Op reis met Kidsproof Kidsreporter Bente

5 juli 2015
Kidsproof Kidsreporter Bente is voor ons op pas geweest! Lees hier haar ontdekking(en). 
Er worden zoveel leuke activiteiten in en om Den Bosch gehouden, dat we het niet kunnen laten om een van onze Kidsproof Kidsreporters erop afsturen. Zij gaan voor ons dan op reis! Kidsproof Kidsreporter Bente is voor ons naar de tentoonstelling 'Uit verre landen' van het Noordbrabants Museum geweest. En heeft haar reis vastgelegd in deze blog. Lees hier wat haar ontdekkingen waren. 

Bente vertelt...
Weet je dat thee afkomstig is uit China? Dat specerijen in het begin luxe producten waren. En heb je weleens van de Verenigde Oostindische Compagnie gehoord? Ik niet, maar vandaag heb ik daarover geleerd en gelezen omdat ik de tentoonstelling "Uit Verre Landen" in het Noordbrabants Museum heb bezocht. Ik vond het erg interessant om te horen dat tabak, peper, thee, rijst, koffie en chocolade uit 'verre landen' komen en ik ben meer over deze producten te weten gekomen. Bij binnenkomst kreeg ik een gratis doeboekje waar ik in kon tekenen en kleuren. Zo leuk! 

In de grootste zaal staat een scheepsmodel uit de 17e eeuw waarmee men naar het Oosten voer. Op elke hoek van de stellage die eromheen is gebouwd, zitten kijkgaatjes - ik ga niet verklappen wat je te zien krijgt maar het is duidelijk dat niet alle reizen goed afliepen... Behalve dit schip staat er ook een heel klein 'kruidnagelscheepje'. De kruidnagels zijn aan elkaar geregen met draad! In een van de andere zalen vind je vijf winkeltjes zoals ze er vroeger hebben uitgezien. Je mag alle laatjes opentrekken en ontdekken wat er in de winkel staat. Zo gaaf! Er staan verschillende busjes met thee en het is best moeilijk te ruiken en raden welke thee het is. Ik vind die winkeltjes in ieder geval een stuk gezelliger dan de supermarkten van nu! Ik heb zakjes thee afgewogen met gewichten op een oude weegschaal, kruiden geroken, koffie gemalen en kruiden gemalen in een vijzel. Je mag in de winkeltjes spelen en als je even wilt uitrusten kun je op een bankje zitten en kijken naar een filmpje over kruiden en specerijen. Dat vond ik ook erg leuk! Verder staat er nog een verkleedkist met kleding uit die tijd en natuurlijk heb ik wat kleding aangepast. Je kunt op de foto als kapitein of matroos met op de achtergrond de oceaan. Zo lijkt het net alsof je op een schip staat. Zo cool!
   
Een mevrouw die in het museum werkt vertelde mij dat je op bepaalde dagen tijdens de zomervakantie in het
Spetterlab een windlicht kan maken. Op het glas plak je al die mooie en bijzondere kruiden zoals kruidnagel, peper en steranijs. Als je het kaarsje 's avonds aansteekt is het een mooi gezicht. Ik heb zin gekregen om er eentje te maken. Kom je ook en zie ik je in het Spetterlab of tijdens het schilderen in de paleistuin van het Noordbrabants Museum? 

Bente
Kidsproof Kidsreporter Den Bosch 

Wil jij ook voor ons op 'reis' en woon je in Den Bosch of omgeving? Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste kinderen die het leuk vinden om eropuit te gaan. Mail jouw leeftijd, favoriete hobby's naar denbosch@kidsproof.nl en vergeet ook niet te vertellen waarom jij als Kidsreporter aan de slag wilt.