icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Vier de zomer met deze leuke zomerse DIY activiteiten!

3 juli 2019
In deze zomerblog neemt Stefanie Bouwels, mama van Maxim en Floris en schrijfster van Supertof!, een uniek Speelboek voor ouders met kinderen, je mee in een herkenbaar verhaal uit haar eigen leven, dat uitmondt in leuke activiteiten die je direct met je kinderen kunt doen. Samen lol!
“Yessss, het is weer zomer!” We worden wakker, staan op en slaan zo snel mogelijk de deuren van onze achtertuin open. Heerlijke zonnestralen schijnen direct naar binnen. De ochtendzon! Nog even genieten voordat het té heet wordt …

Na het ontbijt gaan we naar het strandje in de buurt. We nemen een emmertje en schepjes mee. Daar kunnen we altijd wel iets leuks mee verzinnen! Met het strandzand bouwen we verschillende zandkastelen. Zandkastelen in verschillende vormen en maten. Elk kasteel ziet er anders uit. Dat is supertof! Papa en mama maken ook een kasteel. “Hmmm, denkt mama, wat voor vorm kasteel kan ik nog maken? Ik wil een andere maken dan die jullie al hebben gemaakt!” Mama kijkt even bedenkelijk en gaat aan de slag.
Papa doet mee en is ondertussen ook een zandkasteel-project begonnen. Met zijn vieren bouwen ze een heel ‘zandkastelendorp’. “Kom! zegt mama, we verzamelen allerlei kleine dingen op het strand. Deze kunnen we gebruiken om de kastelen te versieren.” In een emmertje verzamelen ze allerlei dingetjes. Takjes, steentjes, schelpjes, achtergelaten bierdopjes en kijk eens wat Floris heeft gevonden! Een stukje van een ….? Raad maar eens! Van welk dier was dit een stukje?

Zandkastelen bouwen

Het zandkastelendorp                                                    Zie jij van welk dier dit is?

Floris en Maxim gaan verder met het zoeken en verzamelen van mooie dingen op het strand. Het liefst nemen ze alle gave gevonden dingen mee naar huis! Daar hebben ze een leuk idee mee. Eenmaal thuis wassen ze de steentjes onder de kraan. Lekker kliederen met water en ondertussen wassen ze de steentjes schoon! Dan leggen ze de stenen op een handdoek in de zon. Zo drogen de steentjes. Mama pakt wat stiften, lijm en glitters. “Zo, zegt mama, jullie hadden hier een leuk idee mee?” “Ja, zegt Maxim, we gaan de steentjes en schelpjes extra mooi maken!” Maxim doet het voor. Hij kleurt een steen. Ook een schelpje kleurt hij in verschillende tinten. Floris pakt alvast de lijm en een andere steen. Hij wil daar glitters opplakken en het lukt hem nog ook! “Wauw, wat mooi!” roept papa. “Jullie maken de steentjes op deze manier wel héél bijzonder.”

Stenen versieren

Gevonden stenen                                                         Wat een rare schelp!

Ondertussen duikt Ronald de schuur in. Hij gaat op zoek naar een stuk zeil. “Fijn, gevonden!” Hij legt het zeil op het gras. Hij sproeit het zeil met de tuinslag nat en roept Maxim en Floris erbij. “Kom eens kijken jongens!“ Maxim en Floris springen van tafel. Ze zijn nieuwsgierig naar wat hun papa wil laten zien. “Wowie, toff!” Roept Floris blij. Floris duikt meteen op het zeil en schuift op zijn buik naar voren. Haha, nu is hij kletsnat! Maar dat maakt niet uit. En hij had zijn zwembroek toch nog aan. Dan wil Maxim het ook proberen. Wat een lol! Papa doet ook mee. Om de beurt houden ze de tuinslang vast. Het zeil moet namelijk wel nat blijven. En misschien helpt een beetje sop ook wel? Dat maakt het nóg gladder! De buurtkinderen komen ook kijken, en doen bijna allemaal mee! De rest van middag zijn de kinderen zoet met water en een stuk zeil. Supertof!

Buikschuiven

Durf jij te glijden?                                                         Een buikschuifbaan in jullie tuin

Dan is het etenstijd. Mama heeft lekker gekookt. Aan tafel praten ze na over de dag. Maar hé, wat ontdekt Floris plots? Een muggenbult! “Mama, dat jeukt”, zegt Floris. En hij krabt eraan. “Niet krabben”, zegt Maxim wijs. “Je moet met je nagels een kruisje zetten. Echt waar, dat helpt tegen de jeuk!” Maxim zet met zijn nagels een kruisje in Floris’ zijn muggenbult. “Muggen zijn niet leuk”, zegt Floris. “Klopt”, zegt papa. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de muggen ons niet kunnen steken?” “Een muggenvanger maken!” roept Maxim direct. Mama laat de elektrische vliegenmepper zien. Een beetje zielig voor de muggen … Maar tsja ... soms moeten wij onszelf ook beschermen … toch? “Ik ga er ook één maken”, zegt Maxim enthousiast. Na het eten pakt Maxim een bekertje en gaat aan de slag met papier en plakband. Hij heeft duidelijk een idee in zijn hoofd. Hoe zal zijn muggenvanger eruit gaan zien? Vast heel innovatief. Wie weet kunnen we die wel vóór het slapen gaan testen! Dat doen ze! En of ze muggen hebben gevangen … Wel honderd!

Muggenvanger maken

Deze vliegenvanger kende je al..                                          Maar deze heeft Maxim zélf gemaakt!

We wensen jullie allemaal een muggen-vrije zomer én vooral héél veel buitenspeelplezier!

Wil je tijdens de vakantie elke week een nieuwe speelvideo voor je kids? Bekijk dan het YouTube kanaal Supertof!TV, initiatief van Simpelsamenspel. Hierop staan leuke, veilige filmpjes die buitenspelen en creativiteit van je kind stimuleren.

Liefs, Stefanie

Op zoek naar meer gratis speel-inspiratie of een gaaf cadeau? Supertof! Het unieke speelboek voor ouders met jonge kinderen is nu verkrijgbaar! Meer weten? Volg Stefanie en Simpelsamenspel!