icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37
icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37

Aan de liefde ligt het niet …

1 april 2018
Als projectleider van de campagne ‘Almere zoekt Pleegouders’ kom ik overal en nergens in onze stad. Op zoek naar nieuwe pleegouders voor Almeerse kinderen die soms – hoe pijnlijk ook – even in een ander gezin moeten worden opgevangen, tot thuis de situatie weer veilig en op orde is. Dat is nogal wat!
Sylvia Huisman
Niet iedereen kan pleegouder worden, maar iedereen kan wel helpen ze te vinden. En die bereidheid is in Almere gelukkig heel groot. Zo werken we samen met scholen in Almere, die onze spandoeken aan het hek hangen. Ik vertel overal waar het maar kan het verhaal over de kinderen waar het om gaat. Op de markt, bij de sportclub, in de kerk, op de radio…

Ontdekkingsreizigers
Laatst was ik op bezoek bij een jong gezin in Almere. Ik ontmoette de gastvrije en aardige ouders van Robbie (3) en Bram (5). Dit jonge gezin kreeg in de afgelopen tijd heel veel voor de kiezen, veel te veel tegelijk. Het kwam van alle kanten op hen af en daar zitten ze dan, met twee kleine jongetjes die zich van al die zorgen niets aantrekken.
Twee kleine ‘ontdekkingsreizigers’ die zich ontwikkelen en opgroeien, jonge kinderen die heel veel zorg en aandacht nodig hebben en daar ook om vragen.
Wie zelf kleine kinderen heeft weet hoe het is om ze op te voeden en te verzorgen, aandacht te geven en ze – vaak met engelengeduld - te begeleiden bij alles wat die kleintjes op hun pad tegen komen. Als je lekker in je vel zit is dat al hard werken, laat staan als je veel te veel ballen in de lucht moet houden om zelf al overeind te blijven.

Vangnetje op maat
Bart en Robbie zijn gek op hun papa en mama en deze jonge ouders houden zielsveel van hun twee mannetjes. Aan de liefde ligt het niet… maar de last is nu te zwaar. Er is maximale hulp en steun nodig om te zorgen dat dit gezin het samen gaat redden.
En dat proberen we met elkaar en vooral op maat, te organiseren.
We zijn voortdurend op zoek naar pleeggezinnen waar kinderen , indien nodig, tijdelijk of langdurig kunnen wonen.
Maar we zoeken ook steungezinnen, bijvoorbeeld voor Bart en Robbie.
Hoe mooi zou het zijn als Bart en Robbie een vangnet in de buurt hebben. Een leuk en stevig gezin dat er voor hen is, waar ze altijd welkom zijn als dat nodig is. Niet om uit huis geplaatst te worden maar juist om dat te voorkomen. Zo’n gezin dat wel wat onvoorspelbaarheid kan hebben, dat lekker naar buiten gaat met de jongetjes, er met aandacht voor ze is als het nodig is. Mensen die de zorg willen delen met deze jonge ouders en de zorg soms zelfs even overnemen als de situatie daar om vraagt. Een ‘pleeggezin’ waar Bart en Robbie niet wonen maar soms logeren en waar zij wel altijd terecht kunnen, terwijl ze zoveel mogelijk bij hun eigen papa en mama kunnen zijn. Daar waar ze thuishoren.
Ook dat is pleegzorg!

Sylvia Huisman – Projectleider Vitree ‘Almere zoekt Pleegouders”

Wil je hier meer over weten of zou je zo’n steungezin willen zijn? Mail dan met s.huisman@vitree.nl

*Om privacyredenen zijn 'Bart en Robbie' nicknames en de kinderen op de foto's zijn modellen