Een plekje over in je hart en huis

27 augustus 2019
Onderweg voor de campagne Almere zoekt Pleegouders spreek ik regelmatig Almeerse pleegouders. Zo was ik laatst op bezoek bij Marco en Janet, ouders van Tim (9), Fenna (6) en pleegouders van Joshua (3).

Toen ik eind 2015 begon als projectleider van de wervingscampagne Almere zoekt pleegouders, ontmoette ik op een informatieavond over pleegzorg, Marco en Janet. Ouders van twee jonge kinderen die nog een plekje over hadden in hun hart en huis en er over dachten om pleeggezin te worden.
Alles uit je handen laten vallen
Inmiddels zijn Marco en Janet al weer drie jaar pleegouders. Joshua was nog maar 4 weken oud, toen hij in 2016 aan hun zorg werd toevertrouwd. "We werden heel onverwacht 's middags gebeld met de vraag of er om 17 uur een babietje bij ons gebracht mocht worden", vertelt Jeanet. Op dat moment moet je dus alles uit je handen laten vallen om te zorgen dat je er klaar voor bent. Jeanet en Marco konden rekenen op steun uit de familie. Dat was heel fijn, ook voor hun eigen kinderen die toen nog maar 3 en 6 jaar waren. Opa en oma waren direct betrokken en konden er ook een beetje extra zijn voor hun kleinkinderen.

Je hecht je toch
Toen Joshua bij hen kwam was duidelijk dat zijn ouders niet voor hem konden zorgen en dat hij in elk geval tijdelijk in een pleeggezin zou zijn. "Je hecht je natuurlijk gelijk aan zo'n mannetje maar toch is het belangrijk om goed voor ogen te houden dat het in principe tijdelijk is" vertelt Marco. "Het gaat ook bij de pleegzorg om verwachtingsmanagement. "Aan onze kinderen vertelden we dat Joshua kwam 'logeren', daar zit al iets van tijdelijkheid in en dat is belangrijk, zodat kinderen, hoe jong ze ook zijn, van jou als ouder horen waar ze van uit moeten gaan". Toen Joshua 16 maanden oud was en alle partijen met de ouders goed hadden gekeken, of opgroeien bij zijn eigen ouders veilig genoeg was, viel het besluit dat Joshua langdurig zou gaan opgroeien in het pleeggezin van Marco en Janet.

Geen feest
Janet en Marco herinneren zich die dag nog maar al te goed en vertellen: "Aanvankelijk wilden we er een beetje een feestje van maken, maar toen het zo ver was op die dag voelde dat helemaal niet gepast. Natuurlijk waren we blij dat we voor Joshua mochten blijven zorgen en voor onze kinderen was het natuurlijk heel fijn dat hij bleef. We konden 'logeren' gaan vervangen door 'wonen' en voor de kinderen voelde hij inmiddels gewoon als een broertje. Maar toen het besluit was gevallen realiseerden we ons ook dat het eigenlijk een heel verdrietige dag was. Kinderen horen allereerst bij hun eigen ouders en het is ook heel pijnlijk als dan het besluit valt, dat dat niet meer kan".

Liefde en aandacht voor zijn roots
Terwijl we praten, scharrelt Joshua (3) vrolijk babbelend rond. Een gezond ogende ondernemende dreumes die de wereld aan het ontdekken is. In het gezin van Marco en Janet krijgt Joshua alles wat nodig is om op groeien en zich te ontwikkelen: Liefde, zorg en aandacht zoals ieder kind dat verdient. Maar in het geval van Joshua ook aandacht voor zijn geschiedenis en inzet van de pleegouders, om het contact met zijn familie te onderhouden.

Wil jij ook van betekenis zijn voor een kind?  Misschien is pleegouder dan wat voor jou.

Je bent van harte welkom op een van onze informatieavonden:
– Almere: donderdag 5 september 2019
– Lelystad: maandag 23 september 2019
– Emmeloord: maandag 4 november 2019
– Almere: dinsdag 12 november 2019
– Lelystad: donderdag 12 december 2019