icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

E.H.B.T : Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kinderen)

31 december 2020
Ik werk inmiddels al een aantal maanden vanuit huis, maar oh, wat vond ik dat lastig in het begin! Gelukkig kreeg ik veel tips van de Kidsproof-collega’s maar het blijft een flinke uitdaging hoor!

Kidsproof-oprichter Annemarie deelt haar tips met je:
Ik werk 
vanuit Hilversum, mijn collega’s zitten verspreid over het hele landToch zien we elkaar elke dag. Online. En dat werkt echt heel fijnMaar thuiswerken met kinderen? Er is een reden dat je je kinderen niet mee neemt naar je werk… dit werkt namelijk niet. Maar goed, nu de scholen gesloten zijn hebben we weinig opties.  

Een aantal tips om tóch (een deel van) je werk te kunnen doen: 

1. Plan je werktijd éje kindertijd 

Plan vaste werkblokken in en bespreek dit met je kinderen. Dat kan al vanaf 5 jaar. Toen legde ik ze uit dat ik niet de hele zomervakantie vrij kon zijn. Geef duidelijk aan wanneer je werkt en wanneer niet. Zo wisten mijn kids al snel dat ik elke ochtend vroeg op stond en dan eerst twee uur ging werken (daar word je mega-productief van), om daarna samen met hen iets leuks te doen (met echte focus!). En dat deed ik dan ’s middags nog een keer zo. Zo leerden zij zichzelf vermaken en had ik op andere tijden echt tijd voor hen. Begin met korte tijdsblokken en maak die langzaam steeds langer.  

2. Beloon goed gedrag 

Voor kinderen is het in het begin lastig om te begrijpen dat je er wel bent, maar dat je niet steeds aanspreekbaar bent. Wees geduldig, zij moeten dit ook nog leren. Beloon goed gedrag, wees een beetje makkelijker met schermtijd als jij moet werkenEn stel iets leuks in het vooruitzicht als ze je niet storen.   

3. Moet het nu of kan het ook later? 

Leer je kinderen na te denken over of een vraag nú gesteld moet worden, of dat dat straks ook kan. Vertel ze om hoe laat je even stopt en tijd voor hén vrijmaakt en vraag of ze de vraag voor dan willen bewaren. Hou je dan vervolgens zelf ook strikt aan deze afspraak. 

4. Richt een aparte werkplek in 

Met een aparte werkplek is het voor iedereen duidelijk dat je aan het werk bent. Heb je weinig ruimte? Maak dan een hoek aan de eetkamertafel. Spreek ook met je kinderen af: als je dáár zit, ben je aan het werk. Duidelijkheid is cruciaal. 

5. Professionele looks 

Ik kleed me aan en maak me klaar alsof ik naar mijn werk ga. Met hakken en al ;) Van je joggingbroek word je echt niet productiever. Ook daaraan zien de kinderen het verschil tussen een weekenddag en een werkdag. Werk-modus aan! 

6. Werkgesprekken voeren 

Als je op kantoor in bespreking bent, ziet iedereen dat je niet beschikbaar bent, thuis werkt dat anders. Zij zien niet het verschil tussen een privégesprek en een werkgesprek. Spreek af hoe ze kunnen zien dat je in een werkgesprek bent. Laat ze een mooie deurhanger voor je maken of kies iets ludieks: een knuffel die je met z’n rug naar je toedraait als je niet gestoord kunt worden.  

7. Vermijd overdag zoveel mogelijk andere taken
 

Toen ik ooit begon met thuis werken, trok ik van alles naar mezelf toe. “Laat de ontbijtboel maar staan, ik ruim het straks wel op”, “Ik hang de was wel even op”. Binnen korte tijd kwam ik nauwelijks meer aan werken toe. Werken met de kids thuis is al uitdaging genoeg! 

Succes met thuiswerken én veel plezier met je kids! 


Naar de website