Boeken en bakken

10 september 2018
Janneke en Roos gaan samen op ontdekkingstocht door Oosterhout! Lees snel verder voor hun leuke tips.
Onlangs is in Oosterhout de Leijsenhoek vernieuwd. Deze winkelstraat ligt iets buiten het centrum. In deze en de andere aanloopstraten richting het centrum van Oosterhout zijn een aantal leuke winkeltjes te vinden om lekker in te snuffelen en mooie ontdekkingen te doen. Roos en ik gingen samen op ontdekkingstocht.

Omdat Roos weer bezig is met een flinke groeispurt liepen we natuurlijk even bij Ko & Flo naar binnen. Maar eigenlijk gingen we vandaag vooral op pad voor nieuwe boeken. Roos is een echte boekenwurm. We komen regelmatig bij de bieb om boeken te lenen. Omdat herhaald (voor)lezen niet alleen gewoon goed is voor kinderen maar de meeste kinderen het ook gewoon leuk vinden om dezelfde verhalen regelmatig te horen willen we ook een rijtje kinderboeken in de boekenkast hebben staan.

Een perfecte plek om tegen een prikkie boeken te kopen is de boekenwinkel van Terre des Hommes. Hier verkopen ze tweedehands boeken in piekfijne conditie, bijna niet te onderscheiden van nieuw. Voor volwassenen hebben ze een hele grote collectie, ik moet echt een keer terug om voor mezelf wat spannende boeken te halen. Voor oudere kinderen liggen er stapels stripboeken en rijen diverse populaire kinderboeken zoals Harry Potter en Dolfje Weerwolfje.

Voor Roos is er ook volop keuze. We kiezen een dik voorleesboek van Winney de Pooh, een prachtig geïllustreerd sprookjesboek van Grimm en enkele prentenboeken voor nog geen tientje in totaal. Roos heeft een lach van oor tot oor als we alle boeken in de tas stoppen. Aan de aardige mevrouw bij de kassa vermeldt ze nog even dat als ze volgend jaar in groep drie heeft leren lezen ze nóg meer boeken komt halen.

Samen dragen we de zware tas vol boeken naar buiten. Het is warm en ik vind dat we daarom iets te drinken verdiend hebben. Gelukkig zien we iets verderop in de straat een uitnodigend terrasje van Nuttig&n. We komen vaker in deze winkel omdat ze hier alles hebben om mooie taarten te bakken en te decoreren. Je kunt hier ook terecht voor iets te drinken en te eten, en op vrijdagavond zelfs voor een prettig geprijsde en smakelijke avondmaaltijd. De koffie en appelsap smaken goed, en de twee minimuffins die we er zomaar bij kregen waren zalig! Roos bladert door haar nieuwe aanwinsten, ik geniet van het windje dat door de straat waait. 

Tips:
- De boekenwinkel van Terre des Hommes is alleen open op vrijdag en zaterdag, van 11.00 tot 16.00 uur. Neem zelf een tas mee om je aanwinsten in te stoppen!
- Door boeken te kopen bij Terre des Hommes help je een kind in nood! De opbrengst van de winkel komt geheel ten goede aan de projecten van Terre des Homes.
- Vanaf de Leijsenhoek sta je binnen een paar minuten bij de kerk in het centrum van Oosterhout.
- Nuttig&n heette voorheen Jouw Cakeshop, hun site en Facebookpagina heet nog steeds zo.

Door Janneke de Waal-Bogers, moeder van Roos en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.