icon-closeLandelijk Jonge Lezer 26 27 juni
icon-closeLandelijk Jonge Lezer 26 27 juni

Buiten spelen goed voor lijf en brein

12 januari 2020
Dat buiten spelen de kids fit houdt weten we intussen wel. Maar wist je dat kinderen die lekker in beweging zijn ook beter kunnen leren?
Vaak sturen we onze kids naar buiten onder het mom van energie lozen, om te voorkomen dat ze te druk of te dik worden. Maar buiten spelen is niet alléén goed voor de fysieke gezondheid. Ook de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen wordt ermee gestimuleerd, blijkt uit een aantal studies hiernaar.   
 
Kinderen die lekker in beweging zijn, blijken daarna beter te leren. Aan de universiteit van Ilinois liep een groep 9-jarige kinderen twintig minuten op een loopband. Vooraf en direct erna deden ze een taak waarbij ze hun hersenen moesten gebruiken. De tweede meting liet veel meer activiteit zien. Ook de leestest die volgde werd beter uitgevoerd, terwijl de rekentest daarna geen bijzonder effect meer had. Waarschijnlijk omdat de hersenactiviteit alweer was gezakt.
 
Eigenlijk zou je kinderen dus elk uur even moeten laten rennen! In Amerika is het al een trend om het speelkwartier meer een gymles te laten zijn.  Overigens biedt een groene omgeving meer uitdaging en betere mogelijkheden voor vrij, ongestructureerd spelen dan een vlakte met tegels. Kinderen die opgroeien in een omgeving zonder natuur blijken minder buiten te spelen. Stoeptegels nodigen blijkbaar minder uit tot spelen. Speelplekken - het liefst natuurlijke - leveren dus een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van lijf en brein en aan het leefklimaat van kinderen. Ik zou zeggen: hup naar buiten, speeltuin, park of bos in met de kids
 
Zoek je nog een leuk bos of fijne speeltuin? Kijk dan even in onze categorie Eropuit bij Natuur en Speeltuin, daar hebben we een aantal leuke tips voor je verzameld!    
 
Bron:Literatuurstudie 'Beetje natuur, grote invloed' van Mark Mieras.