Kinderen gaan heel snel in je hart zitten

18 juni 2018
Enige tijd geleden was ik op bezoek bij Karin (52) en Suzanne (46), pleegouders van Job (2) en Juda (2)
Ze hadden net een pittige crisisplaatsing van twee jonge kinderen achter de rug, toen Karin en Suzanne in 2015, net voor kerst door een pleegzorg medewerker van Vitree werden gebeld met de vraag of ze ruimte hadden om een pasgeboren tweeling op te vangen...
Wat ze toen nog niet wisten was, dat het antwoord op die vraag hun leven van de ene op de andere dag radicaal zou veranderen. Toen de jongetjes een paar dagen oud waren ontmoetten ze in het ziekenhuis de pas bevallen moeder van de tweeling. “We zagen elkaar en het klikte gelijk en dat was wederzijds” vertellen de pleegmoeders.

Crisisopvang werd langdurend opgroeien
Er kunnen zo veel redenen zijn waarom ouders niet in staat zijn om zelf de zorg voor hun kinderen te dragen. Deze moeder wist dat en zij was, hoe pijnlijk op dat moment ook, blij dat pleegouders Karin en Suzanne met hart en ziel klaar stonden om voor haar kinderen te gaan zorgen zo lang dat nodig was.
Gaandeweg hun eerste levensjaar werd duidelijk dat Job en Juda niet bij hun eigen moeder zouden gaan opgroeien maar dat de tijdelijke opvang zou worden omgezet naar langdurige pleegzorg.

Pleegzorg maakt je leven rijk
Karin en Suzanne hebben hun voormalig appartement inmiddels verruild voor een eengezinswoning in een kindvriendelijke buurt en ze organiseren hun werk zodanig dat altijd een van hen thuis is bij de kinderen. “We hebben er een heel netwerk bij gekregen, de jongens hebben drie moeders en zes opa’s en oma’s en ze horen er allemaal bij”
Op mijn vraag wat het geheim is van goed pleegouderschap vertellen ze: “Dat je geen verwachtingen hebt en ruimte geeft aan alles wat er bij komt, zowel de mooie als de verdrietige dingen. Kinderen gaan heel snel in je hart zitten, dat alles bij elkaar maakt je leven rijk”

Schrijnend tekort
Job en Juda hebben het geluk, dat Karin en Suzanne op die decemberdag in 2015 ruimte hadden in hun huis en hart. Deze jongetjes zijn verzekerd van een fijn gezin waar ze mogen opgroeien en waar ze alle zorg en liefde krijgen die ze maar nodig hebben.
Voor heel veel Almeerse kinderen is dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Nog steeds is er een groot tekort aan pleeggezinnen waar kinderen tijdelijk of langdurig kunnen worden opgevangen. Vooral voor heel jonge kinderen zijn we samen met de gemeente dringend op zoek naar mensen met ruimte in huis en hart. Om die reden hangen deze weken overal in de stad weer spandoeken en grote billboards en vertellen we overal het verhaal want ieder kind verdient een veilig thuis!

Weten wat jij kunt betekenen?
Kom dan eens vrijblijvend op een van onze informatieavonden. Samen met een ervaren pleegouder vertellen we graag wat het betekent om pleegouder te zijn en er is uiteraard ruimte voor al jouw vragen. