Mauritshuis at Home!

23 juni 2022
Het Mauritshuis bij je thuis? Jazeker! Ze hebben echt hele leuke kinderactiviteiten die je gewoon thuis kunt doen. Spannende filmpjes met Maurits Muis, creatieve doe-opdrachten en nog veel meer!
Hieronder vind je héle leuke kinderactiviteiten voor thuis. Op de website van het Mauritshuis vind je nog véél meer!

FANTASIE | VANAF 4 JAAR
Het Meisje met de parel is een heel mooi, maar ook geheimzinnig schilderij. Wie is dit meisje? Hoe zou ze heten? Waar was ze toen dit schilderij werd geschilderd? Waar kijkt ze naar? Wat wil ze zeggen? Waar woont ze? Hoe ziet ze er verder uit? Om deze vragen te beantwoorden heb je jouw eigen fantasie nodig.Opdracht: Maak het schilderij af
Bedenk hoe het schilderij van het Meisje met de parel er verder uitgezien kan hebben. Print de afbeelding van het meisje en maak het schilderij af met kleurpotloden, stiften, verf en natuurlijk je eigen fantasie. Download de afbeelding!


ONLINE VERHALEN
Dieren in het Mauritshuis - Je zou het misschien niet denken, maar in het Mauritshuis kun je heel veel dieren vinden. Ga je mee op zoek? Ontdek samen met bioloog Auke-Florian welke dieren er te vinden zijn in het Mauritshuis!Naar de schilderijendokter - De meeste schilderijen in het Mauritshuis zijn meer dan 300 jaar oud. Toch lijkt het of ze niet ouder zijn geworden. Hoe dat kan? Ontdek het in dit verhaal over de schilderijendokter


VIDEO'S MET MAURITS MUIS! VANAF 4 JAAR
Maurits Muis woont in het Mauritshuis, dus hij kent de schilderijen en de kunstenaars heel goed. Hieronder vind je het leuke filmpje van Maurits Muis met het súperberoemde schilderij 'het Meisje met de parel' van Vermeer:Opdracht: 
Pak net als Maurits een zaklamp en doe alle gordijnen dicht of ga naar een ander donker plekje in huis zoals de wc. Beschijn elkaar. Wat zie je? Waar is het licht en waar donker? Knipper maar eens je zaklamp aan en uit. Wat verandert er? Kun je ook schaduwen maken op de muur of de vloer? 

Er zijn nog veel meer filmpjes waarbij je ook verschillende opdrachten thuis kunt doen. Over Rembrandt, kleuren mengen... Benieuwd geworden? Kijk dan snel voor alle filmpjes en opdrachten met Maurits Muis!
MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING - VANAF 4 JAAR
In het Mauritshuis hangen de mooiste schilderijen uit de 17de eeuw. Soms lenen ze ook schilderijen die ze dan een tijdje mogen laten zien aan het publiek. Die hangen ze zo mooi mogelijk bij elkaar in een grote zaal. Dat noem je een tentoonstelling. Die tentoonstellingen zien er altijd anders uit. En nu zelf aan de slag! Pak een groot vel papier, dat is je museummuur. Print de plaatjes die je kunt downloaden via deze link en knip de mooiste schilderijen uit die je wil gebruiken voor je tentoonstelling. Je kunt ook andere plaatjes gebruiken of zelf schilderijen tekenen. Leg ze op het grote vel zoals jij dat het beste vindt en plak ze op. Misschien wil je de muur eerst nog een mooie kleur geven of teken je bijzondere lijsten om de schilderijen. Zo maak je er een echte tentoonstelling van. Kijk snel voor nog meer tips!MAAK ZELF EEN STILLEVEN - VANAF 7 JAAR
Een stilleven is een schilderij waar allemaal dingen op staan die niet kunnen bewegen. Op de website van het Mauritshuis vind je volop voorbeelden! Bijvoorbeeld een fruitschaal zoals deze van Balthasar van der Ast:Dat kan jij ook! Verzamel in huis spullen waarmee je zelf een stilleven kunt maken. Leg deze op een tafel. Denk goed na over hoe alles bij elkaar staat, dat noem je compositie. Staat alles naast elkaar? Of achter elkaar? Heb je de goede compositie gevonden? Maak er dan een foto van of een schilderij.

WAT ZEGGEN DE MENSEN EN DIEREN OP EEN SCHILDERIJ? - VANAF 4 JAAR 
Wist je dat er veel verschillende verhalen in schilderijen zitten? Die kun je ontdekken door langer te kijken, vaker te kijken, samen met iemand te kijken en er samen over te praten. Dan wordt schilderijen kijken leuk!Op de website van het Mauritshuis vind je allerlei schilderijen vol verhalen. Bijvoorbeeld deze met de schildpadden. Waar zouden die schildpadden het over hebben? En met deze opdrachten kun je nog meer verhalen ontdekken!

Ben je helemaal geïnspireerd? Kijk dan snel verder voor nog veel meer toffe doe-opdrachten voor kinderen!Naar de website