Eerste Hulp Bij Thuiswerken

7 januari 2021
Werk je door de coronacrisis onverwachts vanuit huis? En zijn nu ook je kids nog thuis van school? Help! Bij Kidsproof.nl werken alle sitemanagers vanuit hun eigen regio. We doen dus al jaren aan thuiswerken, ook regelmatig met kids om ons heen ;) Kidsproof-oprichter Annemarie deelt haar tips met je.

Ik werk vanuit Hilversum, mijn collega’s zitten verspreid over het hele land. Toch zien we elkaar elke dag. Online. En dat werkt echt heel fijn. Maar thuiswerken met kinderen? Er is een reden dat je je kinderen niet mee neemt naar je werk… dit werkt namelijk niet. Maar goed, nu de scholen gesloten zijn hebben we weinig opties.

Een aantal tips om tóch (een deel van) je werk te kunnen doen:

1. Plan je werktijd én je kindertijd
Plan vaste werkblokken in en bespreek dit met je kinderen. Dat kan al vanaf 5 jaar. Toen legde ik ze uit dat ik niet de hele zomervakantie vrij kon zijn. Geef duidelijk aan wanneer je werkt en wanneer niet. Zo wisten mijn kids al snel dat ik elke ochtend vroeg op stond en dan eerst twee uur ging werken (daar word je mega-productief van), om daarna samen met hen iets leuks te doen (met echte focus!). En dat deed ik dan ’s middags nog een keer zo. Zo leerden zij zichzelf vermaken en had ik op andere tijden echt tijd voor hen. Begin met korte tijdsblokken en maak die langzaam steeds langer.

2. Beloon goed gedrag
Voor kinderen is het in het begin lastig om te begrijpen dat je er wel bent, maar dat je niet steeds aanspreekbaar bent. Wees geduldig, zij moeten dit ook nog leren. Beloon goed gedrag, wees een beetje makkelijker met schermtijd als jij moet werken. En stel iets leuks in het vooruitzicht als ze je niet storen.

3. Moet het nu of kan het ook later?
Leer je kinderen na te denken over of een vraag nú gesteld moet worden, of dat dat straks ook kan. Vertel ze om hoe laat je even stopt en tijd voor hén vrijmaakt en vraag of ze de vraag voor dan willen bewaren. Hou je dan vervolgens zelf ook strikt aan deze afspraak.

4. Richt een aparte werkplek in 
Met een aparte werkplek is het voor iedereen duidelijk dat je aan het werk bent. Heb je weinig ruimte? Maak dan een hoek aan de eetkamertafel. Spreek ook met je kinderen af: als je dáár zit, ben je aan het werk. Duidelijkheid is cruciaal.

5. Professionele looks
Ik kleed me aan en maak me klaar alsof ik naar mijn werk ga. Met hakken en al ;) Van je joggingbroek word je echt niet productiever. Ook daaraan zien de kinderen het verschil tussen een weekenddag en een werkdag. Werk-modus aan!

6. Werkgesprekken voeren
Als je op kantoor in bespreking bent, ziet iedereen dat je niet beschikbaar bent, thuis werkt dat anders. Zij zien niet het verschil tussen een privégesprek en een werkgesprek. Spreek af hoe ze kunnen zien dat je in een werkgesprek bent. Laat ze een mooie deurhanger voor je maken of kies iets ludieks: een knuffel die je met z’n rug naar je toedraait als je niet gestoord kunt worden.

7. Vermijd overdag zoveel mogelijke andere taken
Toen ik ooit begon met thuis werken, trok ik van alles naar mezelf toe. “Laat de ontbijtboel maar staan, ik ruim het straks wel op”, “Ik hang de was wel even op”. Binnen korte tijd kwam ik nauwelijks meer aan werken toe. Werken met de kids thuis is al uitdaging genoeg!

Succes met thuiswerken én veel plezier met je kids!

Tip: Bekijk deze blog met een creatieve masterclass, of deze met educatieve TV-tips!

blog-banner-corona