24x de leukste culturele uitjes in NL

12 oktober 2021
In vogelvlucht over Nederland vliegen, oog in oog staan met dino's of lasergamen in een Battle-zone. Tijd voor actie deze (herfst)vakantie! Wij hebben 24 actieve, culturele uitjes voor je verzameld. Veel plezier!
Favoriete culturele uitjes voor de herfstvakantie:


1. Ontdekken en restaureren in het Mauritshuis

In het Mauritshuis kunnen kinderen aan de slag als schilderijendokter, passend bij de nieuwe tentoonstelling Facelifts & Makeovers! De kleinere kids (4-6 jr) gaan op ontdekking met Maurits Muis & Rembrandt en zelf een schilderij maken. Lees meer over het Mauritshuis

2. Verwonderwereld Remastered Rotterdam

Oude én nieuwe Hollandse meesters komen samen in de unieke audiovisuele experience Remastered in Rotterdam! Omring je met Van Goghs kleurenpalet, dans op Mondriaans Victory Boogie Woogie of loop door een waterval! Ervaar het bij Remastered.


3. Dit ben ik! Museum van de Geest - Dolhuys

Dit ben ik! Museum van de Geest I Dolhuys in Haarlem heeft een splinternieuwe route voor kids. Leer via een superleuke gebruiksaanwijzing wat écht bij jou hoort, waar je gek van wordt óf juist blij. Doe ook mee aan de tekenwedstrijd! Ontdek meer over de kinderroute met interactieve guide.

4. Grootste kasteel van het land

Of je Kasteel de Haar bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tuinen of de hertjes; je waant je er écht in een andere wereld. Kids kunnen deze vakantie als detective aan de slag in dit prachtige kasteel bij Utrecht. Aanrader! Lees meer over deze kinderactiviteit.


5. Vlieg als een vogel bij THIS IS HOLLAND

Maak een spectaculaire vlucht over Nederland in de 5D Flight Experience bij THIS IS HOLLAND in Amsterdam. Door wind, nevel en geuren lijkt het net alsof je écht vliegt. Wij gingen je voor en vonden het helemaal te gek! Boek de familiedeal!

6. Op VR-reis met Eden in het Joods Historisch Museum

Zet je Virtual Reality-bril op en reis mee met Eden! Een magische tocht om de betekenis van de Gulden Regel te ontdekken. Je vindt deze experience in het Kindermuseum van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Lees meer over deze gave en leerzame ervaring.


7. Als de brandweer en politie bij Veiligheidsmuseum PIT

Tijdens de herfstvakantie is er iedere dag iets bijzonders te doen bij Veiligheidsmuseum PIT. Doe een spannende speurtocht, haal je skelterrijbewijs of ga aan de slag met één van de interactieve games. Open t/m 21 november. Plan hier vast je bezoek in.

8. De Lichtfabriek

Deze herfstvakantie kan je in De Museumfabriek spelen met licht! Met je zaklamp kan je op zoek naar ontsnapte insecten, voor museumbewaker spelen, uilen spotten en ontdek je hoe je oma als kind haar huis verlichtte. Zien we jou daar? Bekijk hier het programma


9. Dino's van de Zuidpool

Dinofans opgelet...Vanaf 14 oktober zie je Dino's van de Zuidpool op het enorme koepelscherm in Omniversum in Den Haag! Maak kennis met het Antarctica van 250 miljoen jaar geleden én de dino's die daar leefden. WROAAH! Reserveer je tickets.

10. Overleef het verleden in het preHistorisch Dorp

In het preHistorisch Dorp survival je van 16 t/m 31 oktober in het verleden. Heb jij de skills die nodig zijn om voor jezelf te zorgen als je overgeleverd bent aan de natuur? Ontdek het in het openluchtmuseum van Eindhoven! Reserveer je tickets en ga back to basic.


11. Zwieren en zwaaien bij het Zuiderzeemuseum

Geniet in het sfeervolle buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum van gratis kermisattracties uit de jaren '20. Kom in de herfstvakantie rondjes draaien in de zwanenzweefmolen, hoog zwieren in de luchtschommel en sla op de kop van Jut. Dat wordt genieten. Boek je tickets hier!

