4 tips voor gezellige feestdagen met de kids!

12 december 2016
Hoe houd je de feestdagen gezellig voor je kind? Met de 4 tips van Joyeux wordt het zeker een December to remember!
Sinterklaas is vertrokken, nu kun je mooi even bijkomen... zou je denken! December is een drukke maand en zeker voor de kids. Joyce van Joyeux deelt haar 4 tips om deze feestagen ook gezellig voor je kind (en voor jou) gezellig te houden!

1. Drukke dagen voor je kind
Maar dan is het bijna zover: Kerst en oud en nieuw. De feestdagen in de maand december kunnen voor veel onrust zorgen bij kinderen. Vooral hoog gevoelige kinderen en jonge kinderen kunnen hier dan ook echt door van slag raken. Ook al zijn het feestdagen (alhoewel sommigen het niet ervaren als feest, maar dat terzijde), zijn deze dagen vaak wel erg druk. Kinderen krijgen veel meer prikkels dan anders binnen. Denk aan het kerstdiner op school, het kerstontbijt op het kinderdagverblijf, de kerstlunch bij de familie, kerstborrel in de stad. Hiernaast gaan ze vaak ook nog (veel) later naar bed dan normaal en worden ze van hot naar her gesleept. Wat kan je dus beter doen én laten tijdens en rondom deze drukke dagen? Probeer zoveel mogelijk duidelijkheid en structuur in te brengen. En zorg hiernaast voor extra rustmomenten. Dit lijkt misschien onmogelijk tijdens de feestdagen, maar wanneer je hier van te voren goed over nadenkt en samen met je partner en eventueel je kind(eren) bespreekt wat er gaat gebeuren en welke afspraken er gelden, kan dat een hoop ellende voorkomen, zoals bijvoorbeeld een oververmoeid, overprikkeld kind.

2. Betrek je kind bij de voorbereidingen
Voor alle kinderen geldt dat het heel belangrijk is dat ze weten wat er gaat gebeuren. Dat hoeft uiteraard niet tot in detail besproken te worden met ze, maar vertel de grote lijnen aan ze. Bijvoorbeeld: “vandaag gaan we naar opa en oma en daar komen ook die en die, we eten en slapen daar. Welke boekje en/of knuffeltje wil je meenemen naar opa en oma?” Hiermee voorkom je dat je kind zich rot schrikt als hij of zij daar ineens in bed wordt gelegd, zonder dat dit hem of haar verteld is. En geloof mij: dit gebeurt! Vertel dit ook aan hele jonge kinderen. Ook al praten zij zelf nog niet, ze begrijpen al heel goed wat er gaat gebeuren als je ze dat uitlegt.

Zet samen met je kind(eren) de kerstboom. Kinderen vinden dit fantastisch! Ik denk nog steeds met veel plezier terug aan mijn kindertijd waarin we altijd met ons gezin de kerstboom gingen optuigen. Betrek ook (en eigenlijk moet ik zeggen) juist jonge kinderen hier bij. Vaak wordt hier niet bij stilgestaan. Maar stel je eens voor dat je kindje van 8 maanden oud wakker wordt en ineens een hele grote boom vol met lampjes en kleurtjes in de huiskamer ziet staan. De meeste kinderen vinden dit wel mooi, maar het is toch beter als ze er bij betrokken worden, zodat ze vanaf het begin zien wat al allemaal gebeurd. En vertel je kind (hoe jong ook) wat je gaat doen. Hiernaast is het ook gewoon een heel leuk moment als gezin.

Betrek je kinderen ook, wanneer mogelijk, bij de voorbereidingen en eventuele uitvoering van het eten. Laat ze zelf bijvoorbeeld een gerechtje kiezen en/of maken, de tafel dekken en versieren. Wij hadden vroeger bijvoorbeeld een tafel waar alle volwassenen aan zaten en een tafel voor de kinderen. De kindertafel mochten wij dan zelf dekken en versieren. Door je kind(eren) hier bewust bij te betrekken, ervaren ze dit soort dagen vaak veel leuker.

