We love local: De Kinderboekentuin

13 april 2020
Kidsproof houdt van lokale ondernemingen. En om hun te steunen hebben we contact opgenomen met Annelies van de winkel De Kinderboekentuin met de vraag hoe het met hun gaat en wat ze nog in deze bijzondere tijd voor klanten kunnen betekenen. En super leuk: Annelies geeft ook nog eens toffe leestips voor verschillende leeftijdscategorieen.
De Kinderboekentuin is een...
* kinderboekenwinkel aan de Speelhuislaan midden in de gezellige wijk Belcrum
* winkel waar ze mooie, toffe en hele goede kinderenboeken verkopen voor kinderen t/m 18 jaar
* plek waar regelmatig leuke kinderactiviteiten (o.a. voorleesmomenten) worden georganiseerd

Wat merkt Annelies van de coronacrisis en wat kunnen ze nog wel betekenen voor hun klanten?
De Kinderboekentuin is momenteel beperkt open. In de winkel hebben we natuurlijk richtlijnen, zoals maximaal 3 klanten per keer in de winkel en het vriendelijke verzoek om met pin te betalen. De voorkeur heeft bij ons dat klanten niet naar de winkel komen, maar bij ons boeken bestellen. Dit kan via 06-54202148 of een mail te sturen naar info@kinderboekentuin.nl. We bezorgen boeken gratis binnen Breda en de randgemeenten. 



Om ouders te inspireren en het (voor)lezen te stimuleren, hebben we meteen aan Annelies wat boekentips gevraagd. Zie hieronder haar tips per leeftijdscategorie!

Peuters/kleuters


‘Hallo, meneer dinosaurus’: een informatief kartonboek voor kinderen vanaf 2 jaar, met een aantal dino’s die beschreven worden en natuurlijk met flapjes waarachter weer verschillende dingen te ontdekken zijn. 

‘Ebbie zonder speen’: een kartonboekje met heldere tekeningen van Milja Praagman. Ebbie is eigenlijk al veel te groot voor een speentje. Hij gaat er afstand van doen door het speentje in te pakken voor een baby, die een speentje nog wel nodig heeft. Ebbie krijgt er een knuffel voor in de plaats cadeau, een giraf. 

‘Slaap je al?’: een voorleesboek met diverse verhaaltjes over slapen gaan. De kaft heeft een extra omslag die als deken om het boek heen zit. Dit boek is net uitgebracht.



Groep 3 & 4


‘De Koffer’: het prentenboek begint met een fantasiedier dat loopt te slepen met een koffer. Hij komt al snel wat andere dieren tegen, die benieuwd zijn wat er in de koffer zit. Het dier begint met vertellen dat er een theekopje in zijn koffer zit. Hij fantaseert erbij dat er ook een tafel en een stoel zijn, en een huisje. De andere dieren vinden het maar raar en ze maken de koffer open. Dan ontdekken ze, dat het fantasiedier toch deels de waarheid sprak. En ze realiseren zich dat ze zijn koffer hebben stuk gemaakt. Samen verzinnen ze een oplossing om het goed te maken met het fantasiedier. 

‘Anansi de spin en de gulzige tijger’: De essentie is “wie niet sterk is moet slim zijn”, en dat is precies op Anansi van toepassing. Anansi ontdekt dat iemand zijn koelkast heeft leeggegeten, en hij weet ook al wie door de voetafdruk die hij ziet. Het was Tijger. Deze dief heeft ook bij andere dieren eten weggehaald. De andere dieren durven niets te doen, want ze zijn doodsbang voor Tijger. Anansi niet, die durft hem wel een lesje te leren. Dat lukt hem (natuurlijk) ook en Tijger druipt uiteindelijk beschaamd af. Het boek heeft een warme Afrikaanse sfeer, met mooie tekeningen.

‘Hoe beroof je een bank’: Max en zijn beste vrienden Lotte en Mo zijn bezorgd om de zwartvoet-bunzing. Die wordt met uitsterven bedreigd. Maar om het dier te redden is veel geld nodig. Hoe krijgen ze ooit een groot bedrag bij elkaar? Door een bank te beroven, verzint Mo voor de grap. Dat zijn ze natuurlijk niet echt van plan. Hoewel… Joris uit hun klas beweert dat hij weet hoe dat moet, een bank overvallen. Voor ze het weten, raken Max, Lotte en Mo betrokken bij Joris’ plan. Een spannend verhaal voor iets geoefende lezers, met illustraties van Loes Riphagen, uit de serie Tijgerlezen. 

