Toffe Kinderboekentips van Jaap Leest

7 september 2014
Lees in onze blog de leukste kinderboekentips van Jaapleest.nl!
60 jaar Kinderboekenweek 2014
Het thema van de 60ste Kinderboekenweek (1 t/m 12 oktober) is dit jaar: Feest!
Harm de Jonge schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2014. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is komend jaar van de hand van Marit Törnqvist.
Wil je wel eens een ander kinderboek kopen dan je gewend bent? Hieronder vind je 10 alternatieve tips voor prentenboeken voor de Kinderboekenweek 2014 van Jaap Friso van de website JaapLeest.

1. Boer Boris wil geen feest - Ted van Lieshout en Philip Hopman € 12,95 (1+)Het thema van de Kinderboekenweek is feest en dat zullen we weten ook. Er verschijnen tientallen boeken waarin feest een rol speelt. Dit is één van de leukste en origineelste. Het vierde deel in de Boer Boris reeks, waarin Boer Boris het maar onzin vindt om feest te vieren als er een nieuw worteltje of kuikentje wordt geboren. Ideale versjes om voor te lezen. 
2. De leeuw en het vogeltje – Marianne Dubuc € 14,99 (1+)Leeuw woont alleen en vindt dat geen probleem maar het is toch wel erg gezellig als er gewond vogeltje bij hem komt wonen. Maar ja, het vogeltje wordt beter en vliegt met zijn soortgenootjes weer naar het Zuiden. Een subtiel verhaal over samen en alleen zijn. Weinig tekst en rustige prenten om lang naar te kijken. 
3. Arno! Mijn eigen stripalbum – Yvonne Jagtenberg € 10 (6+)
Er verschenen al meer prentenboekjes over Arno, nu heeft het jongetje een stripalbum gekregen. Een slimme keuze want de eenvoudige verhaaltjes komen nu nog beter tot hun recht. Hij gaat voor het eerst naar school of speelt met een vlieger, veel meer gebeurt er niet maar het kan niet anders of je gaat van anti-held Arno houden. 
4. Meneer tijger wordt wild – Peter Brown € 13,95 (4+)
Origineel prentenboek met bijzondere grafische illustraties over een tijger die genoeg heeft van de vaststaande patronen. Iedereen loopt er hetzelfde bij, keurig rechtop en in onberispelijke kledij. Meneer Tijger trekt zijn pak uit, gaat op vier poten lopen en veroorzaakt zo’n schok dat de dieren besluiten dat hij ergens anders moet gaan wonen. Als hij terugkomt, blijken de andere dieren toch wel iets te willen veranderen. 
5. Franky - Leo Timmers € 14,99 (4+)
Sam weet iets wat niemand wil geloven. Namelijk dat er robots op andere planeten leven die hier op een dag naar toe komen. Hij knutselt zelf de robot Franky in elkaar, van huishoudelijke apparaten. Het wordt zijn beste vriend en natuurlijk komen de vrienden van Franky hem ophalen. Een soort E.T. maar dan anders. Ontroerend, lief en grappig. De illustraties lijken uit de computer te komen maar zijn met de hand geschilderd.
6. Garmanns straat – Stian Hole € 14,50 (6+)
Dit boek won dit jaar een zilveren griffel. De tekst is mooi maar de illustraties zijn nog specialer: dromerig en heel dichtbij. Het verhaal gaat over de angst van een jongen voor een man in zijn straat, die merkt dat anderen hem bang hebben gemaakt. Na een ernstig incident sluiten de twee vriendschap en voeren hele bijzondere gesprekken. Een prenten- en leesboek voor kinderen die buiten de lijntjes denken. 
7. De duik – Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo € 16,95 (8+)
Iedereen kent Sjoerd Kuyper nu van zijn bestseller Hotel de grote L maar de schrijver is al veertig jaar bezig en schreef heel veel andere, vaak magische boeken. De duik is heel anders dan zijn bestseller en misschien even wennen. Maar prachtig is het wel. Een dromerig verhaal over Curaçao, over hoe je omgaat met het verleden, over liefde en familiebanden. Met werkelijk schitterende kleurrijke prenten. Een heel veelzijdig en verrassend boek, voor de durfallen. 
8. Kalle en de Killer cactus, Hermine Landvreugd en Shamrock € 14,90 (8+)
Lekker stoer en ruig boek dat pronkt met de aanhef ‘niet voor watjes en lezers met een slechte maag’. Dat valt ook wel weer mee want Kalle is eigenlijk een lieverd, die toevallig in wat rare omstandigheden terecht komt. In een vuilniscontainer met een misdadiger bijvoorbeeld. Naast een grote cactus die mensen verslindt. Vooral jongens zullen zich een bult lachen, ook door de sprekende illustraties. 
9. De piloot en de kleine prins – Peter Sis € 17,95 (8+)
Wie is er niet opgegroeid met De Kleine Prins, voor veel mensen één van hun lievelingsboeken. Dit boek is een eerbetoon aan de maker: Antoine de Saint-Exupéry Hij leidde een bijzonder leven, was luchtpostpiloot en belandde in de oorlog. Dit boek beschrijft zijn avonturen en is heel geschikt voor liefhebbers van vliegtuigen. 
10. Voor en Na,  Anne-Margot Ramstein en Matthias Aregui € 19,95 (1+)
Een schitterend en heel dik kijkboek dat iedere cent meer dan waard is. Op een originele manier laten de makers zien hoe dingen veranderen. Eerst is er een kip en dan een ei, eerst is er een cacaoboon en dan is er chocola. Het ‘voor en na’ wordt heel breed opgevat waardoor er veel verrassingen in het tekstloze boek staan. Om uren samen in te bladeren en te bekijken. 

Bonustip:
 De sprookjes en verhalen van Andersen, met nieuwe illustraties van Jan Jutte € 24,95 (AL)
Zo’n boek dat je wilt hebben, zodra je het ziet liggen. Geen kind mag opgroeien zonder deze verhalen. De bekende en minder bekende sprookjes van Hans Christian Andersen in een dik boek (meer dan 600 pagina’s) met nieuwe tekeningen die het tot een groot feest maken. Jan Jutte werkte vijf jaar aan de illustraties, en het resultaat is verbluffend. Het boek is er met in vijf verschillende omslagen, dus er valt wat te kiezen.

Check www.jaapleest.nl voor nog veel meer tips, besprekingen en kinderboekenweek. Of ga naar één van die kinderboekenwinkels in Den Bosch en omgeving waar je boeken kunt kopen!

Kijk op onze Uitagenda voor alle kinderactiviteiten tijdens de Kinderboekenweek!