Leuke en handige tips van een fotograaf.

4 september 2018
Fotografe Ania van Sgoolfotografie deelt leuke, handige en inspirerende tips om je kind(eren) te fotograferen. Lees je mee?
Ania komt uit Polen maar ze woont, sinds 2003, in Nederland samen met haar man Marcel en prachtige zoon Ryan. Alles wat ze in het dagelijks leven ziet en meemaakt legt ze vast met haar camera; dierbaren, natuur, bijzondere momenten en het leven zelf. Er gaat geen dag voorbij dat ze niet fotografeert.

Ze denk dat fotografie iets magisch heeft. Stel je voor, je bladert door een oud fotoalbum. Je ziet de gezichten van familieleden, de omgeving, de situatie en al je dierbare herinneringen komen weer terug.

Vaak hoef je alleen maar naar een foto te kijken en je bent direct terug in de tijd. Met alle emoties van toen en misschien zelfs de muziek op de achtergrond en de geuren die je toen rook. Het is bijna een tijdsreis.

Ze fotografeert graag ook andere gezinnen… tijdens een fotosessie of tijdens een ‘Dag in het leven’ sessie, tevens maakt ze ook individuele portretten van volwassenen en kinderen, in de studio en op locatie. Naast deze commerciële opdrachten, werkt ze graag aan fotoprojecten, waarin ze aandacht besteedt aan verschillende maatschappelijke thema’s die haar raken.Tips van Ania:
  • Houd altijd een camera bij de hand! Zo kun je alle spontane momenten vastleggen. Als je die niet in de buurt hebt, pak dan een smartphone.
  • Meerdere foto’s met diverse kaders: Neem foto’s van dichtbij maar ook verder af zodat je de omgeving meeneemt. Zo ontstaat een verhaal..

 

  • Vrij: het gebeurt bijna nooit dat ik Ryan vraag om naar de camera te kijken en te lachen… ik laat hem vrij, wat hij doet, of hij lacht of niet, soms gespannen ergens naartoe kijkt...Prachtig om de echte emoties te vangen.  • Experiment! Doe eens iets geks;) Verander van plek… Verander perspectief, ga eens liggen of op de tafel staan om te fotograferen.  • Vergeet jezelf niet;) Omdat ik ons gezin het meest fotografeer, ben ik zelf zelden op de foto… Dit valt erg op als we onze fotoalbums bekijken. Tegenwoordig, bewust hiervan maken we vaker selfies;)
  • Elk seizoen heeft eigen charme… blijf fotograferen.  • Maak afdrukken! Laat de foto’s niet op je computer of telefoon verdwalen… print ze uit en maak plakboeken samen met je kind.

Ik houd nog steeds van fysieke, tastbare foto’s die ik elk moment kan pakken en doorbladeren. Toen Ryan nog heel klein was, maakte ik vaak fotoboeken op de computer met als resultaat mooie, strakke fotoalbums. Echter op gegeven moment besefte ik dat ik te veel tijd achter de computer zat om het perfecte boek te maken. Ik probeerde iets anders uit. Ik maakte losse afdrukken en kocht een plakboek. Vervolgens hebben wij samen al de foto’s in het plakboek verwerkt. En hoe leuk dit was! Alles opnieuw beleven… onbetaalbaar.Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met mijn tips.

Wil je eens een mooie familiefoto of bijzondere gelegeheid laten fotograferen? Neem gerust contact met Ania op!

PS: Ben je op zoek naar een goede schoolfotograaf, die de tijd neemt voor de kinderen en graag meedenkt met school om zo de leukste foto's voor de ouders en kids te krijgen? Kijk dan verder op de website van Sgoolfotografie!