Kidsproof blogTerug

Geschiedenis beleven in Flevoland

13 januari
Negen geweldige eropuit tips om spelenderwijs samen met kinderen de boeiende geschiedenis (van Flevoland) te ontdekken.
Voor kinderen zorgen is prachtig. Je doneert zeecontainers liefde, verantwoord- en lekker eten, voldoende beweging en speeltijd, plus een prachtig, veilig dak boven hun hoofd. Ook cruciaal: hun algemene ontwikkeling. En daar speelt kennis van geschiedenis een belangrijke rol bij. Geschiedenis is niet louter en alleen iets waar kinderen op school over leren. Sterker nog, geschiedenis is op veel plekken makkelijk te vinden, al helemáál op deze geweldige plekken in Flevoland. Hier zijn maar liefst negen steengoede tips:

1. Veiligheidsmuseum PIT

Het is bijna de gewoonste zaak van Nederland: ambulances, brandweerwagens en politieauto’s zijn overal. Toch zijn het ‘showstoppers’ voor kleine kinderen, met daarin heuse HELDEN omgeven door imposante voertuigen met zwaailichten en sirene’s. Maar weten jullie ook hoe deze hulpdiensten onstaan en door de jaren heen zijn ontwikkeld tot hoe ze nu bestaan? Aan de hand van de historische collectie en interactieve games van het Veiligheidsmuseum PIT in Almere leren kinderen veel over veiligheid. Kom spelen. Kom ontdekken!
     Je betaalt niets voor peuters, voor kinderen van 4-12 jaar betaal je €7.00 (€6,50 online) en vanaf 13 jaar betaal je €10,00 (€9,50) per toegangskaartje. Met de museumkaart kun je hier gratis naar binnen.

2. Aviodrome

Wie vloog er voor het eerst in een heteluchtballon? En wanneer steeg het eerste Anthony Fokker vliegtuig op? Hoe zit dat nu met de ruimtevaart... die eerste voeten op de maan? Leer alles over de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart en bekijk met eigen ogen hoe de KLM hoedjes er vroeger uitzagen, bestudeer vliegtuigmotoren en waan je in de wereld van de Tweede Wereldoorlog. Je mag zelfs een echte vliegtuigen betreden. Er is zoveel moois en interessants te zien en te doen bij Aviodrove in Lelystad dat je er gerust een hele schoolochtend mee kunt vullen als je tracht alles na te vertellen. En spelen? Dat kun je hier naar hartelust, zowel binnen als buiten.
     Voor kinderen van 3-11 jaar betaal je €14,95, volwassenen betalen €17,95. Bestel je kaarten op datum dan scheelt dat €2,00 per toegangskaartje. Met de museumkaart kun je hier gratis naar binnen.

3. Batavia

De Gouden Eeuw. De welvarende jaren waarin de VOC het kleine Nederland op de kaart zette als een grote handelsmacht. Op- en rond het replica van het beroemde Bataviaschip kun je het rijke maritieme verleden bijna ruiken. Stap samen met je kind in de wereld van de 17de-eeuwse handel. In de straten zijn er in plaats van auto’s en fietsen nog paardenkarren. Kinderen kunnen lekker ouderwets stelten lopen of ringen werpen. In het Bataviamuseum in Lelystad komt jouw dag uren te kort; er zijn rondleidingen, tentoonstelllingen en vele activiteiten zoals brood bakken, zeeknopen leren leggen, landkaarten maken, een blacklight speurtocht, een archeologisch spreekuur en nog veel meer. Wat dacht je van evenementen als een Piratendag, of De Vloek van Batavia?
     Ookal is het Batavia schip alleen met trappen bereikbaar, het museum, de werf en de ambachtenwerkplaatsen van Batavialand zijn wel toegankelijk voor mensen die slecht ter been en/of rolstoel gebonden zijn.
     Voor kinderen van 4-12 jaar betaal je €08,00, volwassenen betalen €15,00. Met de museumkaart kun je hier gratis naar binnen. Met de museumkaart kun je hier gratis naar binnen.

4. Museum Schokland

Werelderfgoed Schokland in het Schokkerbos is een voormalig eiland waar je helemaal terug kunt reizen tot aan de ijstijd! Hier kun je archeologische vondsten bewonderen die bewijzen hoe mensen vroeger leefden (vaste expositie). In Museum Schokland – dat op één van de laatste woonterpen van Schokland staat - zijn ook tijdelijke exposities, alsmede cursussen over geologie, archeologie en historie. Gesteenten en fossielen vertellen de ontstaansgeschiedenis van dit Zuiderzeegebied. Kinderen kunnen hier op expeditie gaan. Dwalend door het museum ontdekken ze de indrukwekkende verhalen over dit eeuwenoude eiland.
     Het museum is ’s maandags gesloten. Op andere dagen is het geopend van 11;00 tot 17:00. Volwassenen betalen €7,50 en kinderen van 6-11 jaar €6,50. Met de museumkaart kun je hier gratis naar binnen.5. Mechanisch Erfgoed centrum

