De mooiste en fijnste Sinterklaasboeken

3 november 2016
De Sinterklaasperiode is een heerlijke tijd! Ook om samen met je kids in een mooi Sinterklaasboek te duiken. Eline Rottier heeft speciaal voor ons 8 tips verzameld van de fijnste en mooiste Sinterklaasboeken van dit moment!
SINTERKLAAS VAN CHARLOTTE DEMATONS
Deze Gouden Penseel-winnaar is misschien wel het Sinterklaasboek der sinterklaasboeken. Ontdek hoe het huis van Sinterklaas in Spanje eruitziet, of de stoomboot, of het pakhuis vol cadeautjes. Charlotte Dematons verstopte duizenden kleine verhaaltjes en details in haar tekeningen. Over het pietje dat altijd zit te snoepen, of de piet die zijn pet kwijt is, de pepernootbomen, het mijter-wc-papier en de verstopte sinterklaasliedjes. Je kunt hier uren in turen, en dan ben je nog niet uitgekeken.

SINTERKLAAS SLAAT EEN JAARTJE OVER VAN SUSANNA WIERSMA & LINDE FAAS

In dit grappige verhaal van Susanna Wiersma heeft Sinterklaas helemaal geen zin om wéér die verre zeereis te maken, over de daken te glibberen en lange gedichten te schrijven. Ik sla gewoon een jaartje over, denkt hij. Hij verstopt zijn Grote Boek, vermomd zijn mooie schimmel en vlucht zelfs van boord. Als hij ook nog eens zijn baard af wil knippen, grijpt Piet in. Hij laat Sinterklaas een brief van Noortje uit Nederland lezen en dan… is Sinterklaas opeens niet meer te stoppen! De prachtige kleurrijke tekeningen van Linde Faas maken dit boek tot een van de fijnste voorleesboeken voor deze dagen!

DE ZUS VAN SINTERKLAAS VAN TINY FISSCHER & ELIZABET VUKOVIC

 ‘Ik heb er schoon genoeg van,’ zegt Klaasje, de tweelingzus van Sinterklaas. Waarom mag híj ieder jaar met een boot vol pakjes op pad? Zij wil óók wel eens! Helaas vindt haar broer dat helemaal geen goed plan. Hij is ouderwets en houdt niet van veranderingen: ‘De zus van Sinterklaas als Sinterklaas! Wat een mop!’ Maar zo makkelijk laat Klaasje zich niet afschepen. Wat een geluk dat ze zoveel op haar broer lijkt! Dat is precies wat ze nodig heeft voor haar plannetje… Wat een heerlijk, origineel en grappig boek is dit. Met ook nog eens bijzonder mooie tekeningen van Elizabet Vukovic.


HET SINTERKLAASBOEK (EN HET KERSTBOEK)
Een beetje nostalgie hoort bij dit oerfeest! Het Sinterklaasboek van Jaap ter Haar komt al uit 1970, maar is nog net zo fijn om voor te lezen als toen. Otje vertelt over de avonturen die hij rondom het spannendste en fijnste feest van de wereld beleeft. Over hoe niemand minder dan Sinterklaas ervoor zorgt dat hij en zijn zusje Nenny hun moeder in een grote winkel weer terugvinden. Over hoe hij aan Sinterklaas schrijft dat hij zo héél graag een jong hondje wil. Over het bezoek van de Sint en Pieten aan school én over pakjesavond. Zou Otjes grote wens uitkomen? Het luisterboek van dit dubbele verhaal (Het Kerstboek staat er ook in) is ook een echte aanrader en wordt ingesproken door niemand minder dan Dieuwertje Blok.

DE VRIENDEN VAN SINTERKLAAS EN HET KLEINSTE PIETJE VAN SJOERD KUYPER & HARMEN VAN STRAATEN
In De vrienden van Sinterklaas geeft Sjoerd Kuyper een fijne draai  aan de pietendiscussie. Broes ontdekt dat zijn vader op de Pietenschool een van de vrienden van Sinterklaas is geworden. Een Piet, want Sinterklaas is al zó oud dat hij de namen van zijn vrienden snel vergeet en hen daarom allemaal maar Piet noemt. Ze mogen zich schminken in de kleur die ze zelf het mooist vinden, want het is feest en dan wil Sinterklaas kleuren zien. Vrolijke, felle kleuren, net als bij het carnaval in Spanje. In Het kleinste pietje is het een jaar later en wil Broes zó graag ook vriend van Sinterklaas worden dat hij stiekem met zijn vader – die dit jaar bootpiet mag zijn – naar Spanje reist. Wat zou Sinterklaas daarvan vinden?

ZIE DE MAAN SCHIJNT DOOR DE BOMEN (MET CD) VAN MIES VAN HOUT
Bij twaalf bekende sinterklaasliedjes tekende Mies van Hout een sprookjesachtig verhaaltje over een klein, nieuwsgierig vosje die de stoomboot ziet aankomen en van alles ontdekt. Sinterklaas op zijn paard, Pieten die in het midden van de nacht cadeautjes rondbrengen… Terwijl de maan door de bomen schijnt en de wind door de bomen waait, loopt het vosje terug naar het bos, naar zijn huisje. Hij bakt pepernoten, zingt een liedje, zet zijn schoen… Zou de goede Sint wel komen? De warme tekeningen van Mies van Hout zijn om bij weg te dromen zo mooi. Dit boekje is ook in een mini-editie beschikbaar.

AADJE PIRAATJE EN DE STOOMBOOT VAN SINTERKLAAS
Het geliefde piraatje Aadje van Marjet Huiberts en Sieb Posthuma kan in dit lijstje niet ontbreken. Iedereen is er weer bij: Goof-zonder-oog, Pjotr-de-Stotteraar, Stoere Jeroen, Vader Piraat, Stille Cornelis, Jan-zonder-hand en natuurlijk Joop-houten-poot. Dit keer blijft van hun stoerdoenerij weinig over als de stoomboot van Sinterklaas op een dag langszij komt: ‘Alle piraten keken geschrokken. De boot kwam langszij en de Sint klom aan boord. Pjotr-de-Stotteraar brulde: “W-welkom.” Maar verder sprak niemand een woord.’ Gelukkig hebben ze Aadje, anders hadden ze hun cadeautjes wel op hun ooglapje/haak/houten poot kunnen schrijven.
 
SINTERKLAAS KOMT!
In dit fijne boekje zijn tien sinterklaasverhalen van Annie M.G. Schmidt gebundeld. Over Jip die zijn schoentje te vroeg zet en in de haard kruipt om te kijken of zijn cadeautje daar misschien is blijven steken. Over ruzie om welk liedje ze zullen zingen, over het verdwalen tijdens een achtervolging van Sinterklaas, over de briefjes die ze van hem krijgen en over hoe ze - als hij dan uiteindelijk echt voor de deur staat - haast geen adem durven te halen... De vrolijke tekeningen van Fiep Westendorp zijn vertrouwd en altijd goed!

De Blog is geschreven door Eline Rottier van boekwijzer.com, moeder van 3 kids!