3. Zorg voor (extra) rustmomenten
Wanneer je kind nog een middagslaapje nodig heeft, sla dit dan niet (ineens) over tijdens de feestdagen. Denk niet: “maar het is zo gezellig voor de familie als Pietje er bij is tijdens de kerstlunch!” of: “maar ze zien hem al zo weinig!” Denk in eerste instantie aan het welzijn van je kind. Wat heeft hij/zij nodig? Wat is goed voor mijn kind? En voorkom hiermee dat je kind oververmoeid raakt en daardoor van slag is, met alle gevolgen van dien. Dit geldt ook voor kinderen die geen middagslaapje meer doen. Ook voor hun geldt dat deze dagen veel intensiever zijn dan normale dagen. Bouw voor hun dus ook verplichte rustmomenten in. Trek je tijdens de drukte even terug met je kind (al is het maar 10 minuten) om bijvoorbeeld een boekje voor te lezen, ga wandelen of zet ze op de bank met een filmpje. Wat wij bijvoorbeeld altijd doen sinds onze kinderen (inmiddels 5 en 7 jaar) geen middagslaapje meer doen is even met zijn vieren gaan rusten vóórdat de drukte losbarst. Dat kan halverwege de ochtend zijn of aan het begin van de middag, als er maar even een rustmoment ingebouwd wordt. De één gaat dan even op de bank liggen, de ander in zijn/haar eigen bed of gezellig bij papa en mama in bed. Lees samen een boekje of kijk een filmpje. En met enig geluk valt dan één van je kinderen in slaap en hebben ze zo een lekker lang rustmoment te pakken. Als je bang bent dat je zelf in slaap valt, zet dan wel even de wekker. Zo weet je zeker dat je feestmaal waarvoor je al dagen in de keuken staat, niet aanbrandt en je uiteindelijk je (schoon)familie afhaalchinees of soep uit blik moet voorschotelen!

4. Maak jij je kind wakker op oudjaarsavond?
Denk ook goed na over oudjaarsavond. Veel kinderen worden om 12 uur ’s-Nachts wakker gemaakt. Als je kind hier zelf expliciet om vraagt, dan kan je dat doen. Zolang ze hier niet zelf om vragen, zou ik het zeker niet doen. Denk in eerste instantie ook nu weer aan je kind. Zijn of haar nachtrust wordt verstoord en ze komen uren slaap tekort. Vind je kind dit fijn de volgende dag(en)? Onze kindjes (5 en 7 jaar) hebben we nog NOOIT wakker gemaakt met oudjaarsavond. Ze vragen hier niet om, dus geen haar op mijn hoofd dat ik hun nachtrust ga verstoren. Als ze zelf wakker worden door het vuurwerk is het wat anders (ook nog nooit gebeurd trouwens), maar ook dan zal ik ze niet mee naar beneden nemen, maar bij hun op het kamertje blijven (en eventueel) als ze daar zelf om vragen, naar het vuurwerk door de ramen kijken. Zou ik het gezellig vinden als ze er om 12 uur ’s-nachts bij zijn? Jazeker! Daar ben ik heel eerlijk in! Maar het gaat niet om mij, maar om het welzijn van de kindjes en dan is het verstandiger als ik ze laat slapen. Wat wij wel doen, is ’s-avonds rond 18.00 uur (dan is het tenslotte ook al donker) sterretjes aan steken met de kindjes en papa wat vuurwerk laten afsteken. Ze mogen dan mee naar buiten en vinden dit geweldig! We nemen dan met zijn vieren een glaasje kinderchampagne en roepen dan: “Gelukkig Nieuwjaar!” Ook mogen ze dan uiteraard oliebollen en meer van dat lekkers. Dat is pas genieten! Rond 19.30 uur is het dan gewoon bedtijd en gaan ze tot nu toe ieder jaar, moe maar voldaan slapen.

Joyeux wenst alle papa’s en mama’s hele fijne feestdagen en alvast een geweldig 2017!!