweest, maar prima om een goede indruk te krijgen en alle vragen over de binnenruimtes te beantwoorden. We krijgen een mooie kleurplaat en plaatjes om een eigen kijkdoos te maken mee naar huis. Wat attent en leuk! We lopen Huis Zypendaal uit en kijken nog even achterom en bestuderen het huis van buiten waar nog ergens een familiewapen verstopt zit. De jongste met oog voor detail zag het. Helaas laat het weer niet toe om buiten verder te ontdekken en de vragen over het park nog te maken. Want niet alleen het buitenhuis maar juist ook het park ziet er fantastisch uit. Er zijn leuke vragen en weetjes aan het park rondom deze villa gekoppeld. Daar komen we zeker nog een keer voor terug.





Wil je zelf ook een speurtocht doen op Huis Zypendaal? Klik op de roze websitebutton voor meer info en reserveer je kaartjes. De speurtochten zijn op zondagen.

Kidsproofblogger Nicoline Kneepkens-Holleboom (38 jaar) is getrouwd met Bjorn, hebben 2 kinderen, Jasper (9 jaar) en Fleur (5 jaar) en wonen in Arnhem. Ze houden van leuke dingen doen samen met het gezin. Omdat ze doordeweeks allebei druk zijn met werk willen ze in het weekend minimaal 1 ding gezamenlijk doen. Mooie herinneringen maken en nieuwe dingen leren! Naar de website