7x lichtjesroutes door steden in Nederland

15 december 2021
Lichtjesroutes, lichtsculpturen en lichtkunstprojecten. We kunnen allemaal wel een lichtpuntje gebruiken in deze tijden. Wij verzamelden 7 mooie verlichte steden waar je er veilig buiten – in je eigen gezinsbubbel – op uit kunt. Welke kiezen jullie? 
Foto: Dordtse Decemberdagen - Dordrecht

1. Dwaalspoor – Dordtse Decemberdagen 

Bezoek je tussen 10 december en 9 januari de binnenstad van Dordrecht, dan begeef je je in een waar sprookje met alle lichtkunst. Met de Dwaalkaart in de hand loop je langs twaalf waterverhalen bij twaalf bruggen. Speciaal voor kids is er een leuke puzzel om op te lossen. Gaan jullie mee op deze magische minireis? 

2. Verlichte fietstour – Den Haag 

Kinderen in de bakfiets en gaan! Met deze fietsroute komen jullie langs de mooiste kerstbomen en versieringen in Den Haag. Te leuk: voor de Foodhall Scheveningen staan met kerstverlichting versierde figuren, zoals een teddybeer. Geen bakfiets? Huur er eentje. Wij hebben zelfs een leuke kortingscode voor je

 3. Lichtjesroute – Deventer

Dat het Dickens Festijn dit jaar in Deventer (weer) niet door kan gaan, mag de kerstsfeer in de stad niet drukken. De middeleeuwse huizen zijn prachtig versierd: tientallen kerstbomen, kerstslingers en enorme kerstballen hullen de stad in kerstsferen. Wanneer komen jullie deze magische stad ontdekken?

 4. Nijmeegse Winterweken  

Nijmegen is tussen 18 december en 9 januari nóg mooier dan normaal. Je vindt hier tijdens de Nijmeegse Winterweken acht grootse, indrukwekkende lichtsculpturen. Zin in iets extra’s tijdens jullie wandeling langs deze mooie lichtjesroute? Combineer ‘m dan met een speciale spreekwoordenroute voor kinderen. Jong geleerd, oud gedaan! Plan alvast je bezoek op een rustig moment in

5. Amsterdam Light Festival  

Dit jaar is alweer de tiende editie van het Amsterdam Light Festival. Thema: Celebrate Light! En dat doen ze, met prachtige lichtkunstprojecten. Ook leuk: huur een bootje en bewonder het lichtspektakel vanaf het water. Bekijk hier wanneer jullie de wandel- of vaarroute kunnen afleggen, de tijden zijn dit jaar beperkt.   

6. Lichtbeeldenroute – Zwolle

Wegens groot succes: dit jaar maar liefst twee lichtbeeldenroutes door de Zwolse binnenstad. Een audiotour begeleid je door verschillende delen van het centrum. Tip: neem je eigen oortjes of koptelefoon mee! Lees hier meer over de twee lichtbeeldenroutes.

 7. Magisch Maastricht 

Maastricht krijgt een betoverende glans in december! Talrijke lichtjes in de bomen, winters plezier op de pleinen en kerstklanken op (bijna) elke hoek. Dit jaar zijn er maar liefst 3 lichtroutes! Kies een winterse route en download 'm hier

Op zoek naar meer inspiratie voor deze kerstvakantie? Bekijk in onze Uitagenda welke uitjes allemaal door kunnen gaan. Of bekijk onze 25 tips voor leuke dingen om met kinderen thuis te doen!