Kidsproof-reporters testen Young Engineers

5 maart 2017
Onze Kidsproof-reporters mochten afgelopen vakantie de LEGO-vakantiedag van Young Engineers uitproberen. Lees hier wat ze ervan vonden!
En daar fietsten we in een aangenaam winterzonnetje in de voorjaarsvakantie naar de LEGO-vakantiedag van Young Engineers! Kidsreporters Pepijn (10 jaar) en Sterre (7 jaar) mogen daar op onderzoek gaan en natuurlijk bouwen ze ook mee. Wij waren reuze benieuwd, Pepijn en Sterre vinden LEGO leuk, maar echte die-hards zijn het niet.  We hebben best wel een paar bakken LEGO thuis, maar dagenlang bouwen en spelen met LEGO, dat gebeurt bij ons dus niet. Hoe zouden ze de dag dan gaan beleven?



Bij binnenkomst werden we heel gastvrij ontvangen door de twee instructrices Roya en Janneke, twee leuke dames die ons eerst een blokje theorie voorschotelden: potentiële energie, kinetische energie en veerkracht…. Wow, dat klinkt best serieus. Even goed opletten! Daarna kregen we allemaal een LEGO-Young Engineers box en een bouwplan. We gaan een voertuig maken dat zelf zal kunnen rijden, mét een elastiekje. Hoe dat zal gaan, we hebben nog geen idee, maar we gaan wel lekker aan de slag.

Hmm, na een half uur rijden sommige voertuigen  al over de grond , maar bij ons lukt het nog niet meteen. Gelukkig helpen de instructrices heel goed, ze stellen vooral vragen en laten ons zelf nadenken over hoe we het het beste aan kunnen pakken. Ook onderling helpen de kinderen elkaar.



Pepijn worstelt enorm met de vraag hoe hij dat elastiekje nu kan en wil gaan gebruiken. Het bouwwerk is wel vijf keer deels afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Frustratie voerde de boventoon. Gelukkig biedt de dag enigszins de ‘verplichting’ om door te moeten zetten, iets wat thuis misschien niet gelukt was. Nu ging Pepijn op zoek naar slimme oplossingen met een supermooi resultaat.  Een snelle racewagen, en snel dat ie ging!! En als bonus: fanatisme om er aan te blijven verbouwen om hem nog sneller te krijgen. Hij, en ook alle andere kinderen, konden niet meer stoppen. We hebben dit afgesloten met een race om de snelste wagen. Wie heeft de slimste constructie bedacht en gemaakt? Helaas hebben Pepijn en Sterre niet gewonnen, maar volgens Sterre was dit echt het leukste van de dag.



Tussendoor kregen we een lekker glaasje drinken en een wafel, ook de lunch die er bij in begrepen zit was ook prima in orde.

Daarna kregen we wederom een blokje theorie over transmissie en de principes daarvan. Die konden we daarna mooi meteen toepassen toen we aan de slag gingen om een straatveger te maken die we echt buiten hebben uitgeprobeerd! Het lukte echt!  

Ja en dan is er natuurlijk ook altijd een minder leuk onderdeel van de dag…. het opruimen. Alle stukjes (de inmiddels her en der lagen, want in het fanatisme om een nog snellere wagen te krijgen pak je wat je pakken kan, ook al hoort het eigenlijk in de bak van een ander) moesten weer precies op de juiste plek in de dozen.

De dag ging supersnel voorbij. De hele dag met LEGO in de weer geweest. Sterre vond het leuk omdat het juist extra lastige opdrachten waren, lekker uitdagend dus.
Onze eindconclusie: we vinden de LEGO-Vakantiedag wel een tikkie aan de prijs, maar je doet echt andere dingen met LEGO dan thuis. Je wordt echt uitgedaagd om dieper en anders na te denken over techniek terwijl je bezigbent met  LEGO.

Wil je ook een keer een workshop volgen van Young Engineers? Hou de uitagenda in de gaten, want er worden regelmatig toffe activiteiten georganiseerd!BewarenBewarenBewaren