AANRADER: WERELDWIJS MET KLAAS

4 juni 2021
Elke maand post voor jouw kind! Hoe leven kinderen in andere landen? Waar wonen ze en wat vinden ze leuk? Wereldwijs met Klaas is superleuk, educatief en je steunt ook nog eens een goed doel. Lees hoe Sofie, de dochter van mijn collega, het ervaart!
UNICEF - Wereldwijs met Klaas
Door een aflevering van het Jeugdjournaal kwam ik met mijn dochter Sofie (8) in gesprek over de ongelijkheid in de wereld; niet elk kind woont zoals wij wonen, leeft in een veilige omgeving, kan naar school, krijgt kadootjes op zijn/haar verjaardag... Ik was heel blij met dit gesprek want ik vind het belangrijk dat mijn kinderen beseffen dat wij in onze handjes mogen knijpen hoe goed wij het hier hebben. Met ons gesprek nog vers in mijn achterhoofd stuitte ik op ‘Wereldwijs met Klaas’ en was eigenlijk meteen enthousiast. Echt iets voor Sofie!

Wereldwijs met Klaas

Wereldwijs met Klaas is een initiatief van UNICEF, dat zich helemaal richt op kinderen. Kinderen ontvangen een pakket met daarin een vriendenboekje, wereldkaart en stickervel. Vervolgens ontvangt je kind iedere maand post van Klaas Kruistum; een ansichtkaart van een kind uit een ander land waarop staat hoe zij/hij leeft, hoe hun dag eruit ziet, welke hobby’s zij hebben, etc. Een onwijs leuke manier om een kind uit een ander werelddeel een beetje te leren kennen!

Wereldwijs met Klaas kost € 7,50 per maand. Dit bedrag bedrag dekt de kosten voor het maken en toesturen van het pakket én daarnaast helpt jouw bijdrage ook jaarlijks miljoenen kinderen te beschermen, voeden en scholen. Tóp; zo sla ik twee vliegen in één klap; Sofie leert meer over de wereld om haar heen en ik steun een organisatie die zich inzet voor kinderen in de hele wereld.

Wat zit er in het Wereldwijs met Klaas pakket?

De eerste maand lag er een doosje voor Sofie op de mat met daarin een vriendenboekje, een wereldkaart en een stickervel. Sofie ging meteen aan de slag met het invullen van de eerste pagina's van het boekje en het bestuderen van de kaart. In de maanden erna vallen er speciaal aan Sofie geadresseerde ansichtkaarten over kinderen uit andere landen, leuke doe- opdrachten en speciale maandstickers in de brievenbus. TIP: Geef bij inschrijven de naam van je kind op; ik zag aan Sofie hoe leuk ze het vond dat er post speciaal voor haar op de mat lag!


Vul eerst zelf een pagina van het vriendenboekje in, de rest wordt gaandeweg vanzelf ingevuld!


Zoveel wijzer door 'Wereldwijs met Klaas'!

Niet alleen Sofie maar ook ikzelf krijg hier lol in; ik hoor die kleine wijsneus zoveel leuke weetjes zeggen over landen waarvan ze tot voor kort het bestaan niet eens van wist! "Mam, wist jij dat er een hele school gebouwd kan worden van plastic afval? Die van Anna is dus helemaal zo gemaakt!". Of: "Hé mama, 'Manci' voor de koekjes". -'Pardon?' - "Haha, zo zeggen ze dankjewel in Ivoorkust!".


"Hee dat is leuk mama, Anna is ook 8, net als ik"

Wat vind ik zelf van 'Wereldwijs met Klaas'?  

Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat Sofie zo enthousiast is, dat ze zoveel vragen stelt en weetjes met ons deelt. Er volgen meer mooie gesprekken door de vragen waar ze nu over na moet denken. Er wordt haar bijvoorbeeld gevraagd of er gelijkenissen zijn tussen haar leven en dat van kinderen in andere landen. Een laagdrempelige en heel leuke manier om kinderen te doen beseffen dat de manier waarop zij leven niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. En ik moet toegeven; ik leer zelf ook van alles! 


"Wie weet hoe de vlag van Mongolië eruit ziet? Ik!" 

Klik door naar de website om je eigen abonnement op Wereldwijs met Klaas af te sluiten en zo je steentje bij te dragen aan het goede werk van UNICEF én je kind op een wel heel leuke manier een stukje wereldwijzer te maken! Sofie en ik raden het aan!

~ Carlijn ~

UNICEF helpt elk jaar miljoenen kinderen. UNICEF zorgt ervoor dat kinderen kunnen leren, spelen en gezond kunnen opgroeien. Bij een humanitaire ramp bieden zij levensreddende noodhulp. Ze adviseren regeringen, lobbyen bij wereldleiders en ruimen obstakels uit de weg. Zij maken zich sterk voor wereldwijde vaccinatieprogramma's, gezonde voeding, onderwijs voor ieder kind, ze strijden tegen ondervoeding en bieden hulp in ontwikkelingsgebieden.