25 Zomervakantie-uitjes door heel Nederland!

7 juli 2022
Wij verzamelden 25 van onze favoriete uitjes met kinderen door heel Nederland. Ideaal voor een dagje weg met het hele gezin deze zomervakantie. Lekker samen eropuit! Wat is jouw favoriet?
25 leukste zomervakantie-uitjes met kinderen in Nederland

1. KinderKunstRoute

Het is weer 'Zomer op Schokland'! op UNESCO Werelderfgoed Schokland. Met volop kunst, voorstellingen en activiteiten in de openlucht. En dit jaar met prikkelende en avontuurlijke KinderKunstRoute 'Natuurlijk cultuur'! Kom jij deze zomer ontdekken?



2. Floriade Expo 2022

Spelenderwijs leren over tuinbouw, hoe onze planten groeien en verduurzaming? Creëer je eigen visie op de groene stad van de toekomst bij Floriade! Geniet in de kabelbaan, het bostheater, speeltuinen & ga op Floriade Kids Expeditie! Proef, voel, ruik en ontdek!



3. Grootste kasteel van het land - Kasteel de Haar

Voor alle speurneuzen! Kasteel de Haar heeft hulp nodig. Ergens in het kasteel loopt het spookje Dirk rond en in de tuin zijn de dieren ontsnapt. Kinderen kunnen deze vakantie op speurtocht in en om dit prachtige kasteel bij Utrecht. Aanrader! Beleef het kasteelgevoel bij het grootste kasteel van het land.



4. Ontdek Slot Loevestein

In en om het kasteel en soldatendorp is deze zomer van alles te beleven. Veel verhalen, workshops en kasteelschutters. Laat buskruit ontploffen, leer musket schieten en maak een iconische foto in de boekenkist van Hugo de Groot. Tof familie-uitje!



5. Ook voor draken & eenhoorns - Paleis het Loo

Iedereen is welkom op het leukste tuinfeestje van Nederland op Paleis Het Loo. Tijdens de vernieuwde Prinsen- en Prinsessendagen zijn er shows en activiteiten! Alles staat in het teken van jezelf zijn, dus kom zoals je wil. Extra voordelig met gezinskaart.



6. Vier vakantie op de Heuvelrug

Zin in actie, spelen, chillen en lekker eten, kortom: vakantie? Dan ga je een top tijd beleven op de Heuvelrug. Hier wordt iedere dag een avontuur. Er valt in dit mooie stukje Nederland vol bos, hei, duinen en kastelen zo veel te beleven! Ontdek dit verrassende gebied!



7. Hé doe je mee? - Zuiderzeemuseum

Stap in het Zuiderzeemuseum in de wereld van een Zuiderzeekind. Speel Oudhollandse spelletjes en steek de handen uit de mouwen in de kinderwerkstraat. En sla ook Expeditie Waterwerken niet over. 1 dag is te kort! Bekijk dit gave buitenmuseum.



8. Op avontuur bij GeoFort

Bij dit interactieve museum zijn in de vakantie iedere dag leuke binnen- én buitenactiviteiten rond het thema 'de aarde'. Speel de Earth Games, dwaal rond in het doolhof, kraak de klimaatcode of doe een toffe Minecraft workshop! Plan hier je bezoek.



9. Hoe vrij ben jij? - Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum kom je er deze zomer achter wat vrijheid betekent voor mensen van vroeger én nu. Knutsel een vrijheidsvogel, luister naar mooie Anansi verhalen en vaar met een trekpontje over het water. Zó leuk! Lees meer over dit toffe gezinsuitje.

10. Nieuw: One Planet!

Museon en Omniversum in Den Haag presenteren samen One Planet! Er is van alles te doen voor het héle gezin. Zie hoe prachtig de aarde is bij een grootbeeldfilm en ontdek slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Leuk & leerzaam dagje uit.

11. Kom naar het platteland!

Kom deze zomervakantie naar het boerenerf voor de leukste activiteiten in Nederland tijdens ‘Boeren en Tuinders pakken uit’! Zelf fruit oogsten, helpen bij het melken van de koeien, dwalen door het maisdoolhof en nog veel meer! Bekijk hier alle activiteiten.



12. Tips van de boswachter

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de leukste buitenspeeltips voor je verzameld. Ontdek de natuur (start bij een Buitencentrum), ga op avontuur in de tuin of raas uit in een speelbos. Er valt van alles te spelen en vies worden mag. Laat de kinderen lekker spelen in de natuur!



13. NIEUW: Hallo Vermeer! - Het Mauritshuis

Kom naar dé familie-doe-tentoonstelling Hallo Vermeer! in het Mauritshuis. Stap het 17e eeuwse Delft binnen en ontdek alles over de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer. Verkleden, filmpjes kijken, workshops... leuk! Naar het Mauritshuis.



