Vliegen met kinderen

7 juli 2016
Mama-blogger Janneke ging deze meivakantie met het vliegtuig op weg naar de zon! Hier haar tips om de vliegreis leuk te houden!

Ik deel hierbij graag de grootste valkuilen die ik om me heen zag op het vliegveld en in het vliegtuig, en natuurlijk ook goede oplossingen hiervoor.

Geen rekening houden met vertragingen

Ai! Zit je met je boardingpass klaar om het vliegtuig te betreden, is er vertraging. Na een kwartiertje zijn de kids ook wel klaar met het kijken naar de vliegtuigen buiten. En dan ineens zie je hoe een terminal kinderen nu niet echt uitnodigt om rustig te wachten. Een grote ruimte die uitnodigt om als een kudde losgeslagen stieren in Pamploma doorheen te rennen, klimmend over stoelen, slalommmend tikkertje doen tussen de geïrriteerde medereizigers…
 
Oplossing: Leer de kinderen thuis alvast dobbelspelletjes of kaartspelletjes. Makkelijke spelletjes zijn bijvoorbeeld ezelen, pesten en jokeren. Vul dat aan met een paar potjes Uno, de reiseditie van Regenwormen of Kolonisten van Catan. Voor de allerkleinste pak je Kleurentorentje in of Kroko loko. Extra fijne bijkomstigheid: bij ons haakten andere kinderen aan waardoor het én lekker rustig bleef in de terminal én andere ouders ons extra dankbaar aankeken en koffie brachten. Weg vakantiestress, hallo saamhorigheid!

Riemen vast, alle elektronische apparaten uit
Achter ons zat een gezin dat de kinderen meteen installeerden met tablets op schoot. Toch fijn, die moderne apparaten, een geweldige uitvinding voor lange autoritten en vliegreizen. Maar vóór het opstijgen verzocht de stewardess alle elektronische apparaten uit te doen. Geen tablet dus. Geen nood, de ICT mocht na het opstijgen weer aangezet, als het riemen-vast-lampje uit zou gaan. En dus niet, de eerste drie kwartier bleef het lampje aan i.v.m. turbulentie. Ja, dan duurt 45 minuten lang zeg.
 
Oplossing: tover pas de tablets tevoorschijn als je door alle andere trucs heen bent. Maak van je tas een grote verrassing door bij de Action, Flying Tiger en andere winkels kleinigheidjes te kopen en zo je kinderen iedere 30 minuten te kunnen verrassen met een nieuw hebbedingetje of speeltje. Onze favorieten: een vakantie-kleur-spelletjesboek, toverviltstiften, stickerboekjes en een magisch krasblok (kras met een pennetje over een zwart vel en tover de mooiste kleuren tevoorschijn).
 
Mama, mijn strijkkralen zijn gevallen!
Uiteraard speel je op veilig en neem je ‘vermaakspullen’ voor de kinderen mee waarvan je weet dat ze die leuk vinden. Schuin voor ons had een moeder dit ook braaf gedaan, maar iets over het hoofd gezien. Blijkbaar kon haar kleine meid zalig met strijkkralen bezig zijn, maar zo’n klein opklaptafeltje blijkt dan snel een grote uitdaging. Het vliegtuig wiebelt een keer en de strijkkralen wurmen zich tussen alle kieren en spleten van de stoelen en rollen onder de stoelen door naar plekjes waar je er nog onmogelijk bij kan. Oeps, denkfoutje.
 
Oplossing: geen kleine frutsels dus. Handiger is bijvoorbeeld een nieuw (voor)leesboek, een veel-kleuren-balpen (zo’n balpen met meerdere kleurtjes erin), een tekenblok waar de tekenvellen in vast zitten et cetera.
 
Bonustip
Zet de kids aan het kleuren. Maak voor de lieve stewardess en de piloot een meesterwerk en de kans is groot dat je even voorin de cockpit mag komen kijken.
 
Verder handig om mee te nemen
Drinkflesjes om na de douane te vullen met lekker koel water, hartige hapjes om te voorkomen dat de kinderen zich misselijk snoepen, iets om op te sabbelen of te kauwen voor tijdens het stijgen en dalen (geen last van je oren).

Niet vergeten: één of twee losse euro's voor de bagagekar om alle koffers, handbagage en vermoeide kinderen op te stapelen op weg naar de auto of taxi. En als laatste: ik ontdekte dit jaar dat je van veel vliegmaatschappijen niet alleen je kinderwagen mee mag namen maar ook een autostoeltje! Handig voor in de huurauto op locatie. Goede vlucht allemaal!

Door Janneke de Waal-Bogers (35), moeder van Roos (3) en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie

PS Wist je dat onze Uitagenda boordevol leuke tips staat voor eropuit tijdens de vakantie! Check hem nu alvast, want voor sommige dingen moet je reserveren en is er beperkt plek! Alvast een fijne vakantie!