Kidsreporter naar de Tweede Kamer!

21 januari 2016
Onze kidsreporter Lotte (9 jaar) bezocht samen met haar broertje de Ridderzaal, de Tweede Kamer en meer tijdens KinderRiik van ProDemos. Lees haar verslag!

‘Je hebt vast wel eens van het Binnenhof gehoord. Dat hele belangrijke plaatsje waar de Tweede Kamer, Eerste Kamer en de Ridderzaal liggen. Hier tegenover ligt Prodemos. Een soort museum. Maar het is niet zomaar een museum. Je leert hier niets over schilders. Je leert hier alles over het Binnenhof en de politiek in Nederland.

Je hoeft je hier niet te vervelen. Het is leuk voor iets grotere, maar ook voor iets kleinere kinderen. Wat je er allemaal kan doen is dan ook voor groot en klein.'

Wat heb je gezien en gedaan?
'Wij hebben een rondleiding gevolgd over het Binnenhof, er was een muzikale voorstelling over 200 jaar koninkrijk, je kunt naar het lab om met een tablet allerlei vragen te beantwoorden over de politiek (voor de iets grotere kinderen), je kunt hoedjes en kroontjes maken (leuk voor iets kleinere kinderen) en je kunt zelfs met Tweede Kamerleden praten en hen alle vragen stellen die je al je hele leven zou willen vragen.'

Welke vragen stel je aan Tweede Kamerleden?
'Bijvoorbeeld of ze wel eens spijt hebben van een beslissing die ze hebben genomen. Hoeveel ze verdienen. Hoe je in de Tweede Kamer kan komen. Die vragen stel je echt door een microfoon in een nagebouwde Tweede Kamer. Dus als ik jou was zou ik alvast goed nadenken over welke vragen jij zou willen stellen.

Als je hier al een keer bent geweest in de kerstvakantie (of een andere vakantie) kun je hier gerust nog een keer naartoe. Want iedere vakantie is er een ander thema en een andere rondleiding. Bijvoorbeeld dit keer naar de Ridderzaal en de volgende keer naar de Tweede of de Eerste Kamer.

Ik vond het een heel leuk museum en ik hoop dat jullie dat ook gaan vinden!’

Nog even wat praktische informatie van de kidsreporter-mama:
-> Je kunt hier echt met gemak een hele dag doorbrengen. Wij waren er van 11.00 uur tot 14.30 uur en hebben niet eens alles gezien of gedaan.

-> De rondleiding wordt meerdere keren per dag gegeven. Renée, onze superenthousiaste gids, betrok de kinderen erg leuk bij haar verhaal. Ook al duurde de rondleiding circa een uur, de kinderen bleven geboeid.

-> Ook de voorstelling wordt een paar keer gegeven. En het ‘vragenuurtje’ met de Tweede Kamerleden is 2 keer per dag.

-> Bij de cateringtafel kun je koffie, thee en limonade kopen. Maar ook iets lekkers als een roze koek of een krentenbol. Het assortiment is wat beperkt en omdat de verschillende programmaonderdelen mooi op elkaar aansluiten is er geen tijd om ergens een broodje te halen. Ons advies zou dan ook zijn om iets te eten mee te nemen, zodat je niets hoeft te missen en het hele programma, dat zeker de moeite waard is, ook echt kunt doen.

Wil jij ook een keer naar KinderRijk van ProDemos?
KinderRijk is in bijna iedere vakantie, kijk hier wanneer jij de Tweede Kamer kunt bezoeken! Meer over ProDemos Kinderrijk