Vragen jouw kinderen regelmatig hoe apparaten eigenlijk werken? Zijn vragen als “Mama, hoe werkt een radio?”, “Papa, hoe kan het dat de tv beelden laat zien?” en “Waarom had opa geen televisie vroeger?” jou niet onbekend? Het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten biedt de oplossing. Daar leer je alles over mechanische apparaten- apparaten die werken met bewegende onderdelen. Elke bezoeker zal wel iets tegenkomen dat hem of haar terugbrengt naar “die goede oude tijd’, of dat nu een typemachine betreft, een tv toestel of een ouderwetse stofzuiger. Wie wordt er nu niet enthousiast van een vroegere verbrandingsmotor?
     In de uitgebreide collectie zijn objecten te bewonderen uit de smederij en het stoomtijdperk. Er zijn (werkende) motoren en er is zelfs een écht patrouilleschip uit de Tweede Wereldoorlog!
     Dit museum is geopend op zaterdagen van 10.00-17.00. Je betaalt €5,00 per toegangskaartje. Bekijk de website voor de stoomweekenden in 2020 dat het MEC ook geopend is op zondag.

6. Erfgoedhuis Almere

Stel je voor. Je woont in Almere en je moet een spreekbeurt houden over de stad. Waar ga je dan heen? De bibliotheek? Het internet? NEE! Naar Erfgoedhuis Almere, natuurlijk. Men zegt dat de stad ‘nieuw’ is, maar... 10.000 jaar geleden leefden hier ook al mensen en dieren. Bekijk alle schatten die er in de Almeerse bodem zijn gevonden, en geniet van de gratis kinderactiviteiten die het Archeologiehuis Almere in de vakanties georganiseert. Het Erfgoed Almere is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 13:00 tot 16:00. Meer weten? Kom dan snel langs.

7. Steentijdwandeling

Is je kind al 8 jaar? Dan kan hij of zij bij Staatbosbeheer Zeewolde meedoen aan de Steentijdwandeling in het Horsterwoldbos in Zeewolde. Het 2-kilometer lange pad neemt ongeveer 3 uur in beslag en leert je kind hoe mensen leefden in de Steentijd, hoe zij hun dagen vulden, hoe ze aan eten kwamen en wat de gevaren waren. Verschillende activiteiten zijn hierbij inbegrepen, zoals vuur maken of vlechten met materialen uit de natuur. Wie durft het berkensap rechtstreeks uit de boom te drinken? (Dat is seizoensgebonden.) Ook doen de kinderen een steentijdhuis aan. Hoe anders is die dan onze moderne woningen? Wat zijn de verschillen? Dit is een fantasisch leerzaam en interactief uitje voor kinderen (€15,00 per persoon).8. Vindplaats Zenit

Omdat er op de plek van VINDplaats Zenit in Almere Buiten archeologische vondsten zijn gedaan, mogen daar geen huizen of andere gebouwen worden neergezet. Gelukkig maar, want je kunt hier heerlijk wandelen langs en door de prehistorie, moestuinen, vlindertuinen en andere educatieve plekken. Er is een archeologisch dorp, een Tijdpad door de geschiedenis en nog veel meer. Het terrein is vrij toegankelijk maar wordt wel bewaakt. Kijk snel op de website wat er allemaal op de agenda staat.

9. De Gesteentetuin

Houd je van stenen? Wil je weten hoe de wereld zich sinds de ijstijd ontwikkeld heeft? Kom dan langs in De Gesteentetuin, waar het Bezoekerscentrum kei-veel informatie heeft over het onstaan van stenen en de Ijstijd. Je ziet hier zwerfkeien – dank jullie wel, gletsjers - en informatie over het ontstaan van de aarde en de geschiedenis van de natuur in Schokland. Kinderen kunnen zich uitstekend vermaken op de kijk- en doezolder want ze kunnen er spelen en er worden regelmatig activiteiten gehouden.
     Als je een mp-3 speler huurt hoor je alles over de ontruiming van Schokland.
     Ook is er een rugzakroute beschikbaar ("Van gletsjer tot bosgrond") voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Door middel van hulpmiddelen, aanwijzingen en opdrachten (her)ontdekken zij Flevoland (€2,50 per kind plus €10,00 borg).
     Het boommarterpad is een gemarkeerde route van maar anderhalve kilometer lang (volg de blauwe paaltjes). Je kunt hiervoor een kinderspeurtocht kopen.
     Voor hele dappere kinderen – die ook alvast in vorm willen komen voor de avondvierdaagse- kun je de route van de Ruïne- en Ketelmeerwandeling (8 of 10 km) downloaden.


En hier kun je lekker eten terwijl de kinderen spelen en nagenieten van al die fascinerende historie. Alvast eet smakelijk gewenst!