De mooiste kinderboeken van dit moment

7 oktober 2016
Eline Rottier van boekwijzer.com heeft speciaal voor ons de mooiste kinderboeken van dit moment op een rijtje gezet! Koop er één tijdens de Kinderboekenweek en je krijgt het Kinderboekenweekgeschenk er natuurlijk gratis bij!
Hoera! van 5 oktober tot en met 16 oktober vieren we de Kinderboekenweek! Het thema dit jaar is Voor Altijd Jong. Bij besteding van 10 euro ontvang je tijdens de Kinderboekenweek het Kinderboekenweekgeschenk van Dolf Verroen. Zijn meesterwerkje Oorlog en vriendschap is misschien wel het beste Kinderboekenweekgeschenk ooit! En voor maar 5 euro koop je het al net zo bijzondere Prentenboek van de Kinderboekenweek (of eigenlijk: Uitklapboek) van Floor Rieder. Welke boeken moet je dan aanschaffen deze week? Eline Rottier van boekwijzer.com heeft speciaal vouw jullie de mooiste boeken van dit moment op een rijtje gezet!

1+

 
Honden in de auto van Felix Massie & Emmanuelle Walker (vertaling: Edward van de Vendel)
1 Afghaanse windhond, 2 vastberaden Beagles, 3 dappere Corgi's, 4 gevlekte Dalmatiërs... in het totaal vind je wel 375 honden in heel veel spannende auto's in dit prachtig uitgegeven boek. Honden in de auto is heel veel in één: het is een telboek (helemaal tot 100), een autoboek, een rijmboek, een hondenboek, een zoekboek én een doeboek, het is een boek om doorheen te razen én een boek om uren in te turen, het is een boek met heerlijk lopend rijm en een boek met krachtige, prachtige illustraties, het is een boek waar je van kunt leren en een boek waar je om kunt lachen. Het is een boek dat ik elk kind gun!

Ontbillenbijt van Milja Praagman
Kleine Tijger heeft geen zin meer in havermout als ontbijt. Hij wil iets waarvoor hij zijn scherpe tanden moet gebruiken, hij wil ontbillenbijt! Papa en Mama Tijger zien dat ook wel zitten en samen gaan ze gaan op jacht. Maar het geruisloos sluipen, door hoog gras, terwijl je je onzichtbaar maakt, gaat hen nog niet echt goed af. In plaats van een hap uit een zebra-, giraffen-, slangen of nijlpaardbil te nemen, moeten ze oppassen voor hun eigen tijgerbillen! 'Nog een keer!' roepen de kindjes steeds als ik Ontbillenbijt uit heb en dat vind ik helemaal niet erg want ik moet zelf ook steeds weer heel hard lachen om de grappige illustraties uit dit boek! Download hier het leuke masker dat Praagman bij het boek maakte!

Boer Boris gaat naar oma van Ted van Lieshout & Philip Hopman
In alweer het achtste boek over Boer Boris gaat hij (met broertje Berend, zusje Sam, muisje én Mereltje) naar zijn oma in Den Haag. Oma bakt van hun appels taarten, van de peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap. En dat doet ze niet zomaar in een keukentje, nee, oma heeft een echte fabriek! Nadat ze in de sprinter, intercity én tram hebben gezeten gaan de machines aan de slag met het fruit: de appels gaan erin en de taart komt eruit! Ted van Lieshout + Philip Hopman = Een succesformule: Van Lieshout rijmt erop los alsof het niks is en daardoor is het het juist helemaal en Hopman verrast zonder het vertrouwde te verliezen. 

3+


Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Floor de Goede & Edward van de Vendel
Een jongetje kiest een boek over dinosaurussen uit de boekenkast, slaat het open en… verdwijnt erin. Hij maakt kennis met allerlei dinosaurussen, brult met ze mee en rent met ze naar verre landen. Als de moeder van het jongetje hem - 'beneden komen!' - uit zijn fantasiewereld rukt en zijn familie aan tafel vertelt over hun saaie dag, roept hij: 'Wat jammer dat jullie niet bij de dinosaurussen zijn geweest!'. Iedereen lacht hem uit: dat kan toch helemaal niet, dino's bestaan al lang niet meer! Of toch wel? De actie en emoties spatten van de pagina's en als je beter kijkt ontdek je oneindig veel details, grapjes en bijzonderheden. In de wereld die De Goede tekent zou elk kind wel willen verdwalen.

