Tips van duinwachter Hans

5 februari 2019
Meijendel is zó mooi. Duinwachter Hans van Dunea het gebied als geen ander en vertelt welke plekjes je volgens hem niet mag missen. Mét leuke tips om samen met je kinderen te doen!
Duinwachter Hans van Dunea
"Onderdeel van Meijendel zijn de gebieden Kijfhoek en Bierlap. Dat zijn toch wel mijn lievelingsgebieden. Rond de schemering, ‘s ochtends of ’s avonds heb je grote kans om reeën te zien. Deze kleine, sierlijke hertachtigen hebben allemaal hun eigen territorium."

"Berkheide ligt tussen Katwijk en Wassenaar en is 600 hectare groot. Waar nu Berkheide ligt, stroomde vroeger de Rijn in de Noordzee. De rivier zette grote hoeveelheden klei af op de kust, die een stevige onderlaag vormt voor de duinen van Berkheide. In die duinen was ooit een dorpje ‘Berkhei’ genaamd. Bij een grote storm en watervloed in 1570 verdween het in de golven. Het westelijke deel van Berkheide is opengesteld voor recreatie, het oostelijke deel waar drinkwater wordt gewonnen, kun je alleen bezoeken met Dunea-excursies." 

-> Tip: lees de ervaring onze Kidsproofblogger over haar wandeling met kinderen door Berkheide!


 
"Met 2000 hectare is Meijendel een groot duingebied. Het is niet alleen formeel aangewezen als ‘stilte’ gebied, het is er ook rustig. Het unieke van Meijendel is, dat je er 24/7 mag recreëren, tenzij anders aangegeven. Als je maar op de paden blijft. Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes. Midden in de randstad kun je hier de stilte horen. Hoewel, de stilte der natuur kent vele geluiden. Zo wandel je langs de blauwe route door het Grote Bos. Boven je, in een oude Eik, hoor je een specht die zit te hameren. En op de achtergrond de branding die over de zandbanken naar het strand rolt. Uniek!"

Nog véél meer informatie over het gebied vind je op www.nationaalparkhollandseduinen.nl!

Leuke tips met de kinderen:

Wild spotten in Kijfhoek en Bierlap
Wie weet spot je in dit gedeelte van Meijendel wel reeën, Gallowayrunderen of konikpaarden! Toegang met een dagkaart (verkrijgbaar bij bezoekerscentrum de Tapuit) of passe partout (alleen voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap).



De Tapuit
In dit leuke bezoekerscentrum is van alles te zien, lezen en beleven over de natuur in het duin. En allerlei activiteiten! Iedere vakantie zijn er gratis speurtochten. En ernaast vind je een fijne waterspeeltuin en kun je iets lekkers nuttigen bij Boerderij Meijendel.



Monkeybos
Vlakbij de Tapuit vind je het geweldige speelbos het Monkeybos! Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Boshutten bouwen, in bomen klimmen, van de kabelbaan, op de uitkijktoren, lopen door hele grote waterleidingbuizen en nog veel meer! Je moet het echt zelf komen beleven.



Boerderij Meijendel
Fijne plek om even lekker bij te komen onder het genot van een drankje en een heerlijke pannenkoek!

Tip:
Lees ook ons blog 'Klimbomen en wandelpret'