Mama-blog: Mama, kijk ik maak een troepie!

5 april 2016
Onze blogger Janneke is altijd op zoek naar leuke activiteiten voor haar dochter Roos. Misschien is deze tip wel iets voor de woensdagmiddag of het weekend?
Vanochtend fiets ik met Roos naar de bieb. Ik poogde dit tussen de buien door te doen. Helaas was dat, ondanks de mogelijkheid om zelf de rol van Erwin Kroll te vervullen met apps zoals buienradar en buienalarm, niet gelukt. Ik ben dus deze middag even klaar met 'buiten'. Maar geen nood, voor dit soort middagen heb ik een lijst met dingen-die-we-kunnen-uitproberen-als-het-regent samengesteld.

Zo hebben we laatst het discobad uitgeprobeerd. In bad gaan was nog nooit zo leuk (breekstaafjes zijn voor een habbekrats bij bijvoorbeeld de Flying Tiger te koop).

Vandaag tijd om een ander idee uit te proberen: zelf klei maken. Met wat kneedwerk creëer je een soort dikke pasta waar je, net als met klei, figuurtjes mee kunt knutselen, vormpjes van kunt maken etc. Nodig:
• goedkope haarconditioner
• maïzena
• en na afloop: een stofzuiger

Het recept ziet er echt heel simpel uit: twee en een half kopje maïzena en één kopje haarconditioner bij elkaar gooien en eerst roeren. Als alles goed geroerd is nog even kneden met de handen en voilà, je hebt zelfgemaakte heerlijk geurende klei.
 
Roos op de stoel, alles op tafel, maïzena in een bak, haarconditioner erbij en roeren maar. Tot zover gaat het goed. Roos vermaakt zich prima. Er stijgt al wel een wolk maïzena boven de tafel op maar dat moet de pret niet drukken.

Vervolgens gaan we kneden. Roos duikt met twee handen enthousiast in de bak. "Dit voelt raar mama!" Roos krijgt er steeds meer plezier in. "Kijk mama, het is net deeg!" Ja dat klopt, maar dan wel het meest plakkerige kruimeldeeg dat ik ken. Klopt dit wel? Ik kijk voor de zekerheid naar de beschrijving van dit toch wel twijfelachtige DIY-idee (Do-It-Yourself-idee).

Ah, er staan tips: is het deeg te brokkelig, doe er dan een klein beetje haarconditioner bij. Is het te plakkerig, doe er dan maïzena bij. Schepje voor schepje voeg ik conditioner bij en wacht op het gewenste resultaat. Maar dat blijft uit. Het plakt nog steeds behoorlijk. Van een kleiachtige massa is zeker geen sprake. Ik schud de laatste restjes maïzena in de kom, de maïzena is op.

Er zit zeker twee keer zoveel maïzena in het mengsel dan voorgeschreven. Wat jammer dat het niet gelukt is. Ik kijk naar Roos, die het super naar haar zin heeft. Ze zit tot haar oksels onder de troep. Op haar buik en zelfs in haar haren zit de emulsie van maïzena en conditioner. (Dat wordt straks weer een discobad.)

Met een grote grijns gooit ze alle plaktroep uit de kom op de tafel en kneed alsof haar leven er vanaf hangt. De emulsie verandert in een heleboel brokken net te plakkerige klei. Ze bouwt een zandkasteel, bakt een pizza, kneed zo goed mogelijk sneeuwballen en verpulvert alles om een zandstrandje te maken. Alles met een grote dosis fantasie. "Mama, kijk, ik maak een troepie!" En dan gaat alles weer in de kom en er weer uit en er weer in. De woonkamer ruikt zalig naar conditioner. Dit is eigenlijk superleuk.
 
Ik stuur Menno een foto van de troep. Ik krijg meteen een berichtje terug: "wat maken jullie?" Ik antwoord "een troepie!" en grijns.

Op Kidsproof kun je nog meer leuke DIY vinden. Heb jij een DIY die succes gegarandeerd is, ook met twee linker handen? Tip Janneke hier dan over, ideeën voor de regenachtige dagen zijn altijd welkom!

Door Janneke de Waal-Bogers (34), moeder van Roos (3) en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.