3 prachtige picknickplekken

19 augustus 2016
We genieten zo van de avondzon in de zomer! Nog warm genoeg om zonder jas buiten te zijn, maar prettig genoeg om lekker in de zon te genieten zonder factor 50 te hoeven smeren.
In Breda en omgeving zijn er genoeg prachtige plekjes waar je op een kleedje kan neerploffen en kunt genieten van de natuur, van elkaar en van de avondzon! Hierbij drie plekjes die wij onlangs hebben bezocht en die we binnenkort zeker weer op gaan zoeken!

Park Valkenberg
Toen we hier voor het eerst kwamen keek Roos haar ogen uit. Er is hier ook zoveel te zien! Roos is vooral dol op de kippen die in het park rondlopen. De ganzen die ze ontdekt zijn nog wel erg indrukwekkend, ze loopt er met een boogje omheen.

De speeltuin is niet eens afgeladen vol met kinderen. Waar zijn alle andere ouders met kinderen? Die zitten toch niet binnen met dit zalige weer? Het maakt Roos niet uit, ze verovert alle klimtoestellen alsof haar leven er vanaf hangt.

Daarna komt ze bij ons op het gras zitten (picknickkleed vergeten maar gaan probleem, prima grasmatje). We eten op ons gemak terwijl we luisteren naar een groepje gitaarspelende studenten verderop in het park. Als klap op de vuurpijl zien we, vlak voor we naar huis fietsen, in het water van de superhoge fontein een prachtige regenboog. Een mooi einde van een mooie avond.
 
Geen picknickmand thuis? Dan ga je toch gewoon bij het ’t T-huis (speek uit: Thee-huis) op het terrasje zitten! Het huisje met terras ligt op een heuvel waardoor je vanaf het terras een uitstekend overzicht hebt over het speeltuintje. Roos was meteen verliefd op de roze terrasstoeltjes. Zalig ontspannen dus. Helaas niet in de avondzon want ’t T-huis is ’s avonds dicht.
 
Zandsculptures en slotjespark Oosterhout
In winkelcentrum Arendshof in Oosterhout staan tot eind oktober meerdere zandsculptures verspreid. Op ochtenden is het heerlijk rustig in het centrum. Roos gaat meteen enthousiast op zoek en stuit bij de Hema op het eerste grote bouwwerk. Is dat echt gemaakt van zand? Indrukwekkend hoor.

Als Roos hoort dat er meer zandsculptures in het winkelcentrum staan, sprint ze er vandoor. Al snel vindt ze er nog eentje, en verderop nog eentje. Bij de Blokker stuiten we op een gigantische Eiffeltoren. Vanaf de Blokker lopen we het overdekte winkelcentrum uit en kunnen we twee kanten op lopen.

We kunnen rechtstreeks de winkelstraat die vrolijk versierd is met parapluutjes inlopen. In plaats daarvan lopen we de Slotlaan in naar het Slotpark. Roos klimt op alle kunstwerken die dit toelaten. Ik zoek een plekje waar we kunnen zitten en tover boterhammen en wat te drinken uit mijn tas. Roos propt snel een boterham in haar wang en gaat op zoek naar het volgende kunstwerk.
 
Cadettencamp Teteringen en/of Vrachelse heide Oosterhout
Aan de noordkant van Breda liggen twee prachtige gigantische zandbakken! Het Cadettencamp in Teteringen en de Vrachelse Heide aan de rand van Oosterhout zijn beiden stuifzandgebieden. Het Cadettencamp is de grootste. Roos rent meteen enthousiast de grote zandvlakte op.

De zandvlakte van de Vrachelse heide is een stuk kleiner en heeft veel heuvels (stuifzandruggen) die je leuk op en af kunt rennen.Een picknickkleed is wel handig om het zand uit je broodje te houden. Neem ook emmertjes, schepjes, een bal en andere attributen mee. Als we de picknickmand leeggegeten hebben vult Roos die met grote dennenappels, eikels, takjes en blaadjes. Ze klautert over boomstronken, sleept met grote takken en bouwt een gigazandkasteel (samen met papa).

Als ze er genoeg van heeft, lopen we terug naar de fietsen. We gieten het zand uit haar laarzen en kloppen het zand van onze kleren. Daarna fietsen we door het bos naar huis. Onderweg genieten we van het gezang van de vogels en zien we drie konijnen én twee herten. Oh, en ouders, van al dat rennen in het zand worden kinderen lekker moe en slapen ze ’s avonds zalig…


Door Janneke de Waal-Bogers (35), moeder van Roos (3) en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.