11x gratis uitjes in Flevoland

31 december 2020

Een gezellige middag eropuit met de kinderen hoeft gelukkig niets te kosten, ook om lekker even een frisse neus te halen. Veel favoriete uitjes voor kinderen in Flevoland zijn helemaal (of bijna) gratis! Sam& heeft ons gevraagd om een aantal leuke low-budget kinderactiviteiten te verzamelen. 

TIP: Kijk van tevoren of de website of de centra van de uitjes open zijn, dit kan wisselen afhankelijk van de coronamaatregelen die op dat moment gelden. 

Eropuit in Flevoland

1. Selfies maken bij de landschapskunstwerken

Flevoland staat vol met landschapskunstwerken. Wat dacht je van Riff, PD#18245, een enorme rotspartij van bijna veertig meter lang, zeven meter hoog en elf meter breed. Of heb je de 26 meter hoge gehurkte man al eens gespot die uitkijkt over het Markermeer? Maak een leuke autoroute langs deze bijzondere kunstwerken en we wensen je veel plezier met het maken van selfies!

2. Belevenissenbos

Dit bos is het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland! Met 40 hectare, leuke toestellen voor kinderen vanaf 6 jaar, speelplekken en kilometers aan routes en waterpartijen vermaak jij je een middag of hele dag. Papa en mama kijken toe of spelen lekker mee op het land en boven of in het water. Het Belevenissenbos bestaat uit verschillende deelgebieden, elk met een eigen sfeer en speciale uitdagingen. Na één bezoekje heb je dus nog lang niet alles gezien!

3. Gesteentetuin Schokland

De Gesteentetuin en het daarin gelegen Bezoekerscentrum bieden veel informatie over het ontstaan van stenen en de IJstijd. Je maakt een reis door de tijd en die reis begint zo'n 200.000 jaar geleden. In de Gesteentetuin is een aantal zwerfkeien te zien, die door de gletsjers van de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten. In het bezoekerscentrum kun je een tentoonstelling bekijken over het ontstaan van de aarde en van stenen. Ook is er informatie te vinden over de geschiedenis en de natuur van Schokland. Kinderen vermaken zich op de kijk- en doezolder met allerlei spellen en activiteiten.

Tip: Neem je fietsen mee en fiets nog even een rondje om Schokland heen!

4. Skaten in Almere

Skeeleren is leuk voor jong en oud, een ideale gezinsactiviteit dus! En Almere is een hele goede 'skeeler-stad': er zijn veel autovrije asfalt- en betonpaden. Bekende skateparken zijn die in het Beatrixpark en tegenover Station Oostvaarders. Bij het VVV kan je een mapje kopen met drie skeelerroutes. Maar ook op de website van skeelerfan Jens Malgren vind je vijf door hem verzamelde, veilige routes die in lengte variëren.

5. Elfjes spotten

Het is moeilijk te geloven, maar in het Hollandse Hout leven elfjes, echt waar! Je zal ze niet zo snel zien, maar je kunt wel de deurtjes vinden waarachter ze wonen. Als je goed zoekt vind je misschien wel een deurtje van Kick, die graag speelt met de koolmees. Of wat dacht je van Lieve die altijd op pad is met haar beste vriendje het lieveheersbeestje. Ook Maite leeft in het bos, samen met haar vriend de muis. Samen met nog vijf andere elfjes bezitten zij deze elfenroute. Kom snel en beleef een middag vol elfenplezier!

