GEEN SCHOOL VOLGENDE WEEK, EN NU?

14 december 2021

Een extra lange kerstvakantie voor de kinderen! De één is er blij mee, de ander wat minder. Hoe dan ook, tips en ideeën voor leuke dingen om in de kerstvakantie met kinderen thuis te doen zijn altijd welkom! Hier vind je onze 25 favorieten.

PS: Binnen de corona-maatregelen zijn er ook nog heel wat uitjes buiten de deur mogelijk. Zin om erop uit te gaan? Bekijk hier onze favoriete kerstvakantie-uitjes!

1. Puzzelen! Leg een grote kerstpuzzel neer zodat je kind(eren) steeds een stukje kunnen maken. Onze tip: begin met de randjes, dan is het invullen iets gemakkelijker.
 

2. Laat je favoriete foto’s van alle familieleden twee keer afdrukken op vierkant formaat, zo maak je je eigen reuze memory spel. Leuk om met kerst samen te spelen!
 

3. Wat jammer, gaat het ‘kerstdiner-op-school’ niet door? Doe dan dezelfde versie thuis, waarbij elke gezinslid een eigen hapje maakt. Maak een mooie kersttafel met een echt buffet. In deze blog vind je allemaal leuke voorbeelden.
4. Heb je nog een mooie doos staan? Maak er een kersthuis van voor alle Lego, Playmobil of DOL poppetjes en laat je kind de buitenkant beschilderen.
 

5. Laat je kinderen zelf kerstballen versieren, zo maak je unieke herinneringen voor later. In deze blog vind je heel veel leuke tips! 6. Nu kan het: een kerstpyjama dag! Of een ‘ugly sweater’ dag. En met een mooi kerstboek extra lang onder de dekens blijven liggen.
 

7. Er zijn zóveel leuke kerstfilms voor kinderen! Dit is ons lijstje favorieten.


8. Kun je deze kerstvakantie niet naar opa & oma? Vraag je kinderen om ze een leuke kerstbrief te schrijven of mailen. Wie weet krijgen ze er snel één terug!
 

9. Samen kerstbrood bakken en dan vooral een foccacia in de vorm van een kerstboom waar je kersttomaatjes in duwt als kerstballen, dat wordt een plaatje!
 

10. Heel Holland Bakt thuis … met een bakmix maak je de leukste kerstkoekjes en -cakes. Kijk hier voor de leuke voorbeelden.11. Loop om de beurt de woonkamer door als een dier. Raden maar wie welk dier nadoet!
 

12. Wist je dat heel veel musea een deel van hun collectie ook online hebben staan? Zoek een mooi schilderij uit en laat je kids het namaken. Je eigen Rembrandt aan de muur!
 

13. Scroll eens langs alle mooie foto’s die je afgelopen jaar hebt gemaakt en maak samen een mooi fotoboekje. Handig: laat een extra exemplaar afdrukken als kerstcadeau voor opa’s en oma’s.
 

14. Teken een levensgrote kerstengel van je kind en laat ze dit zelf inkleuren. Pak een groot vel papier, laat je kind erop liggen, teken de omtrek met de armen en benen bij elkaar én wijd. 
 

15. Met een zelfgemaakte kerstkaart kun je je vriendjes en vriendinnetjes verrassen. In deze blog vind je allemaal leuke voorbeelden voor kinderen om zelf kerstkaarten te maken.16. Organiseer een spelletjesdag met allemaal leuke bordspellen zoals boter-kaas-en-eieren, kamertje verhuren, driehoekslag en woordzoeker. Houd de score van elk spel bij. De top-3 winnaars winnen een mooie prijs. 


17. De grote middagshow. Niet naar het theater? Oefen allemaal een act en presenteer die aan het eind van de middag aan elkaar.
 

18. Heb je nog vuilniszakken over? Geef je kind(eren) een vuilniszak en laat ze er een mooie engelenjurk van maken. Met vleugels natuurlijk ;)
 

19. Heb je thuis een Lego- of Playmobil-fan? Regisseer een eigen Stop-motion-filmpje of maak een uniek kerststalletje met je eigen poppetjes.  

20. Creëer je eigen (ei)land: kies een plank, bord of dienblad en gebruik blaadjes, papier, poppetjes en plantjes om een eigen land te ontwerpen.
 

21. Hamsterennnn... Heb je teveel WC-papier ingeslagen? Rol elkaar helemaal in als een mummie, kun jij nog bewegen?
 

22. Altijd cool: een vliegwedstrijd! Wie vouwt en versiert het mooiste vliegtuig? Maak een landingsbaan en kijk wie het verste gooit.
 

23. De 1 minuut challenge: Kun jij in 1 minuut met een beschuit in je mond een liedje fluiten? Langer dan 1 minuut op je handen staan? Hoeveel ballonnen kun je in 1 minuut opblazen? Hoeveel kauwgumbellen kan je in minuut blazen? Hoeveel rondjes om de tafel kun jij lopen met een rauw ei op een lepel in je hand? Hoeveel kleren kun je in 1 minuut aantrekken?
 24. Maak een kerstboom van Kapla of een enorme Kapla-domino sliert. Dat kan het hele huis door. Met ingehouden adem lekker blokjes leggen want... een misstap en alles valt om.
 

25. Bedenk je eigen geheimtaal! Maak bij alle letters van het alfabet een symbool. Schrijf elkaar briefjes met deze symbolen.
 


Heb je zin om de deur uit te gaan met je kinderen en een leuk uitje te doen? In onze uitagenda vind je voor elke dag nieuwe inspiratie! 

En volg je ons al op Facebook en Instagram? Ook hier houden we je dagelijkse op de hoogte van alle leuke uitjes in de regio. 

Onze vaste volgers hebben ‘m al in de mail ontvangen: onze kerstvakantienieuwsbrief met favoriete uitjes voor deze vakantie! Meld je hier aan om ‘m voortaan zelf ook te ontvangen.