Kidsproof blogTerug

Een dagje op ontdekking in Batavialand Lelystad

3 april
Wat een heerlijke dag hadden wij bij Batavialand in Lelystad! Een goede mix van lekker 'doen' in het museum, oude ambachten ontdekken op de werf en natuurlijk de Batavia bewonderen! Voor ons als ouders top om te zien hoe dit stukje cultuur en wetenschap is verpakt in één en al vermaak voor de kinderen.
Wij zijn onze beleving in Batavialand begonnen in de filmzaal, het verhaal van Cornelis Lely en zijn droom om in oorlogstijd op een vreedzame wijze extra land te winnen! De film was voor ons als ouder erg interessant en de kinderen werden vermaakt met grappige special effects zoals wind en stemmen uit de luidsprekers.Na de introductie van meneer Lely zijn wij doorgelopen naar het Watertheater. Dit is ontzettend aantrekkelijk voor kinderen, ze mogen hier zelf aan de slag om het water te managen! Sluizen bedienen, bruggen bouwen, het gemaal aanzwiepen en nog veel meer. Spelenderwijs leren ze hier enorm veel over watermanagement en hoe het komt dat wij in Nederland nog steeds droge voeten hebben! Aan de andere kant van het watertheater vind je de tentoonstelling over de IJsselkogge. Ook hier zit een tof interactief element in. Er mag virtueel gevaren worden met de Kogge. Probeer zo snel mogelijk de haven van Kampen te bereiken. We hebben hier heel wat fanatiekelingen los zien gaan!Ook kun je nog een kijkje ondergronds nemen, er zijn allerlei archeologische opgravingen te bewonderen én zelf te doen! Aan de slag met schepjes en kwastjes!

Onze kinderen hadden zich in het museum nog uren kunnen vermaken, maar buiten wacht er nog zoveel meer leuks! Aan de overkant van het museum ligt de werf met de verschillende werkplaatsen. Toen wij er waren was het allemaal in bedrijf. In de smederij brandde een vuur en hier waren kinderen zelf bezig om een souvenir te maken. Ook hebben wij gezien hoe de imposante beelden met de hand worden gesneden, wat een vakmanschap! We hebben genoten van alle bedrijvigheid op de werf.In het midden van de werf wordt er gebouwd aan het waterschip. Nooit stilgestaan bij hoe ze de houten planken krom maken voor de bouw van zo'n schip. Wij weten nu hoe ze dat doen!

Tja, en vanaf die hoogte zie je de beroemde reconstructie van de Batavia al liggen! Wat is zij groot! Eenmaal aan boord is het best spannend en wanen we ons echt in de 17e eeuw! 

Voor ons was het een heerlijk dagje 17e eeuwse geschiedenis én moderne tijd! Wij vinden het een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt, maar ook zeker voor kinderen die houden van ontdekken en van techniek!

Weten wat er allemaal te beleven is? En welke speciale tentoonstelling en activiteiten er zijn? Check snel alle bezoekersinfo over Batavialand!