4 mei: Nationale Kinderherdenking

24 april 2020
Bekijk de 5 video's met indrukwekkende oorlogsverhalen voor basisscholieren en doe zelf ook mee met je vrijheidswens!
‘Verhalen in Beeld’ is een videolespakket en bestaat uit vijf oorlogsverhalen, verteld door personen van 17 tot en met 88 jaar, en allemaal verteld voor kinderen.

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie.

Bij alle video's zijn opdrachten beschikbaar, bekijk ze via de website van Nationale Kinderherdenking. En nog mooier...hieronder lees je hoe je zelf ook meedoet met een gratis bloem en vrijheidswens! Snel aanmelden!

1. Bram van der Vlugt vertelt over de Tweede Wereldoorlog.

Zo vertelt de 85-jarige acteur Bram van der Vlugt in de eerste video op een indrukwekkende manier hoe hij samen met zijn vader en zijn broertje het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleefde. Zijn moeder was er niet: zij was Joods en is opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Hij vertelt hoe zij moesten schuilen bij een andere familie en hoe zijn vader probeerde hun spullen uit een brandend huis te halen. Inclusief een rol wc-papier.


2. Lukas Zwanenburg, 17 jaar oud en is wethouder van Madurodam.

Hij vertelt over het oorlogsverhaal en de ervaringen van zijn opa en oma in het 'jappenkamp' in Nederlands-Indië.


3. Leila Prnjavorac is presentator en vrijheidsambassadeur van Den Haag.

Zij vertelt het indrukwekkende verhaal van haar vlucht als 9-jarig meisje met haar ouders en broertje uit toenmalig Joegoslavië.



4. Ger de Wind vertelt op bijzonder gedetailleerde wijze zijn verhaal

..als kind uit een Joods-Katholiek gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij was 8 jaar toen de oorlog begon en herinnert zich nog goed wat er voor dingen gebeurden tijdens zijn lagere school periode. Hij verliest een groot deel van zijn familie in Auschwitz.



5. Maaike Hoogewoning heeft verschillende vredesmissies gedaan

...van Afghanistan tot Polen of bijv. het werken op een schip van de Marine.
Ze is veteraan en operatieassistent, en ze vertelt over haar ervaringen in Afghanistan: oorlog in de Operatiekamer.



Meedoen aan het allergrootste eerbetoon van kinderen is gratis. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden voor een bloem en een vrijheidswens opgeven.

4 mei 2020
Dit jaar maakt Madurodam op 4 mei ruimte voor duizenden, of - hopelijk - misschien wel tien- of honderdduizenden bloemen. Bloemen die bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de Nederlandse driekleur vormen. Namens ieder kind een bloem, met daarbij een vrijheidswens voor Nederland.

5 mei 2020
Op 5 mei, onze Nationale Bevrijdingsdag verspreiden ze al deze wensen over Nederland. Zo geven we de vrijheid van kinderen uit Nederland, door aan andere generaties in Nederland. En bieden we een stukje hoop voor de toekomst!

Klik door via om je aan te melden.