Kidsproofreporter Bauke bij Breda's Museum

28 december 2015
Samen met onze eigen Kidsproofreporter zijn we op reis door het verleden gegaan en hebben zo ontdekt wat het Breda's Museum voor kids te bieden heeft. Benieuwd?
Onze eigen Kidsproofreporter Bauke, een jongen van bijna 9 met een gezellige babbel, mocht ontdekken wat er allemaal voor kids in het Breda's Museum te doen is. Samen zijn we op een leuke reis door het verleden gegaan!

De reis begon bij de tijdelijke kleine tentoonstelling 'Soet Ghy zyt'. In deze expositie staat de geboorte van Christus centraal en wordt er stilgestaan bij de betekenis van het verschillende eten wat te zien is op de schilderijen. Is het Jezus zijn lievelingseten of heeft bepaald eten een diepere betekenis? Heel toepasselijk thema voor Bauke, want hij wil na de kerstvakantie zijn spreekbeurt over Kerstmis houden.

Met een vergrootglas en een plaat met allerlei afbeeldingen van voedsel in zijn hand, ging Bauke op alle schilderijen speuren naar deze afbeeldingen. Zag hij op het schilderij bijvoorbeeld een lammetje staan, dan kon hij daarna zelf lezen wat de betekenis hiervan is. Bauke: 'Ik vond de tentoonstelling van Jezus het allerleukst van het museum, omdat ik daar zelf iets kon doen. Ik vond het heel leuk dat ik allemaal nieuwe dingen heb geleerd. Dat Jezus bijvoorbeeld ook VIS heet'. 

De volgende bestemming van onze reis was de vaste tentoonstelling 'De Stercke Stadt'. We kregen op een leuke manier een goed beeld van de geschiedenis van Breda. Een mooie maquette van het Kasteel van Breda, het turfschip en het verhaal erachter maakten indruk. Bauke: 'Dit museum was niet saai. Andere musea waar ik geweest ben, vond ik wel saai, want daar loop je doorheen met een koptelefoon op en moet je alleen maar luisteren.'

Tenslotte eindigde onze reis in het verleden op de zolder in een heel klein kamertje, Stofnesten genaamd. Dit kamertje is speciaal voor kinderen ingericht. Een beetje spannend als je binnenkomt, en ook wel als je er rondloopt, want je weet niet precies wat er gaat gebeuren. Maar het is óók leuk! Bauke: 'Stofnesten vond ik ook leuk, vooral de muis en de spin’. Wat daarmee gebeurt, gaan we je niet vertellen! Dit kun je zelf ontdekken in het museum!

Kidsproof Breda: Breda's Museum is een klein en leerzaam museum. Dit museum is erg leuk voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar het verleden en meer willen weten over de geschiedenis! Geschikte leeftijd 9+. Je vindt in onze Uitagenda meer informatie over wat er te doen is t/m januari het Breda's Museum.

Vanaf medio januari kun je met het gezin de familiespeurtocht door de tentoonstelling 'De Stercke Stadt' doen! Dit maakt het extra leuk. We merken dat kids erg enthousiast van een museum zijn als ze zelf actief bezig kunnen zijn.

Tip1: Ga na het bezoek lekker even spelen/voetballen in de speeltuin of op het veldje tegenover het museum!

Tip2: Combineer het museum met een lunch bij één van leuke tentjes bij het Van Coothplein! Of neem iets lekkers in het Café van het museum!

Tip3: Kom op 22 januari naar de Kindercultuurnacht! Kids kunnen een speurtocht door het gehele pand van Breda's Museum, Stadsarchief en Archeologie doen en na afloop eigen marshmallows roosteren! Kijk voor het gehele programma in onze Uitagenda!