Ziek worden van zonder jas naar buiten?

15 april 2019
Je kent het vast wel...je kind vraagt of hij/zij zonder jas naar buiten mag, terwijl jij nog denkt dat het toch nog best fris is. 'Ja, maar de zon schijnt en het wordt lekker weer', roept je kind! Jij zegt daarop: zonder jas aan word je ziek! Herkenbare discussie met je kind? Ziek worden van zonder jas naar buiten: feit of fabeltje?

Hoera, de lente is begonnen! Voor veel mensen is de lente het favoriete seizoen. De bomen staan weer in bloei, de zon laat zich vaker zien en we kunnen weer zonder jas naar buiten. Hoewel april erom bekend staat dat het een hele afwisselende maand kan zijn wat betreft het weer is het wel fijn om te weten wanneer je zonder jas naar buiten kunt.

Het antwoord hierop is simpel: wanneer jij dat fijn vindt.

Als ouder heb je wellicht al snel het idee dat je kind ziek kan worden als hij/zij zonder jas buiten speelt, zeker wanneer het in de ochtend nog fris is. 'Word je daar dan niet ziek van, zo zonder jas naar buiten gaan?' denk je misschien. Een groot deel van de mensen denkt namelijk dat het niet goed is om op frisse dagen zonder jas naar buiten te gaan. Het blijkt dat ze zich in principe zorgen maken om vrijwel niks.

Doe je je jas aan?
Misschien herken je het wel van vroeger of wellicht hoor je het jezelf of een andere ouder nog wel eens tegen de kinderen zeggen:'Is het wel zo verstandig dat je zonder jas naar buiten gaat. Dadelijk word je ziek'. Gelukkig lijken deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt.

Een verkoudheid of een bacterie loop je op wanneer je in contact komt met iemand die over een bepaald virus beschikt. Het is niet voor niets zo dat er bijvoorbeeld regelmatig een griepgolf heerst. Bacterieën en virussen worden binnen no time overgedragen aan een ander, ook al heeft er nauwelijks contact plaats gevonden. Dus wanneer jij op een mooie lentedag die achteraf toch iets frisser bleek dan je dacht naar buiten gaat, is de kans erg klein dat je ziek wordt. Tenzij je natuurlijk iemand tegenkomt die flink verkouden is en even in je gezicht niest. Daar kan geen jas tegenop!Waar komt dit verhaal vandaan?

Dat je ziek kunt worden van zonder jas naar buiten gaan wordt toch nog vaak gezegd en ik herken de discussie ook van het schoolplein. Deze fabel moet dus ergens vandaan komen. Grote kans dat het misverstand ooit is ontstaan in de koude seizoenen, omdat veel mensen in de herfst, winter of zelfs nog lente ziek worden. Logisch dat we ziek zijn koppelen aan de temperturen buiten: is het dus koud, dan word je ziek, want in de koude maanden zijn er veel mensen ziek. Misschien wel makkelijk gedacht, maar in de praktijk zien we wel dat dit zo gaat.

Het is dus ook niet zo vreemd dat iemand denkt dat je ziek of verkouden wordt op een frisse lentedag zonder jas. De reden dat je vaker ziek bent in de koude maanden heeft er vooral mee te maken dat we veel meer binnen zitten. Hierbij zitten we dichter bij elkaar, omdat we met z'n allen de warmte opzoeken. Hoe gezellig dat ook is om samen lekker binnen te zitten, wanneer er iemand ziek is is de kans op die manier wel een stuk groter dat jij ook ziek wordt. Dus maak lekker een wandeling met de kids en ontsnap even aan alle bacteriën binnen.

Wat kun je zelf doen?
Wat wel goed is om te weten, is dat kou wel een béétje bij kan dragen aan de verspreiding van die bacterieën en virussen. Door de kou wordt je huid droger, waarbij de slijmvliezen in je neus vaak uitdrogen. Hierdoor ben je gevoeliger voor een infectie en raak je dus sneller verkouden of ziek als iemand in je omgeving dat is. Jezelf een beetje warmer aankleden kan dus nooit kwaad. Daarnaast is het goed om andere maatregelen te treffen wat betreft hygiëne en rust, zodat je minder snel ziek wordt.

Zomerjas tip: Door de verschillen in temperaturen in het voorjaar en de zomer is het niet eenvoudig een juiste zomerjas te vinden voor kinderen. De ene dag kan het zo’n 12 graden zijn, terwijl het op andere dagen ook 20 graden kan zijn. Gelukkig bestaan er ‘drie-in-één-jassen’. Je kunt dan bijvoorbeeld de binnenvoering eruit halen. Of de mouwen afritsen. Dan blijft er alleen nog een bodywarmer over. Heel handig zeker als je het hebt over wel of geen jas aan op een frisse ochtend.

Ben je nog op zoek naar een leuke zomerjas? Op jas.nl vind je een ruime keuze aan hippe en trendy kinderjassen. En wil je voor jezelf ook nog een leuke jas kopen, dan hebben ze hier ook leuke dames- en herenjassen.