Codekraken met het NMM!

31 maart 2020
Klaar met stilzitten en wil je aan de slag? Knutsel deze stoere codekraker van het Nationaal Militair Museum in elkaar en kraak elkaars berichten in geheimtaal!
Wil jij soms wat tegen je broertje of zusje zeggen wat je ouders niet mogen horen? Geheimtaal is de oplossing. In het leger gebruiken ze het ook heel veel, zodat alleen de zender en de ontvanger de berichten begrijpen.

Door je eigen codetaal te ontwikkelen weet niemand wat je zegt en kun je stiekem communiceren. Het Nationaal Militair Museum helpt je bij het maken van geheimtaal. Hoe ga je te werk?



Eerst heb je een codekraker nodig:
1. Knip de schijven 1 en 2 uit.
2. Leg schijf 2 bovenop schijf 1.
3. Maak de schijven aan elkaar vast met een splitpen.

Geheimtaal ontwikkelen:
1. Kies een codesleutel van twee letters. Bijvoorbeeld D=Q. Draai nu de binnenste schijf tot de letter Q onder de letter
D van de buitenste schijf staat. Laat de schijven op deze stand staan.

2. Schrijf de zin die je wilt versturen op papier. Laat geen ruimte tussen de woorden, maar schrijf ze aan elkaar. Bijvoorbeeld: DITBERICHTISGEHEIM

3. Zoek de letters van je bericht één voor één op in de buitenste schijf en noteer de letters uit de binnenste schijf eronder. Nu heb je een gecodeerd bericht dat je kunt versturen!



Via deze link kun je de PDF downloaden zodat je thuis aan de slag kunt met je eigen codekraker.

Leuke dingen om thuis te doen met kinderen

Tip: Is je kind jarig deze periode? Wij bedachten 30 tips om toch een verjaardagsfeestje te vieren. 

Corona tips kinderen