Hierom vieren we elk jaar Kinderboekenweek

28 september 2020
Al sinds 1955 wordt in oktober de Kinderboekenweek gevierd in alle bibliotheken van Nederland. Maar slechts een paar eeuwen terug waren er nog helemaal geen boeken speciaal voor kinderen! Ellen Welschen, Specialist Jeugd van Bibliotheek Rotterdam, dook de geschiedenis in.
Terug in de tijd: de geschiedenis van het kinderboek
Kun je je voorstellen dat er géen kinderboeken bestaan? Dat kinderen alleen dezelfde boeken kunnen lezen en naar dezelfde verhalen luisteren als volwassenen? Pas in 1778 waagde Hieronymus van Alphen zich eraan: hij schreef Proeve van kleine gedigten voor kinderen. Eindelijk een boek speciaal geschreven voor kinderen. Nog niet écht een boek om voor je plezier te lezen: in die tijd moest je als kind uit boeken leren hoe je je hoorde te gedragen. Zoals gehoorzaam zijn:Bijna een eeuw later, in 1845, zijn de kinderen in de kinderboeken niet meer zo braaf, juist ondeugend! Maar nog steeds leren ze uit de boeken hoe ze zich moeten gedragen. Wie durft er als Piet de Smeerpoets naar school te gaan?Gelukkig zijn er nu wèl veel schrijvers die speciaal voor kinderen schrijven én illustratoren die tekeningen maken in kinderboeken. Sterker nog: kids kunnen nu kiezen uit zóveel leesboeken, prentenboeken, informatieve boeken, stripboeken, gedichten, zoekboeken, theaterleesboeken, sprookjes, moppenboeken en nog veel meer boeken over zóveel verschillende onderwerpen.

En om dát te vieren is er dus elk jaar in oktober de Kinderboekenweek! Een week die niet 7 maar 10 dagen duurt. De Gouden en Zilveren Griffels, de prijzen voor het mooist verzonnen verhaal, worden bekendgemaakt, net als de Gouden en Zilveren Penselen voor de mooiste tekeningen. Boeken die net geen Griffel of Penseel kregen, maar die de jury wel bijzonder vond, krijgen de Vlag & Wimpel prijs. De jury bestaat uit boekverkopers, leerkrachten en bibliothecarissen. Ook is er een speciale kinderjury, die een prijs geeft aan het boek dat zij het beste vindt!

Ook is er veel aandacht voor boeken die in het - jaarlijkse wisselende - thema van de Kinderboekenweek passen. Dit jaar is het thema ‘EN TOEN?’ en gaan we terug in de tijd! Lees de spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd en duik in de Oudheid! Zowel de bekroonde boeken als de boeken over geschiedenis zijn allemaal te zien en te leen in de bibliotheek.

Gratis Kinderboekenweekgeschenk
Extra leuk: koop je tijdens de Kinderboekenweek een kinderboek van € 12,50 of meer, dan krijg je er gratis een kinderboekenweekgeschenk bij! Dit jaar is het geschenk gemaakt door schrijver Arend van Dam, die al heel veel boeken over de geschiedenis heeft geschreven. Ook wordt er ieder jaar een prentenboekje gemaakt, dat je tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,25 kunt kopen. Mylo Freeman maakte dit jaar het prentenboekje. Zij maakt o.a. de prentenboeken met de avonturen van het prinsesje Arabella.

De Kinderboekenweek 2020 duurt van woensdag 30 september tot en met 11 oktober. In de bibliotheken in de regio Drechtsteden zijn heel veel gave activiteiten, workshops en voorstellingen. Kom je ook? Bekijk hier het hele programma!

Veel plezier!