Kek iz tak? van Carson Ellis
Twee insecten kijken in de lente vol bewondering naar een plantje, 'Kek iz tak?' vragen ze zich af. Het is een bloem. Met vrienden bouwen ze er een kasteel in: 'Un skitternd repelksteel!'. Als er een dreigende spin verschijnt, wordt het spannend - 'FRRLAATUT KSTEEL!' - maar gelukkig worden ze gered door een vogel die veel van spinnen houdt. Na de herfst is het tijd om te gaan: 'Doe doei, ksteel.' De speelse, zelfverzonnen taal (briljant vertaald door Imme Dros) uit dit meesterlijke prentenboek leest heerlijk voor. Kinderen snappen het meteen, vinden het ontzettend grappig én herkenbaar. De illustraties zijn dan weer verrassend, dan weer verstild, uitbundig of ontroerend mooi.

Mijn oma is een ooievaar van Alice Hoogstad
Als oma een ooievaar is, en opa een krokodil dan is je vader natuurlijk een krokovaar! En als dat zo werkt, hoe zit het dan met je oom, je andere opa en oma, je moeder en je tante? En de belangrijkste vraag: als jij familie van hen allemaal bent, hoe zie jij er dan uit? Kinderen ontdekken in Mijn oma is een ooievaar hoe eigenschappen doorgegeven worden. Niet alleen uiterlijkheden, ook karaktertrekken en beroepen of hobby's komen aan bod. De zorg waarmee Alice Hoogstad dit bijzondere boek, uitgegeven in grote kartonnen pagina's, heeft gemaakt spat van de pagina's met haar oneindig veel kleine knipsels in de prachtigste kleuren. Van dit boek kan ik niet anders dan heel gelukkig worden!

5+


Jubelientje en de hoed van oma blootje van Hans Hagen & Philip Hopman

Sjonges! Wat hebben Hans Hagen en Philip Hopman weer een te gek Jubelientje-boek gemaakt! Na een bezoek aan het Stedelijk vindt Jubelientje op zolder tekeningen die opa heeft gemaakt. Van oma. In haar blootje. Met een hoed! Dat brengt haar op een groots idee: ze begint zelf een museum. Een 'Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum'. En daarvoor krijgt ze heel veel inspiratie, want omdat oma 66 wordt neemt ze Jubelientje mee naar zes musea (naast het Stedelijk naar: het Muiderslot, Museon, Rijks-, Kinderboeken- én Spoorwegmuseum). Tip: Laat kinderen zelf een hoed maken voor de hoeden-wedstrijd en kijk hier hoe je daarmee een boekenpakket kunt winnen!

Armstrong - De avontuurlijke reis van een muis naar de maan van Torben Kuhlman (vertaling: Joukje Akveld)
Is 1954 als een kleine muis een ongelooflijke ontdekking doet: de maan is geen gatenkaas, zoals hij en de andere muizen dachten, maar een bol van steen! Hij besluit dat hij de eerste muis op de maan zal worden. Om dat avontuur te laten slagen moet hij een heleboel problemen oplossen. Hoe kan hij overleven in de ruimte? En hoe kan hij zich zo hard afzetten van de aarde dat hij op de maan kan landen? Samen met de tekst vertellen de magnifieke illustraties hoe ruimtevaarders ruimtepakken en raketten bedachten die Armstrong de eerste stap op de maan liet zetten, of was de maanmuis eigenlijk toch de eerste?

