Genieten van het voorleesuurtje!

7 maart 2017
Mama-blogger Janneke gaat regelmatig met Roos naar het voorleesuurtje in de leuke en helemaal kidsproof bibliotheek van Oosterhout!
De grote knuffelbeer in de bieb van Oosterhout!
Wist je dat kinderen die opgroeien in een gezin waar veel wordt (voor)gelezen in groep 3 makkelijker leren lezen? Ook groeit hun woordenschat ook extra snel. Dat is belangrijk want een grote woordenschat is noodzakelijk om goed te presteren op school. Als vakidioot wil ik dit even met jullie delen. Wij zijn met regelmaat te vinden in de bibliotheek. Niet alleen om boeken te lezen en te lenen, maar ook om aan te schuiven bij het voorleesuurtje!

Wekelijks wordt in de bibliotheek in het centrum van Oosterhout een voorleesuurtje georganiseerd, op woensdag van 10.30 tot ongeveer 11.00 uur. Kinderen tot een jaar of zes kunnen zo op een ontspannen manier kennis maken met diverse boeken en genieten van de leuke, grappige of spannende verhalen. De vrijwilligster die komt voorlezen zit op de eerste verdieping (de grote trap op) in het vierkant tussen de prentenboeken. De kleintjes en wat minder kleintjes genieten iedere keer als wij er zijn met volle teugen. Ook voor Roos is het een zalig ontspannen moment.

Als het voorleesuurtje is afgelopen zoeken we een grote stapel boeken voor thuis. Roos heeft de smaak te pakken en installeert zich met een aantal boeken in één van de vele zithoekjes: een grote zachte fauteuil. “Mama, wil jij ook voorlezen?”

Nadat we genoeg boeken hebben gelezen klimt Roos nog even bovenop de grote knuffelbeer. Net na het voorleesuurtje zijn daar vaak veel kinderen op te vinden maar nu is het weer rustig. “Wat een mooi uitzicht, ik zie zoveel boeken!”

We nemen ook altijd een grote houten puzzel mee. Er zijn volop puzzels om uit te kiezen, van insteekpuzzels voor de hele kleintjes tot grote puzzels met 80-100 stukjes. Ook kun je miniloco lenen, kwartetspellen en ander ontwikkelingsmateriaal. We hebben ook de luister-cd’s ontdekt, heel handig tijdens lange auto ritten! We nemen als we naar de bieb gaan altijd een grote shopper mee want met een kleine tas redden we het niet.Op de begane grond in de bieb is een koffiehoekje maar die slaan we deze keer over. We fietsen op  de terugweg namelijk langs ons favoriete bakkertje! Bij Bakkerij-Lunchroom ‘De Huiskamer’ Vonk-Asmus in winkelcentrum Zuiderhout kun je heel gezellig en knus genieten van zalige koffie, thee of limonade! Ik neem plaats op de lange bank met vrolijke kussentjes aan de muur. Roos twijfelt op welke stoel ze gaat zitten:  de stoel met cupcake-print of de prinsessenstoel. Ze kiest uiteindelijk voor de rode koninklijke zetel.

Daarna moet ze weer kiezen: wordt het een appelflap of een worstenbroodje bij de limonade? Ik neem een tosti, zalig! We lezen samen nog één boek uit de bieb, daarna kiest Roos met hulp van vriendelijke en vrolijke eigenaresse een puzzel uit de kast van de winkel zelf. De appelflap eet ze tot de laatste kruimel op. Voordat we weer op de fiets stappen nemen we nog een zak worstenbroodjes mee naar huis, voor papa.

Tip:
- Het voorleesuurtje is toegankelijk voor  leden en niet-leden van de bieb.
- Het kan warm zijn in de bieb, wij trekken altijd ‘laagjes aan’ (vestje dat uit kan, trui die uit kan).
- Op tijd komen is wel prettig dan missen de kinderen het begin van het eerste verhaaltje niet.
- Bakkerij-Lunchroom ‘De Huiskamer’ Vonk-Asmus is helaas dicht op maandag. Op de andere dagen kun je bij winkelcentrum Zuiderhout altijd gratis parkeren en meteen al je boodschappen doen, handig! Op woensdag is er vanaf 11.30 weekmarkt, dan is het drukker op de parkeerplaats.

Door Janneke de Waal-Bogers (35), moeder van Roos (4) en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.