Kinderboekentips en activiteiten tijdens de Kinderboekenweek 2021

28 september 2021

Van 6 tot en met 17 oktober vindt de Kinderboekenweek plaats, met dit jaar het thema 'Worden wat je wil'! Houdt jouw kind ook zo van lezen? Of kost het lezen nog wat extra moeite en energie? In dit blog verzamelden wij allerlei fijne leestips, waardoor lezen voor iedereen leuker wordt! Ben jij nog op zoek naar toffe activiteiten tijdens deze week? Ook die verzamelden wij alvast hieronder!

Kinderboekenweek 2021
Kinderboeken zijn een mooie bron om inspiratie op te doen voor later. Welke beroepen lijken jou cool? En welk idool zou jij stiekem wel willen zijn? Een voetballer, zangeres of een bekende YouTuber? Tijdens de Kinderboekenweek van 2021 is het thema 'Worden wat je wil'. Fantaseren na het lezen van kinderboeken over jouw dromen: daar gaat het om tijdens deze week!

Aanraders om te lezen


Wat is lezen fijn en wat zijn er weer leuke en mooie (prenten)boeken uitgebracht dit jaar! Met hulp van De Nieuwe Bibliotheek Almere konden wij een mooi lijstje maken met de kinderboek-aanraders van dit moment:

Groep 1, 2 en 3:

Naar school - Jozua Douglas en juf Mayke
Je gaat (bijna) elke dag naar school en daar wil je alles over weten. Wat neem je mee naar school? Is er een wc? Mag je huisdier ook mee? Wat leer je allemaal?

Alfabet - Charlotte Dematons
Zie je die boksende beren, die broccoli in bikini op de bloemetjesbank en de baby die in de bolderkar zijn buik laat zien? En wat doet die banaan toch in de badkuip bovenop de berg?

Wij eten hier geen klasgenootjes - Ryan T. Higgins
Dinosaurusje Tirza eet op haar eerste schooldag al haar klasgenootjes op. Van haar juf moet ze hen meteen weer uitspugen. Maar nu zijn alle kinderen bang voor Tirza en wil niemand meer met haar spelen. Hoe zorgt ze er nu voor dat ze weer vriendjes krijgt? Groep 4, 5, 6: 

De bende van Lieke - Robert-Jan Henkes
De bende van Lieke bestaat uit haar en haar vriendinnen met wie ze kliert in de klas, voetbalt na schooltijd of gewoon een beetje rondhangt. Lieke weet altijd wel iets te verzinnen, als zij de regels maar kan bepalen, want het is haar bende.

En toch wil ik tekenen! - Anneke Scholtens
Judith Leyster woont in Haarlem in de 17e eeuw. Ze droomt ervan later patroontekenares te worden. Haar vader haalt haar van school, want ze moet de boekhouding doen van zijn bierbrouwerij. Zal het haar lukken om tekenares te worden? Dit boekje hoort bij de serie: Duik in de tijd van.

Groep 7 en 8:

De jongen achterin de klas - Onjali Q. Raúf
Er komt een bijzondere jongen in de klas. Hij komt achterin te zitten. Het is Ahmet, een Syrische vluchteling, die alleen Koerdisch spreekt. Niet alle leerkrachten zijn begaan met het lot van deze jongen, net als Brendan die hem steeds vaker dwars zit. Gelukkig krijgt Ahmet al snel hulp van klasgenootjes.

Knipoog - Rob Harrell
Ross wil geen kanker hebben, zijn haar kwijtraken en een rare hoed dragen. Hij wil normaal zijn. Maar op school wordt hij gepest. Gelukkig ontdekt hij hoe echte vrienden, muziek en strips alles kunnen veranderen. Ondanks het serieuze onderwerp schiet je regelmatig in de lach en er staan ook grappige stripjes in.

Activiteiten tijdens de Kinderboekenweek

Wij hebben er al helemaal zin in: tijdens de Kinderboekenweek zijn er allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen, zo ook in Flevoland. 

Programma De Nieuwe Bibliotheek Almere:

Active Floor - Doe allemaal spelletjes die over beroepen gaan!

Green Screen - Kies een leuke achtergrond, verkleed je als je favoriete beroep en say cheese!

Ontdek je talent in de Ik-ben-trots-op-mezelf workshop! (7-12 jaar) - Tijdens de workshop ontdek je samen al jouw talenten

Active Floor

Opening Kinderboekenweek door Bette Westera en Theaterschool Almere  - Dit jaar is de schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de Toverdrank, Bette Westera aanwezig in de bibliotheek. Zij komt op 6 oktober vertellen over dit boek!

Speurtocht en talententester - Doe de leuke speurtocht over beroepen en talenten. 

Voorlezen: Vuilnisvarkens Job en Bob + Beebot - Er wordt voorgelezen en geprogrammeerd met Beebots.

Klik hier om het hele programma van De Nieuwe Bibliotheek te bekijken! 

Kinderboekenweekfeest bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad 
Op woensdag 6 oktober viert FlevoMeer Bibliotheek Lelystad de Kinderboekenweek met een Talentenshow. Tijdens deze show maken kinderen kennis met heel diverse beroepen doormiddel van korte workshops. Ga op ontdekkingstocht met een echte archeoloog, leer verhalen schrijven van een bekende kinderboekenschrijfster, ontmoet een stoere brandweerman en leer alles over dier en natuur van een boswachter. Je hoeft je voor deze activiteiten niet in te schrijven en je kunt deze middag aan meerdere workshops meedoen. De Talentenshow start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Lees hier meer over de Talentenshow bij FlevoMeer Bibliotheek LelystadBeroepen op bezoek bij FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder

Op woensdagmiddag 6 oktober zijn er bij FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder allerlei activiteiten te beleven en komen er mensen met verschillende beroepen op bezoek. Ontmoet bijvoorbeeld een nagelstyliste, een patissier (een banketbakker) gamemakers en een echte poppendokter. Neem dus zeker je zieke pop of gewonde knuffel mee zodat de poppendokter deze beter kan maken! Ook is het Cultuurbedrijf aanwezig om te laten zien dat je van je muzikale talent je beroep kunt maken.

Bezoek FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder tijdens de Kinderboekenweek

Laat je boek "Mus en Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken" signeren
Ontmoet en groet Kevin Hassing op zaterdag 16 oktober van 10.00 tot 10.30 uur bij Stumpel Almere. Hij zal dan zijn zojuist verschenen avonturen jeugdroman “Mus en Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken” signeren. 

Lees hier meer over de avontuurlijke jeugdroman!

Heel veel leesplezier!

Heb jij nog aanraders voor kinderboeken of activiteiten tijdens de Kinderboekenweek? Laat het ons vooral weten via flevoland@kidsproof.nl

TIP: Is jouw kind ook knutselfan? Neem eens een kijkje in dit blog met 19 herfstknutsels!

Naar de website