14. Zomer in het Rijksmuseum

Wauw, wat een te gek zomerprogramma heeft het Rijksmuseum! Tekenen in de tuin, schilderen en etsen in de Lekker Groot workshop, laat je rondleiden langs de hoogtepunten of ontdek de raarste details met een tas vol opdrachten! En dat voor de hele familie!



15. Spelen, springen en klimmen! - Funzone

Bij Funzone beleef je oneindig veel binnenpret! Op 15 locaties in Nederland kunnen kinderen jumpen, in de ballenbak, klimmen, klauteren, lasergamen en zich de hele dag vermaken. Èn er is natuurlijk een restaurant. Komen jouw kinderen spelen?



16. De leukste online hang-out!

Nooit meer vervelen tijdens de vakantie? VakantieHONK.nl is de vrolijke vakantiesite van Schooltv, vol verhalen van je favoriete BN’ers, toffe video’s, spelletjes en meer. Ter ontspanning én om iets van op te steken. Laat het je kinderen zelf ontdekken!



17. De leukste box deze zomer

Laat je kind de wereld ontdekken met Wahoe Edubox! Een box vol opdrachten en materialen om thuis of op vakantie te doen. Een uniek aanbod van bouw- en speelactiviteiten die je kind nieuwsgierig maken. Kies zelf een onderwerp! Wil je dit voor je kind? Bekijk de boxen hier.



18. Leuke actie van Pathé

De leukste kinderfilms zie je deze zomer bij Pathe´! Vóór de film kunnen kids lekker kleuren in de KIDShoek en je hebt grote kans dat je ook mascotte Charlie tegen het lijf loopt; selfie-time! Sparen jullie ook mee voor een gratis Charlie-knuffel? Zie déze films in de vakantie!



19. Stoer zomeruitje bij het NMM

De hele zomer zijn er stoere activiteiten voor kids bij het Nationaal Militair Museum. Test je soldatenskills en stap in de kistjes van een soldaat, scheur een rondje in een minitank over het parcours of ontdek binnen de vernieuwde Xplore. Voor alle avonturiers.



20. Racen net als Max of Mathieu - Mobility Experience van Move

Vind jij Max Verstappen ook zo'n held? Ben je gek op racen, rennen, fietsen en mega fanatiek? Neem dan je familie mee naar de Mobility Experience van Move Amsterdam en test wie de snelste is! Met F1 Simulator én mini Zandvoortcircuit. Naar alle challenges.



21. Het avontuur tegemoet - Mariniersmuseum

Ga als een echte marinier op avontuur in het Mariniersmuseum in Rotterdam! Doe de interactieve experience, ga op patrouille, meet je krachten op de indoor hindernisbaan, voorkom een kaping door piraten én meer! Bekijk dit stoere familie-uitje.



22. Voordelig & uniek dagje uit - BillyBird Park Hemelrijk

Glijd met hoge snelheid 15 meter naar beneden van de Splash of stap in de leukste familieachtbaan. BillyBird Park Hemelrijk heeft het grootste AquaFunPark van NL en is dé combinatie van verkoeling & gave attracties. Komen jouw kinderen zwemmen & spelen?



23. Tof kindermuseum - Natuurmuseum Fryslân

Wat zijn dat voor vreemde gasten in Natuurmuseum Fryslân? Ontmoet deze zomer IJstijddieren en Neanderthalers! Sta oog in oog met een wolharige neushoorn en sabeltandkat, ga op onderwatersafari of graaf zelf botten op. Wie durft? Plan je bezoek aan dit bijzondere museum.



24. Trix en Max verhalentour - Stedelijk Museum Breda

Trix en Max laten je bijzondere karakters horen die je tegenkomt in het museum. Zoals Anthony, het varkentje dat vertelt hoe hij vroeger de mensen beschermde tegen ziektes & vogels die al 500 jaar boven de stad vliegen en alles vertellen. Loop mee met Trix & Max.



25. Zó gaaf is de haven! - Futureland

Ontdek de haven van de toekomst in FutureLand. Kijk je ogen uit op het Panoramadek, kom héél dicht bij de grootste schepen met een rondrit of vaartour, word kraanmachinist, doe een workshop én ga op fossielenexpeditie! Ontdek het allemaal hier.



We wensen iedereen een fijne zomervakantie! Ben je op zoek naar meer leuke uitjes voor het gezin tijdens de vakantie? Neem ook eens een kijkje in onze Kidsproof Flevoland Uitagenda. Hier vind je de leukste kinderactiviteiten in de zomer!
Naar de website