Groep 5 & 6


‘Planeet Omar, problemenmagneet’: Bekijk de wereld door de ogen van Omar, die trots is om moslim te zijn maar zich tegelijkertijd moet aanpassen om een plekje te vinden in de westerse wereld. Hoe doe je dat als je op een nieuwe school komt en ten prooi valt aan de grootste pestkop uit de klas? Of hoe ga je om met een buurvrouw die het niet zo heeft op moslims? Omar heeft het idee dat hij van het ene probleem in het andere terechtkomt. Zijn ouders, allebei wetenschappers, proberen overal een verklaring voor te geven. Maar voor Omar is het een kwestie van overleven, hij bedenkt steeds hoe hij goed bij andere kan vallen.

‘Maarten de Machtige’: Dit boek is voor iedereen die bang is voor spinnen, en ook voor degenen die spinnen fantastische wezentjes vinden. In alle kranten staat dat Maarten een levensgevaarlijke dodelijke spin is, maar daar is helemaal niets van waar! Om zijn onschuld te bewijzen bedenkt hij razendsnel een plan, voordat zijn mensenfamilie besluit hem uit de weg te ruimen. Weet hij samen met de andere huisspinnen contact te maken met het meisje in huis? En wat bedenken ze om de spinnenverdelging te stoppen? Een grappig verhaal, met daarin, in feite, verweven hoe nuttig spinnen zijn.

‘Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje’: Een klassiek ridderverhaal, met de bekende helden en antihelden, maar dan precies andersom. In dit verhaal worden alle typische karakters van een ridderverhaal op de hak genomen. Hummel is ervan overtuigd dat er een stoere ridder in hem schuilt. Daarom wil hij in de leer bij Ridder Rodrigo de Ruige. Deze ridder is in werkelijkheid ’n enorme bangerik die zich verschuilt in zijn kasteel. Hij daagt Hummel uit voor een dapperheidstest. Dat heeft grote gevolgen voor Rodrigo zelf, maar ook voor de Koning die op sterven ligt, de kwaadaardige tovenaar en zijn draak, de prinses (het nichtje van de koning) en de ouders van Hummel. Een zeer humorvol boek, (gedeeltelijk) geschreven door Michael Ende, afgeschreven door Wieland Freund.



Groep 7 & 8


‘Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief’: Sinds ik Salomé ken, ben ik ontvoerd, heb ik mezelf voor schut gezet voor de hele school, en nu sta ik zelfs op het punt ergens in te breken. Niet te geloven dat ik me drie dagen geleden nog verveelde… Als Charlie een grap uithaalt met een leraar, moet hij voor straf een jongere leerling helpen. Deze 12-jarige Salomé Snel blijkt een briljante detective te zijn, die is ingeschakeld om een mysterieuze diefstal op te lossen. Algauw wordt Charlie meegesleept in een wervelwind van logisch nadenken, verborgen aanwijzingen en onverwachte wendingen. Spannende en geestige whodunnit voor lezers vanaf 10 jaar, over de 12-jarige meesterdetective Salomé Snel.

‘De ruimteatlas van Jesse Kreek’: Jesse heeft het niet zo breed thuis. Hij en zijn moeder eten elke dag vissenkoppensoep en er zitten gaten in zijn kleding. Zijn moeder is binnenkort jarig en zij verdiend een groot cadeau. Maar hoe komt Jesse aan voldoende geld. Hij ziet in de krant een advertentie staan, waar hij precies het bedrag kan verdienen wat hij nodig heeft. Zodra hij bij het juiste adres aanklopt, begint zijn avontuur! Want wie er open doet is al een verschijning op zich. Professor Stoule-Gang heeft een prachtige kledingsmaak en een prachtige snor. Jesse gaat samen met de professor op reis door de ruimte, hun vervoermiddel is Betsie, een oude roestige scooter. De Ruimteatlas van Jesse Kreek is echt een hilarisch avontuur, pas op, hardop schaterlachen is een serieus risico!

‘Het geheim van de Malamander’: Herbert Citroen van het Grand Hotel Nautilus weet dat het niet gemakkelijk is om gevonden voorwerpen terug bij hun eigenaars te krijgen – zeker wanneer het gevonden voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje, Violet. Niemand weet wat er gebeurd is met de ouders van Violet Purperwier. Heeft hun verdwijning te maken met het legendarische zeemonster, de malamander? Geen gemakkelijke karwei voor Herbie. Die taak wordt nog bemoeilijkt omdat er een angstaanjagende Bootshaakman jaagt op Violet. De twee weten niet waarom die kwaadaardige vent hen wil vangen.

Bedankt voor de tips! We hopen snel dat veel kinderen ook van jullie kinderactiviteiten weer kunnen genieten!