Nationale Kinderherdenking 4 mei live vanuit Madurodam

12 april 2022
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien. De Nationale Kinderherdenking op 4 mei is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt vanuit Madurodam live uitgezonden. In aanloop naar de herdenking worden allerlei verhalen over vrijheid gedeeld via podcasts, video's en een lesprogramma voor scholen. In dit blog lees je er alles over!

Geef vrijheid door aan de kinderen van nu


Stel je voor dat het oorlog was

Wat zou jij doen als er plotseling een 13-jarige jongen voor je deur staat en jou om hulp vraagt omdat zijn ouders net zijn opgepakt? En zou je iemand verraden in ruil voor de vrijheid van je moeder of vader? Welke keuzes maak jij voor vrijheid? Door kritisch na te denken, je in te leven én op te staan voor anderen, kunnen we onze vrijheid behouden. Want vrijheid geven we door. In aanloop naar en tijdens de Nationale Kinderherdenking op 4 mei komen deze vragen en dilemma's over vrijheid en oorlog allemaal naar voren in de activiteiten en verhalen. Heel waardevol om hier samen met je kinderen bij stil te staan!



In aanloop naar de herdenking op 4 mei zijn er verschillende activiteiten:


Podcast: Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid
Dit jaar kun je in aanloop naar de herdenking op 4 mei luisteren naar de speciale podcasts ‘Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’. In elke aflevering gaan twee presentatoren samen met twee kinderen en een wisselende speciale gast in gesprek over één thema. Dit doen ze aan de hand van een verhaal over de oorlog en hun eigen ervaringen.

Beluister de afleveringen:
Aflevering 1: Moed (met Martijn Wijnen)
Aflevering 2: Medemenselijkheid (met Mees Kees)
Aflevering 3: Empathie (met Anne Appelo)
Aflevering 4: Gelijkwaardigheid met de Bugemeester van Madurodam)
Aflevering 5: Verdraagzaamheid (met Dieuwertje Blok)



Videoverhalen: aan de praat met veteranen
Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Sterker nog: onze vrijheid wordt wereldwijd nog steeds bevochten. Sinds 2019 gaan Nederlandse kinderen die hier geboren zijn en kinderen die gevlucht zijn en nu in Nederland wonen in gesprek met Nederlandse oorlogsveteranen. Door hun persoonlijke verhaal te delen, wordt het belang van leven en vrijheid overgebracht op kinderen. Zo verbinden we heden en verleden en investeren we in de toekomst.



Digitaal (video)lespakket
Ga samen met klas(genoten) aan de slag met het gratis lespakket ‘Verhalen in beeld’: video’s, vragen en opdrachten over oorlog, herdenken en vrijheid. Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ is een reeks van 8 indrukwekkende verhalen, allemaal verteld vanuit een ander perspectief.

Interactieve dilemma's: De onmogelijke keuzes van Daan
De onmogelijke keuzes van Daan is een interactief avontuur voor kinderen van 8 tot 12 over vrijheid en onvrijheid. We leven mee met de hoofdrolspelers Daan, Yara en Milan. De drie kinderen komen in een oorlog terecht in deze tijd, in hun eigen wijk, hier in Nederland. Ze moeten onmogelijke keuzes maken en vragen jou als kijker steeds weer: wat zou jij doen? Afhankelijk van jouw keuze, ga je verder in het verhaal. Drie keuzemomenten met acht verschillende uitkomsten. Je ontdekt als kijker dat jouw keuzes het verschil kunnen maken tussen vrijheid en onvrijheid. Voor jezelf of voor een ander.

De interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’ is beschikbaar vanaf 18 april.


Doe en kijk mee met de Nationale Kinderherdenking!


Nationale Kinderherdenking vanuit Madurodam
De Nationale Kinderherdenking op 4 mei is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste herdenkingen van Nederland.



Doe mee bij Madurodam of vanuit huis
Je kunt op twee manieren aan de Nationale Kinderherdenking meedoen: kom naar de herdenking op het voorplein van Madurodam of kijk thuis met je familie en doe mee aan de interactieve livestream, die vanaf het voorplein van Madurodam wordt uitgezonden.

Tijdens de uitzending op 4 mei kom je voor verschillende dilemma’s te staan. Met kleine verhalen die de oorlog tastbaar maken, word je uitgedaagd om keuzes over oorlog en vrijheid te maken. Hoe lastig ook. Zo staan we samen stil bij het belang van vrijheid en herdenken.

Wil je erbij zijn in Maduordam? Meld je dan snel aan!



Waarom in Madurodam?
Het familiepark is misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld en daarmee een logische plek om het besef van vrijheid en het belang van herdenken door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland. Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid.


Voor alle informatie, achtergrondverhalen, de podcasts, het aanmelden voor de herdenking bij Madurodam en nog veel meer: klik door via de roze button.

~ Carlijn ~

Naar de website