Kak! zei de ezel van Koos Meinderts & Annette Fienieg
Deze knappe, vrolijke bundel staat vol klassieke Engelse nonsensversjes die door Koos Meinderts bewerkt werden zodat kinderen er ook in het Nederlands van kunnen genieten. Op de linkerpagina staan steeds de Engelse versjes, rechts de vrij vertaalde Nederlandse... Het boek ademt Meinderts liefde voor volkspoëzie, voor het spelen met woorden, voor rijm en voor fantasie. Zijn bewerkingen zijn op zich zelf gewoonweg een verrijking van de Nederlandse kinderpoëzie geworden. Annette Fienieg illustreert het geheel heel knap en met prachtige tekeningen aaneen. Kak! zei de ezel is wat mij betreft nu al een klassieker die in elk huis en in elke school thuishoort.

7+


Arthur wordt beroemd van Håkon Øvreås (vertaald door Edward van de Vendel)
Arthur wil beroemd worden, hoe moet hij anders indruk maken op het nieuwe meisje dat in hun dorp is komen wonen? Daarom 'leent' hij de prijskip van de burgemeester een nachtje om de dag erna net te doen alsof híj hem terugvindt. Dan komt hij vast in de krant! Maar als Arthur bij de verstopplek terugkomt vindt hij alleen nog wat witte veren en zonnebloempitten. De kip is weg, gejat! Hij schakelt zijn vrienden Bruno en Louise in en als superhelden Zwarthur, Bruino en Blouise gaan ze op pad om de kippendief te vinden. Spionnenvergaderingen, superhelden, detectives en meesterlijke illustraties! Wat is dit boek een knap en spannend vervolg op Bruno is een superheld.

Geheim agent oma van Manon Sikkel
Max vindt dat hij de liefste oma van de hele wereld heeft, maar soms zou hij willen dat ze hem niet behandelde als een kleuter van drie. Als zijn oma in het ziekenhuis terechtkomt, kan ze niet meer op hem passen na school. Dan blijkt opeens dat hij nóg een oma heeft. Eentje met zwarte glimmende laarzen en een zonnebril op. Eentje die dol is op gevaarlijke spelletjes en zich Zita de Onoverwinnelijke noemt! Zijn oma heeft een pistool, een minileugendetector, giftige koekjes, ze kan in geheimschrift schrijven en ze is voor niemand bang, want ze is... geheim agent!  En de dag dat ze op Max moet passen, moet ze ook een bom onschadelijk maken! Een supergrappig verhaal dat leest als een trein!

De oma van de oma van mijn oma van Marc ter Horst & Eliane Gerrits
In dit leuke, leerzame boek ga je met heel veel opa's en oma's en daar weer de opa's en oma's van op reis in het verleden. Op een speelse, verhalende manier kom je erachter hoe de dingen gingen vroeger. Waar woonden mensen, waar gingen ze naar de wc, waar deden ze hun boodschappen, waar gingen ze uit, wat deden ze 's avonds, hoe stuurden ze berichten en zo nog heel veel meer. Dit is alweer het derde boek van Marc ter Horst en (ik hoop dat hij nog veel meer voor ons in petto heeft) en wat voor een! Fijn om uit voor te lezen, om door te bladeren, of om geschiedenislesjes uit te geven. Met grappige, verhelderende tekeningen van Eliane Gerrits.

9+


Ollie en het kronkeldier van Wilma Geldof met illustraties van Marieke Nelissen
Ollie woont in een 'gezinshuis' omdat zijn ouders zijn omgekomen op zee. Het dus niet zo gek dat hij bang is van de zee en om alleen gelaten te worden. Op een dag vindt hij Kronkel, een gigantisch beest van geel bont. Kronkel komt uit de zee en is ziek. Ollie belooft dat hij hem terug zal brengen als hij beter is. Maar dat is niet makkelijk: hij wil wel dat Kronkel beter wordt, maar niet te snel, want dan moet hij hem ook nog missen. De lieve mensen om Ollie heen zeggen hem niet dat Kronkel niet bestaat; ze helpen hem om Kronkel te laten gaan. En door Kronkel te helpen, redt Ollie zichzelf. Dit o zo mooie boek - rijk en prachtig geïllustreerd door Marieke Nelissen - hoort op elke kinderboekenplank (en in elke school) thuis.