6. Dagje Kemphaan in Almere

Stadslandgoed de Kemphaan is voor veel inwoners van Almere een geliefde plek voor een uitje met het hele gezin. Er is voor jong en oud altijd van alles te zien, te ontdekken en te beleven. Kinderen spelen heerlijk in het bos en gaan hun neus achterna over de vele spannende paadjes, op zoek naar de boomhut, het huisje van Roodkapje of de kampvuurplaats. Stad & Natuur heeft op de Kemphaan een kleine schaapskooi met schapen en geiten. Ook staat er een bijenstal waar miljoenen bijen leven. De imker houdt in het voorjaar en de zomer regelmatig bijenpaatjes, waarin hij alles vertelt over het leven van de bijen en het nuttige werk dat ze doen. Tegenover het gebouw van Stad & Natuur is een varkenskot waar varkens heerlijk genieten van een modderpoel. Ook zijn er echte apen op De Kemphaan! Je kunt een Rondje AAP lopen en de dieren vanaf een afstand zien. De dieren zijn doorgaans van 9.30 uur tot 16.00 uur buiten.

TIP: kijk van tevoren naar de openingstijden en de coronamaatregelen die gelden, of de locaties geopend zijn.

7. Spelen in het Harderbos

Speelnatuur Harderbos is bedacht door leerlingen uit groep zeven van basisscholen uit heel Nederland. In 2008 maakten 700 kinderen in één dag van een kaal stuk grond een echt ontdekbos. Ze hebben poelen gegraven, paden gemaakt en kijkschermen gevlochten. In de Speelnatuur kun je zelf op ontdekkingstocht gaan. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een prachtig blotevoetenpad. Kom het ontdekken samen met je ouders! Over kronkelpaadjes en wiebelbruggetjes, met onderweg een trekpontje, uitkijktoren en picknickplek. Op sommige plekken lijkt het wel een oerwoud, met metersdikke loofbomen en omgevallen woudreuzen. Je ruikt het mos, je hoort overal vogels en ziet hier sporen van de bever. Hier voel je je al snel een avonturier!

8. Poppenkastvoorstellingen in Almere Buiten

Komt dat zien, komt dat zien! Elke zaterdag kan je genieten van geweldige poppenkastvoorstellingen bij de Hema in Almere Buiten. Iedere zaterdag worden er twee voorstellingen gegeven. De eerste voorstelling begint om 11:00 uur en de tweede voorstelling is om 13:00 uur.

9. Dieren spotten in Natuurpark Lelystad

Honderden ooievaars, wilde zwijnen, przewalskipaarden, edelherten, otters en bevers… Je vindt ze allemaal in Natuurpark Lelystad. Het park is erg groot, dus je moet soms wel even goed zoeken! Een bezoek aan Natuurpark Lelystad begint bij het bezoekerscentrum. Er staat een mooie expositie met indrukwekkende opgezette dieren die te zien zijn in het Natuurpark of bekijk de film die gemaakt is tijdens de vier seizoenen.

10. Vrijdag Blijdag

Wanneer de Flevomeerbibliotheken weer open mogen na de lockdown, organiseren zij elke maand een Vrijdag Blijdag waarop ze leuke gratis activiteiten voor kinderen organiseren. Samen knutselen, een theatervoorstelling of met techniek bezig zijn. Houd de agenda op Kidsproof Uitagenda goed in de gaten.

11. Naar de speeltuin

De speeltuin bij jullie in de wijk is natuurlijk gratis, maar daar zijn jullie vast al héél vaak geweest. Kies daarom eens voor een speeltuin in een andere buurt of op fietsafstand. Misschien ontdekken de kinderen daar wel een nieuwe favoriete klimboom of staat er een gaaf klimrek.


Bij Kidsproof.nl inspireren we ouders heel graag om eropuit te gaan met hun kinderen. Helaas kunnen niet alle ouders in Nederland zomaar alle uitjes, schoolreisjes en clubjes betalen. Maar gelukkig is er Sam&, een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Via Sam& vind je verschillende organisaties die kunnen helpen als er thuis weinig geld is voor leuke dingen. Zo kan elk kind meedoen! Klik op de roze websitebutton om naar het platform van Sam& te gaan.

TIP: meld je aan voor de Kidsproof nieuwsbrief om regelmatige leuke tips voor kinderen te ontvangen! Naar de website