Week van het Geld: hoe leer je kids met geld omgaan?

8 maart 2021
De Week van het geld vindt plaats van 22 t/m 26 maart. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Ook thuis kun je hier volop aandacht aangeven. Rabobank Breda geeft ons tips!
Tip 1: Geef kinderen op jonge leeftijd al geld
Door het geven van zakgeld kun je je kinderen alvast goed leren omgaan met geld, iets waar ze de rest van hun leven profijt van hebben! Tot de 6 jaar kun je bijvoorbeeld geld geven voor hun rapport of als ze hun zwemdiploma hebben gehaald. Vanaf 6 jaar is het verstandig om op een vast moment in de week zakgeld te geven. Het geld kun je stoppen in een leuke spaarpot of zetten op een spaarrekening.

Richtlijn bedrag zakgeld:
6-8 jaar: €1 tot €2 per week
9 jaar: €1,2 tot €2 per week
10 jaar: €1,7 tot €2 per week
11 jaar: €2 tot €2,3 per week
12 jaar: €15 tot €20 per maand

Naast het zakgeld kun je je kids natuurlijk ook klusjes laten doen! Spreek van te voren af hoeveel geld ze voor welk klusje krijgen. Zo leren ze meteen ook dat je geld kunt verdienen door te werken. Vanaf ongeveer 10 jaar kun je kinderen ook spullen laten verkopen via de vrijmarkt op Koningsdag of via Marktplaats. Maak duidelijke afspraken over wat er verkocht mag worden. 

Tip 2: Maak afspraken met je kind hoeveel geld ze mogen uitgeven en waaraan
Speelgoed, snoep, kleding, een nieuwe rage en nog veel meer. Kids vinden altijd wel iets om te kopen. Maak daarom goede afspraken. Welke gedeelte van het zakgeld zet je bijvoorbeeld op een spaarrekening, zodat je er later wat aan hebt. En van welk gedeelte mag je iets kopen? En waaraan. Wil je dat je kind bijvoorbeeld geen geld uitgeeft aan snoep, bespreek dat dan met elkaar. Als je kind geld te kort komt, spring dan niet bij! Laat ze dan sparen voor dat leuke kledingstuk, speelgoed of iets anders. 



Tip 3: Open een bankrekening met en voor je kind
Als je kind een bankrekening heeft kan je via de internetbankierenapp samen in de gaten houden hoeveel geld er op de rekening staat en waar hoeveel geld aan uitgegeven is. Ook kan je als ouder instellen hoeveel geld je kind per week kan pinnen. Zo hou je de controle over het geld van je kind, maar kan je kind ook zelfstandig om leren gaan met zijn/haar geld.

Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, komen later minder vaak in financiële problemen. Dus wacht niet langer en praat op een leuke en makkelijke manier over geld met je kinderen! 
 
Wil je meer weten over geld, sparen en uitgeven? Kijk dan direct verder naar de site van de Rabobank voor nog meer tips!