Kapsalon Romy van Tamara Bos
Sinds de ouders van Romy 'niet meer met elkaar verder willen' moet Romy elke dag na school naar de kapsalon van haar oma, terwijl ze helemaal niet zo dol op haar oma is. Tot oma een beetje raar gaat doen. Soms is ze heel gewoon en soms weet ze de gewoonste dingen niet meer. Daardoor wordt alles anders, want vanaf dat moment past oma niet alleen op Romy, maar Romy ook op oma en dat geeft een heel ander gevoel. Romy heeft oma beloofd dat het hun geheim is, omdat oma is bang dat andere mensen denken dat ze niet meer kan werken en dat wil ze niet. Een mooi boek over een kwetsbaar meisje dat haar oma niet wil verliezen net nu ze haar gevonden heeft.
 
Afkoelen van Selma Noort
Tomas moet vaak op de gang zitten om af te koelen. Hij denkt niet na voordat hij iets doet en kan soms zo woedend worden dat hij ergens tegenaan moet schoppen. Hij doet dingen waar hij meteen weer spijt van heeft. Op een dag pakt hij de portemonnee van zijn tante uit haar tas om haar eens goed te laten schrikken. Als hij beseft dat dat niet zo slim was, is het al te laat. Hij voelt zich schuldig en besluit de portemonnee terug te gaan brengen. En dan ontmoet hij zijn vader die hij niet meer heeft gezien sinds hij in de gevangenis heeft gezeten... Dit mooie boek gaat over een jongen die heel graag 'normaal' wil zijn, maar leert te accepteren dat hij goed is zoals hij is. 

11+


Alaska van Anna Woltz

Alaska gaat over Sven en Parker.  Sven wil er op de eerste dag in de brugklas alles aan doen om niet de zielige jongen uit 1b te zijn, de freak die kwijlend op de grond ligt te schokken. Sven heeft epilepsie en daar heeft hij een kolossale hekel aan. Parker zit bij Sven in de klas en kan hem niet uitstaan, maar dan komt ze erachter dat Alaska - de hond die al vier maanden moet missen  - de hulphond is van Sven... De dag nadat Anna Woltz de Gouden Griffel voor haar meesterlijke Gips kreeg, lag Alaska in de winkels en sinds ik het uit heb wil ik maar één ding doen: van de daken schreeuwen hoe goed ik het vind (een schreeuw die tot de sterren komt!).

Borealis van Marlous Morshuis
Joppe is ontvoert en samen met ongeveer tweehonderd kinderen uit de hele wereld naar Borealis - een plek ver weg van de bewoonde wereld - gebracht. Waarom? Omdat de mensheid reddeloos verloren is. De natuur zal haar verpletteren! De zondvloed komt eraan! Dat is althans het verhaal wat de Trias - de mensen die Borealis ver van de bewoonde wereld hebben gebouwd - aan de kinderen vertelt. In Borealis zullen ze de zondvloed overleven en de toekomst van de mensheid veilig kunnen stellen. Joppe is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen en dat is het begin van een razendspannend avontuur!

Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery (vertaling: Hannie Tijman)
Van wat voor nut kan een meisje zijn op een boerderij? vraagt Marilla Cuthbert zich af als ze Anne van het station hebben gehaald. Ze hadden toch een jongen besteld? Maar haar broer zegt: 'Wij zouden háár van nut kunnen zijn'. Hém heeft Anne al betoverd en als je dit boek opent zal het niet lang duren voordat jij de springerige, sprieterige, dromerige Anne met de rode (en soms groene) vlechten ook in je hart sluit. Anne laat haar fantasie het liefst de vrije loop en daardoor zijn haar avonturen een ultieme ode aan de verbeeldingskracht, een boek dat droomwerelden wakker schudt! Gouden Griffel-winnares Anna Woltz schrijft in het voorwoord dat ze jaloers is op de kinderen die voor de eerste keer mogen beginnen aan deze klassieker en daar ben ik het hartgrondig mee eens!

De Blog is geschreven door Eline Rottier van boekwijzer.com, moeder van 3 kids!