Een hijskraan om het goed te maken

15 maart 2021
Pablo (4) was nog maar net begonnen op de kleuterschool toen de zorgen in het gezin waar hij opgroeit in rap tempo toenamen. Zijn moeder Kim (25) - die na de geboorte van zijn zusje Sterre in een postnatale depressie was geraakt - moet alle zeilen bij zetten om iedere dag weer door te komen. De zorg voor haar pasgeboren baby vraagt overdag en 's nachts al haar aandacht en energie........
Pablo en zijn hijskraan.
De jonge moeder zet alles op alles om haar pasgeboren dochtertje te geven wat ze nodig heeft. Soms lukte dat, vaak ook niet. Dan voelt Kim zich schuldig, ze schaamt zich ... wat zouden mensen van haar denken? Rico (26) de vader van Pablo en Sterre, werkt zich drie slagen in de rondte, om te zorgen dat zijn jonge gezin het financieel kan bolwerken. Door zijn wisseldiensten en overwerk heeft hij nauwelijks tijd om zijn steentje bij te dragen aan de dagelijkse zorg voor de kinderen.

Geen aandacht
Voor de kleine Pablo betekent dit een moeilijke situatie. Als hij enthousiast uit school komt en vol verhalen zit, moet hij vaak stil zijn omdat zijn vader, die nachtdienst heeft, ligt te slapen. Zijn moeder, die inmiddels totaal uitgeput is, doet haar best om naar zijn verhalen te luisteren maar wat hij vertelt komt steeds minder goed bij haar binnen. Hoe graag ze ook zou willen, het lukt haar steeds minder om Pablo aandacht te geven er echt voor hem te zijn.

Goedmaken
In het verlangen naar aandacht van zijn ouders, gaat Pablo steeds meer zijn best doen. Hij ontdekt dat hij met dingetjes kapot maken en harde geluiden maken de aandacht van zijn moeder weet te trekken. Soms valt zijn moeder enorm naar hem uit, of ze grijpt hem hardhandig beet en schudt hem door elkaar. Als Pablo daarvan schrikt en moet huilen, voelt Kim zich schuldig en heeft ze achteraf enorme spijt. Ze haalt dan alles uit de kast om het weer goed te maken, om een lieve moeder te zijn. Dat vindt Pablo fijn.

Een harde klap en glasgerinkel
Als Pablo in bed ligt hoort hij zijn ouders soms tegen elkaar schreeuwen. Eén keer hoorde hij zelfs een harde klap en glasgerinkel. Hij was naar beneden gegaan om te kijken wat er aan de hand was, waarna zijn vader hem aan één arm de trap op sleurde, hem zijn kamer in duwde en de deur van zijn slaapkamer met een klap dicht smeet. Na zoiets nam zijn vader de volgende dag vaak een kadootje voor hem mee. Soms zelfs een hele grote hijskraan van lego.

Blauwe plekken
Maandenlang gaat deze situatie door, niemand die het wist, totdat de juf bij gymles op een dag de blauwe plekken op de armpjes van Pablo ziet. Een belangrijk signaal dat door de juf direct werd opgepakt. Er komt hulp voor het gezin, de situatie wordt zorgvuldig bekeken en de conclusie was dat eerst rust en veiligheid in het gezin nodig is. Samen met de ouders en een hulpverlener van Vitree wordt een plan gemaakt om dit jonge gezin weer veilig op de rit te krijgen.

Een pleeggezin
Nadat eerst is uitgezocht of iemand in de familie of vriendenkring Pablo tijdelijk in huis zou kunnen nemen, werd voor Pablo een pleeggezin in de buurt gevonden. Daar mag hij wonen tot het thuis weer veilig en stabiel genoeg is. Pablo kan op zijn eigen school, bij zijn eigen vriendjes en vertrouwde juf blijven en met hulp van Vitree en de pleegouders blijft het contact tussen Pablo en zijn ouders in stand, ook al woont hij tijdelijk niet thuis.

Weer genieten
Na intensieve hulp voor de moeder, die haar depressie te boven komt en weer kan gaan genieten van haar kinderen, kan Pablo eerst alleen in de weekends en later weer helemaal thuis komen wonen. Alles gaat stap voor stap, dat is voor Pablo ook heel duidelijk en goed te begrijpen. Rico vindt in de tussentijd een nieuwe baan, zonder nachtdiensten, wat meer rust en regelmaat geeft voor het gezin en waardoor de taken en de zorg beter verdeeld kunnen worden.

Kim pakt na een lange periode in de ziektewet haar werk als kapster weer op. Ze geniet van haar werk, van het contact met de klanten en collega’s. Na een werkdag heeft ze thuis ook weer aandacht voor de verhalen van haar kleine Pablo, terwijl Sterre honderduit mee brabbelt. En de hijskraan? Daarmee bouwen Rico en Pablo samen torens tot aan de wolken.

Wil jij als pleegouder het verschil maken? Dan is Vitree op zoek naar jou!

Kijk voor meer informatie op www.vitree.nl of op facebook.com/vitreepleegzorg

Pablo en Sterre zijn nicknames en dit verhaal is gebaseerd op situaties uit de praktijk.