Verfrissende spelletjes

18 augustus 2016
Het is zomer én de zon schijnt! Met een (opblaas)zwembadje in de tuin vermaken de kids zich zeker de eerste (mid)dag. Mocht het moment komen dat de kinderen zich toch gaan vervelen dan hierbij een aantal verfrissende spelletjes, succesvol uitgeprobeerd door mama-blogger Janneke.
Sponsen gooien
Teken met stoepkrijt een bullseye op de muur, schutting of op de (schuur)deur.  Doe een stapel keukensponjes in een emmer water zodat ze helemaal volgezogen zijn met water en…gooien maar! Wie raakt de bullseye?

Waterpistoolschilderij
Maak eerst waterverf: verpulver een stuk stoepkrijt of rasp het stuk stoepkrijt en los het krijt op in water. Plak een groot stuk papier aan de schutting, een deur of de muur. Vul een waterpistool met de verf en spuit een prachtig schilderij! Maak verschillende kleuren waterverf en gebruik eventueel verschillende waterpistolen.
 
IJskrijt maken
Verpulver een stuk stoepkrijt. Of beter nog: geef je kind een hamer en laat hem of haar een stuk stoepkrijt klein slaan. Laat je kind het poeder dat ze gemaakt hebben vervolgens oplossen in een beetje water en in een ijsblokjesvorm of ijsjesvorm gieten. Even wachten en je maakt supercoole krijttekeningen op de stoep! Belangrijk is dat je ijskrijtje een beetje aan het smelten is, anders doen ze het nog niet. Roos ontdekte dat het ook heerlijk verkoelend is om haar eigen blote benen vol te smeren. Geen nood, je wast het er zo af.

 
Speelgoedautootjes race
Ieder kind krijgt een speelgoedautootje en een waterpistool. Teken een startlijn en een finishlijn en start te race! Spuiten maar! Wie spuit zijn karretje als eerste over de finish?
 
Bevroren dieren
Dit vraagt wat voorbereiding. Doe een speelgoed dierentuindier in een bak met water en stop dit in de vriezer. Haal het ijs uit de bak en laat aan de kinderen zien dat er een beest vast zit in het ijs, o nee! Laat de kinderen zelf bedenken hoe ze de beesten bevrijden. De kinderen zouden je kunnen verrassen met oplossingen! Roos bedacht al snel dat ze een hamer nodig had, maar ook een papa om de hamer te gebruiken. Zelf doen bleek toch leuker.

Succes gegarandeerd als je invriest wat past bij je kind. Zo heb ik Roos haar mini-Nemo ingevroren, een vriendinnetje van me maakte ‘dino-eieren’ voor haar zoon. Bij oudere kinderen: vries twee sokken apart van elkaar in en doe een wedstrijdje wie het eerste de sok heeft bevrijd uit het ijs en heeft aangetrokken.

 
Door Janneke de Waal-Bogers (35), moeder van Roos (3) en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.