Met kids de paden op en de Flevolandse boslanen in

10 februari 2020
Neem de kids mee de buitenlucht in, DE FLEVOLANDSE BOSSEN IN, voor een gezonde en gezellige wandeling. Hier zijn de adressen, plus 4 entertainment tips.
Maandagochtend. Moeite met wakker worden. Kind naar school, supermarkt door, ’t werken wacht.
Maar wacht? Wat hoor ik? Een vogel. Ik voel de frisse lucht langs mijn wangen stromen. Heerlijk. Ik rijd snel naar de rand van het bos en parkeer mijn auto. Het werk wacht maar even. Ik ga ‘back to nature’.
     Ik kom bij een groot veld. Pas op, hier grazen runderen en paarden, waarschuwt een bordje. Geen infrastructuur in zicht, en geen viervoeters. Wél een roedel ganzen die rust bij een meer. Hoge bomen wuiven naar mij vanaf de achtergrond. Kwikstaartjes zingen hun hoge, oplopende tswie tswies, musjes piepen en vele andere kwetteren - als je even goed luistert - zo uitbunding, het klinkt bijna als een stel roddelende tantes bij de kapper. Ik glimlach. Met mijn roze laarzen sop ik verder door de modderige bende. Wat ruikt het toch lekker hier. Een paar ganzen vliegen weg. Ze gakkeren. Ik hoor hoe hun vleugels de wind weg slaan. Woesj, woesj, woesj.
     Weet je wat? Vanmiddag neem ik mijn kind mee het bos in. Even geen speelgoed, boeken, televisie. Even geen druk, spelend kindergeschreeuw (hoe leuk ook). Gewoon, even zijn. Luisteren. Ruiken. Ontdekken. Bewust worden van de omgeving. Stil leren zijn. De natuur leren waarderen. Frisse neus halen, gezonde beweging. Gewoon, eventjes, een kleine wandeling, een welkome break in de routine van volgepropte dagen.
     In Flevoland zijn gelukkig zoveel mooie adresjes om eventjes het bos in te glippen. Hier zijn er een paar:

In Lelystad zijn er de Oostvaarderplassen, Natuurpark Lelytad, het Hollandse Hout bos en Het Zuigerplasbos
Het Kuinderbos ligt in Bant en in Zeewolde vind je het Hosterworld en de Ooivaarsplas.
In Almere kun je met de schapen meewandelen bij Schaapskudde Almere, en naar het Wilgenbos.
Het Urkerbos, het rijkste bos van Flevoland, is ook fantastisch. Via deze laatste link kom je ook de website van het Flevo-landschap waar je - als je op 'Natuurgebieden' klikt - een prachtig overzicht vindt van vele mooie wandeladresjes. Zo is er in Lelystad het Larserbos en het Flevohout; in Almere Het Vaartsluisbos en het Pampusbos (waar zich ook een leuke stadboerderij bevindt); in Dronten De Kamperhoek en Het Tollebekerbos in de Noordoostpolder.Tip 1: Mochten kinderen aangeven dat ze “wandelen saai” vinden of zich vervelen, bedenk dan dat wanneer zij er eenmaal zijn, ze het er écht wel leuk vinden. Ze hebben namelijk een geweldig geheim wapen: hun verbeelding. Met kinderfantasie is er altijd wel een spannend verhaal te bedenken over bomen die ’s nachts ronddansen of over heksen, kabouters, elfjes, superhelden en woeste beesten. Bovendien is vervelen zo slecht nog niet: het motiveert om andere activiteiten te bedenken én, als ze thuis zijn, waarderen ze hun speelgoed weer voor 200%. A win-win situation.

Tip 2: Als je wilt, valt er zoveel te leren in het bos, zoals over de kleine versgroene blaadjes die al uit komen, alsof de lente elk moment binnen wandelen kan. (Dit zou je bijvoorbeeld kunnen combineren met een verhaal over het effect van de warme winter op onze omgeving).

Tip 3: neem een tasje mee waar je plastic troep die je in het bos vindt in kunt stoppen, zodat het dieren niet beschadigt. Zo vond ik vanmorgen een vertrapte plasic drinkbeker in de weide (wat wilde ik graag dat ik een tasje bij mij had, nu liep ik daar met dat vieze ding tussen twee vingers). Hup, meenemen. Zo leren kinderen dat dat zij wel degelijk kunnen helpen, en dat troep altijd in de prullenbak hoort.

Tip 4: Kunnen jullie samen vogels herkennen aan hun uiterlijk en vogelengezang? En bomen? Hoe heten die?


Wist je dat een middagje naar de Dorpsboerderij Dronten van Triade ook een succes is? Het is een theehuis-én-kinderboerderij-in-één.