Speurtocht rondom Kasteel Doorwerth

9 juli 2021
Je even als een ware ridder of prinses voelen...de uitstraling en sfeer van kasteel Doorwerth zijn prachtig. Kidsproofblogger Nicoline en haar kinderen gingen op ontdekkingstocht rondom het kasteel met de Speurtocht in het Verleden en leerden hoe ze hier vroeger leefden. Lees hoe zij al speurend op pad gingen!
Speurtocht in het Verleden rondom Kasteel Doorwerth

Indrukwekkend kasteel

Bij aankomst verbazen we ons al over hoe mooi het kasteel van buiten is. Reusachtig, mooie entree, meerdere gebouwen en mooie torentjes. Alsof we in een film terecht komen! Al meer dan 750 jaar oud, hoe bijzonder. We namen een zij-ingang vanaf de parkeerplaats waar je direct een mooi beeld hebt van de grootte van het kasteel. Bij binnenkomst gaan we door een mooie grote blauwe deur. De zwaluwen vliegen ons om de oren. Het eerste verrassingseffect van vandaag. We werden vriendelijk ontvangen en kregen de 'Speurtocht in het Verleden' met potloodje mee. We duiken vandaag terug in het verleden en komen er achter hoe er vroeger op het landgoed geleefd werd.Speurtocht in het Verleden

Op een van de bankjes voor het kasteel nemen we plaats en beginnen met lezen. De buitenspeurtocht leidt ons om het kasteel heen. Het startpunt is duidelijk, de ingang met het grote &-teken. Onze oudste van negen leest ons de weg voor en de eerste vraag. De vragen en opdrachten zijn goed te lezen qua lettertype, schrijfwijze en korte zinnen waardoor hij het zelf goed af kan.De vragen zelf waren af en toe best lastig gezien geschiedenis niet helemaal ons ding is en er geen informatiebordjes stonden met het antwoord. Maar al denkend en fantaserend over vroeger kozen we het naar ons idee meest geschikte antwoord van de multiple choice en dat was eigenlijk ook wel interessant en leerzaam. De jongste was echter voornamelijk met de omgeving bezig en was op zoek naar de schat (dat hoort toch bij een speurtocht?!, nee niet bij deze speurtocht lief).Verder was het soms even zoeken tot waar we moesten lopen. Wanneer komt die picknicktafel nou of waar zien we een terp?! Lopen we goed? Maar wetende dat de wandelroute maar 1 route heeft, om het kasteel heen, kun je ook niet verdwalen. Ons meisje van 5 vond de opdracht om een kasteel te tekenen wel passend en vol concentratie ging ze aan de slag.Op de route kwamen we een speelplekje tegen waar ze meteen ging klimmen en aan de waterpomp ging hangen. Na 45 minuten kwamen we terug op het binnenplein op hetzelfde bankje als waar we waren gestart. We moesten nog 1 woord maken met alle gegeven antwoorden. Het te maken woord was de oudste al snel over uit dus kon hij zijn multiple choice antwoorden nog mooi corrigeren. De hersens waren gekraakt hoor, maar met wat geduld (die er niet altijd was) en uitleg heeft hij alle 10 de vragen goed ingevuld en is hij heel wat wijzer geworden.We speurden wat af en hebben ondanks de soms best lastige vragen genoten van de prachtige locatie en dus ook veel nieuwe dingen geleerd 2 vliegen in 1 klap!

Even spieken in het kasteel

We boffen, want ook binnen in het kasteel mochten we nog even een kijkje nemen. Ook daar hebben ze een speurtocht uitgezet wat beter te doen is voor de jongere kinderen. Zoeken naar elementen uit het kasteel met foto’s en plaatjes uit het boekje. Dat ging ons goed af. De wapens, ridderpakken en bijzonder opgezette dieren waren erg interessant. De jongste liep uit zichzelf zelfs als een plechtige ridder door de ridderzaal. De oudste had nogal interesse in de wc’s ala poepdoos wat ze vroeger hadden.

Het meest spannende was de gevangenis. Via een klein luikje kon je zien hoe ze vroeger gevangen werden. De spijlen uit het plafond en de ketting om handen en benen maakten nogal indruk. Beetje spannend zelfs.
Terug door de blauwe deur met de zwaluwnestjes sloten we ons ridderavontuur af. Een leerzame dag uit. Een speurtocht op een prachtige plek voor diegene die wat meer van de geschiedenis over kastelen te weten wil komen. De combinatie met een bezoek binnen in het kasteel met al zijn diverse kamers vol pracht en praal maakte ons uitje een stoere belevenis.Leuk weetje: Naast buiten en binnen speurtochten worden er regelmatig andere activiteiten en evenementen georganiseerd. En mocht je nog op zoek zijn naar een unieke trouwlocatie…wauw eentje om in te lijsten hoor.

Kidsproofblogger Nicoline Kneepkens-Holleboom (38 jaar) is getrouwd met Bjorn, hebben 2 kinderen, Jasper (9 jaar) en Fleur (5 jaar) en wonen in Arnhem. Ze houden van leuke dingen doen samen met het gezin. Omdat ze doordeweeks allebei druk zijn met werk willen ze in het weekend minimaal 1 ding gezamenlijk doen. Mooie herinneringen maken en nieuwe dingen leren! Naar de website