12. Kom gluren in het poppenhuis

In het Frans Hals Museum in Haarlem staat het 18e-eeuwse poppenhuis met wel duizend kleine voorwerpjes. Dankzij nieuwe verlichting kun je nu extra goed naar binnen gluren. In één van de kamers woont zelfs een huisdier. Ontdek jij waar? Bekijk de video


13. GIFtig uitje in het Natuurmuseum Fryslân

Nog niet geweest? Dit is zo leuk voor kinderen! Met je Freek Vonkjes op avontuur door Natuurmuseum Fryslân. Oog in oog met levende giftige dieren en veel interactieve leermomenten. Héél fijn dat GIF is verlengd tot 9 januari 2022. Durf jij? Lees hier meer over de tentoonstelling.

14. Tips van de boswachter

Combineer deze herfst buiten met binnen en bezoek een museum in het groen van Staatsbosbeheer. Duik bijv. in de wereld van water bij één van de forten of ontdek expeditie Poortvliet op Kasteel Groeneveld. Kom (buiten)spelen! Welk avontuur kiezen jullie? Bekijk ze hier.


15. Voor alle avonturiers

Deze vakantie is er volop actie bij het Nationaal Militair Museum! Jezelf camoufleren en daarna lasergamen in de Battle-zone, de uitdaging aangaan in de escaperoom Bunker 83, alles ontdekken in Xplore en rijden in een legervoertuig. Reserveer hier jouw missie bij het NMM.

16. Space Academy XL

Droom jij van een ruimtebezoek? Luchtvaartmuseum Aviodrome organiseert tijdens de herfstvakantie (16 t/m 31 oktober) de Space Academy XL. Ontdek de ruimte, word astronaut en beleef een buitenaards avontuur! Als een raket naar de website.


17. Tori: Coole voorstelling 6+

Zijn het live DJ-beats? Is het animatie? HipHop? Theater? Tori is het allemaal! Een bloedstollend avontuur over moedige mensenkinderen, reuzenschildpad Jean-Michel en akelige Vos, naar het bekroonde boek van Brian Elstak. Bekijk de speellijst.

18. Waanzinnige Boomhut 52

Hoeveel hoger kan ie nog die boomhut? Nou in ieder geval tot 52 verdiepingen! En Meneer Monster maakt er een volkomen geschifte familievoorstelling van! Vol humor en magische theater tovenarij. Andy en Terry zullen trots zijn. Hier kun je hem zien!


19. Film: Mijn moeder is een gorilla

In deze grappige en ontroerende familiefilm (AL) wordt Jonna geadopteerd door een...gorilla! Ze zijn heel verschillend, maar er is direct een klik. Zo'n opmerkelijk stel wekt alleen wel argwaan bij sommige inwoners! Check hier waar de film draait.

20. Tentoonstelling: Cadeau, Hoezo?

Een cadeau geven doen we allemaal. Maar wanneer is iets een goed cadeau? In het Tropenmuseum in Amsterdam ontdek je het geheim! Incl wereld-tips. En deze vakantie leuke knutselworkshops en extra tijdslots voor Sabi Suriname! Bekijk hier het hele programma.


21. Kunstwerken van papier in CODA Apeldoorn

Bekijk toffe papierkunstwerken tijdens Paper Art in CODA Apeldoorn: van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties. In het Atelier kan je ook zelf aan de slag. Wij namen al een kijkje en vonden het 100% Kidsproof! Gratis toegang tot 15 jaar! Lees hier meer over de tentoonstelling.

22. Misser of meesterwerk? Ontdek het in het Van Gogh Museum

Is De aardappeleters van Vincent van Gogh nu een meesterwerk of een misser? Stap in het schilderij, doe een speurtocht of workshop en kom er zelf achter in het Van Gogh Museum. Met speciale familiedagen in de vakanties. Bekijk hier het hele programma.


23. Rijksmuseum Familiemaand

Yihaa, het is familiemaand in het Rijksmuseum! Trommel de hele familie op en spoed je naar het museum want er is heel veel te doen. Edson da Graça heeft meegeholpen met het programma, dus dat wordt lachen, gieren, brullen! Ga naar het familieprogramma.

24. Museumkidsweek

Herfstvakantie is Museumkidsweek! Dus extra veel leuke kinderactiviteiten in het museum. Ontdek op Museumkids wat er in jouw buurt te doen is. Ga deze herfstvakantie naar een museum en win mooie prijzen! Bekijk hier alle activiteiten.

Ook leuk: