Leer blind typen met DuckTypen!

6 januari 2015
Superhandig als je kind blind kan typen! Wij testten Ducktypen uit, de typcursus gemaakt door Donald Duck weekblad. Lees hier onze ervaring! lees meer...

Leren typen als razende Donald Duck-reporter

“Mam, mag ik…?”
Is dat handig, blind leren typen? Voor ons als volwassenen wel, maar voor een kind?
Mijn dochter Ayla van 10 vindt zeker van wel. “DuckTypen, jaaaa, dat wil ik doen, dat is hartstikke leuk!”. “Waarom dan?” vraag ik haar. “Nou, daar heb ik over gelezen in de Donald Duck (het weekblad) en dat is superhandig als je veel moet typen op de computer”.

Eerlijk is eerlijk; onze kinderen gaan natuurlijk heel veel – zo niet alles-  met de computer doen. Met de hand leren schrijven is eigenlijk niet meer nodig…  Blind typen daarentegen extra handig!

Aan de slag!
Via www.ducktypen.nl bekijken we de gratis proefles, maken we een gebruiksnaam en wachtwoord aan en loggen we in. Met je Speciale Duckstad Avatar kom je Duckstad binnen. Meester Warbol begeleidt je door de stad heen en legt uit wat je moet doen. Al snel zitten we in het eerste spel. Met leuke Donald Duck gebaseerde tekeningen en uitdagende opdrachten. Qua opzet lijkt het meer op een game dan op een typecursus, met opdrachten als: “Blaas de wolken weg door de juiste letter te typen”.

De spelletjes gaan stapsgewijs, eerst alleen de ‘j’ en de ‘f’ met de wijsvingers, dan de ‘k’ en ‘d’  met de middelvingers etc. Langzaam bouw je op naar meerdere letters inclusief spatie en cijfers. Er zitten typische Donald Duck ‘Kiphol’ grapjes in, waardoor het extra leuk is!

Duckse Duiten
Doordat je na iedere oefening punten en Duckse Duiten verdient, die je ziet op een score bord, is Ayla extra gemotiveerd om door te gaan. Meester Warbol moedigt haar ook aan en legt steeds uit hoe ze verder moet. Zo hoef je de tekst die in beeld uitgeschreven staat niet altijd te lezen, je hoort het ook. Hierdoor is de methode geschikt voor zowel visueel als auditief ingestelde kinderen.

Hoewel het leren natuurlijk steeds min of meer hetzelfde is  -namelijk steeds een aantal letters typen in een bepaalde volgorde c.q. tempo- ervaart mijn dochter het toch als heel afwisselend. Het werkt zelfs bijna verslavend. Ayla geeft aan dat de spelletjes steeds anders zijn en vindt het een uitdaging zoveel mogelijk Duckduiten te verdienen om haar eigen Duckstad huis in te richten. Al snel is ze een stoel, zwemband-schilderij en konijn rijker. Grappige keuze wat mij betreft…

Een aanrader
Mijn aanvankelijke scepsis over de haalbaarheid om een kind in deze leeftijd in haar vrije tijd nog iets extra’s te laten aanleren is onterecht gebleken, Ayla vindt het hartstikke leuk! Ze haalt hoge scores en probeert het echt foutloos te doen. En ze vraagt elke dag of ze weer mag DuckTypen. Blijkbaar is het zo leuk, dat het aanstekelijk werkt, haar jongere broertje wil nu ook al meedoen!

Praktische informatie
DuckTypen is geschikt voor kinderen vanaf 7 a 8 jaar. De online lesmethode is ontwikkeld door de makers van Donald Duck Weekblad, in samenwerking met typedocenten. Omdat de lessen veel spelelementen bevatten, ervaren kinderen het eerder als een leuk spel of game dan een verplichte les. De cursus speelt zich af in Duckstad, draait om herkenbare types zoals Donald Duck, Goofy en Mickey en omvat 6 kranten die gemaakt moeten worden als Duckstad-reporter.

Je kind kan het DuckTypen zelfstandig doen en ouders kunnen meekijken naar de voortgang en resultaten via een aparte inlogcode. Het opstarten vergt wel even tijd van de ouder. De cursus werkt het beste als het meerdere keren (liefst 5 keer) per week per keer ongeveer een half uur wordt gedaan.. Met een gemiddeld niveau kunnen kinderen het binnen 3 a 4 maanden afronden. Is de cursist een snelle leerling, dan kan het in 12 weken. Aan het einde krijgt je kind zij of haar type-diploma. En handig: de cursus is een jaar geldig, dus je mag er ook langer over doen dan 12 weken. En de prijs? Die is prima, zeker vergeleken met andere typecursussen voor kinderen.

Voor meer info, een gratis proefles of meteen een cursus bestellen, typ hier.

PS: voor meerdere kinderen tegelijk geldt een korting!