Tips van de boswachter!

29 november 2016
Ook de winter is een heerlijk periode om de natuur in te trekken! Kidsproof Breda heeft boswachter Anneke Oomes tips gevraagd!
De dagen worden korter en het is een stuk kouder! Maar allemaal geen redenen om binnen te blijven. De natuur is in deze periode ook een hele fijne plek om met je kids naar toe te gaan. Trek warme kleren aan (bijvoorbeeld een skibroek of skisokken) en doe in het bos lekker mee met je kinderen. Stap goed door, ren een stukje mee en koud zul je het niet krijgen. Boswachter Anneke Oomes van Staatsbosbeheer geeft ons tips.

Tip 1:
Als het kouder weer is, zijn open vlaktes schitterend om te zien. Heides en graslanden zijn mooi wit. Met een blauwe lucht en een zonnetje is het helemaal super om daar dan doorheen te wandelen. Een goede plek hiervoor is de Strijbeekse Heide.

Tip 2:
Een andere topplek om te bezoeken is het bos bij Dorst waar Schotse Hooglanders rondlopen. Dit is een bosgedeelte waar je niet op de paden hoeft te blijven en vrij rond kan struinen. Ga samen op zoek naar de dieren. Bij koud weer is het schitterend om de warmte van de adem van de Schotse Hooglanders te zien.

Tip 3:
De Natuurbelevingsroute in het Mastbos is heel divers. Je kunt er reetjes tegen komen, ganzen bij het open water en de natuur is erg afwisselend. Open vlaktes, door het bos, langs wateren en over een vlonderpad! De uitgezette wandeling is meer dan 7km, maar je kunt ook een kleiner rondje lopen.

Tip 4:
Bij sneeuw is Speelbos Heksenberg de plek om te zijn. Heerlijk sleeen van de verschillende heuvels en daarna opwarmen bij het Pannenkoekenhuis.



Tip 5:
Als het een tijdje gevroren heeft, kun je super tof schaatsen bij de Zwarte Goor bij Strijbeekse heide. Hopelijk lukt het deze winter.

Tip 6:
Ga op ontdekking in de natuur. Stel je kids vragen, zoals hoe komt het dat vogels in het bos geen vetbollen nodig hebben en dat we die wel in de tuin hangen voor tuinvogels. Ga op zoek naar aangevreten dennenappels. Wie zou dat hebben gedaan? Misschien wel door een eekhoorntje. En wat eten Schotse Hooglanders in de winter nu er wenig/geen blaadjes zijn (bijvoorbeeld bast van een boom). Waarom hebben dieren een dikkere vacht in de winter? En zien we dat bij Schotse Hooglanders of vogels?

Tip 7:
Ga als je een hond hebt, naar eén van de hondenlos gebieden die we hebben. Bijvoorbeeld naar de snuffelroute in het Mastbos. Dit is een speciale wandelroute voor hondenliefhebbers met als extraatje een hondenpoel. Start: P-plaats Mastboschhotel, Burg. Kerstenslaan 20, Breda. Volg blauwe bordjes met hondenkop. De wandeling is 4 km, ook een mooie afstand voor kids!

Tip 8:
Beloon jezelf met een warme choco thuis of bij één van de leuke plekken bij het bos! Leuke tips vind je hiervoor in onze themapagina Uiteten.

Heel veel plezier!

PS We hebben heel veel mooie natuurplekken in onze omgeving, Bekijk hier onze tips!