Kidsproof blogTerug

Help! Mijn kind is drie weken thuis!

16 maart
Geen school… zó hou je het thuis toch nog gezellig!

Ik vind mijn kind echt heel erg leuk. Ik ben knettergek op hem en we knuffelen wat af, maar eerlijk is eerlijk, ik kan hem ook wel eens achter het behang plakken en ben soms ook heel blij als hij in bed ligt! Vooral aan het einde van een vakantie of van die periodes dat ze extra druk of dwars zijn. In de vakantie en weekenden hebben we vaak nog veel leuke activiteiten buiten de deur. Maar helaas is ook dat niet mogelijk. Dus het idee dat de scholen voorlopig gesloten zijn om de verspreiding van het coronavirus te vertragen bezorgt me toch wel, hoe zal ik het zeggen, een bijzonder gevoel…. De grote vraag speelt bij me op hoe gaan we dit doen en vooral hoe houden we het gezellig? 

Dit de Kidsproof survival-strategie-voor-thuis in tijden van de coronacrisis: 

Stap 1: Teamoverleg. Ga samen zitten en leg uit wat er aan de hand is. De vraag: hoe gaan we hier SAMEN een hele leuke tijd van maken? Zo betrek je je kinderen erbij en creëer je een echt team gevoel.

Stap 2: Visualiseer. Pak een groot vel (of plak een aantal A4-tjes aan elkaar) en een stift. Vraag de kinderen om regels/afspraken te bedenken en schrijf deze op (of teken ze). De psychologie hierachter is simpel: kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En ook grappig: ze zijn vaak veel strenger in hun eigen afspraken dan jij zou zijn.  

Dus vraag ze: 
- Hoe lang mag je op een thuisdag achter een scherm? (Gamen? YouTube kijken? Op je telefoon?) 
- In je pyjama hangen?
- Wat kun je zelf doen om het huis opgeruimd te houden?
- Met welke taken in huis kun je helpen?
- Wat vind je het leukste om te doen?
- Bedenk voor elke dag een binnenactivteit die je nog nog nooit gedaan hebt!

Stap 3: Kies samen de belangrijkste afspraken uit en geef die een opvallende kleur.  

Stap 4: Plak het vel op een centrale plek in huis. Zo zijn de afspraken voor iedereen goed zichtbaar. Tijdens het avondeten even evalueren en je bent klaar voor de volgende dag! 

Stap 5: Wees creatief en flexibel: mijn zoontje wil graag langer gamen dan ik oké vind, ik wil graag dat hij meer leest. En dus krijgt hij voor elk éxtra half uur dat hij leest, een half uur extra game-tijd. Zo wordt lezen ineens héél leuk! 

Stap 6: Vier samen jullie nieuwe plan! Want een klein feestje hebben jullie wel verdiend: ranja in champagneglazen en proosten maar, muziekje erbij en swingen maar! 

 

PS: let op, dit werkt het beste als je sámen met je kind(eren) de afspraken bedenkt, niet als jij ze als regel oplegt…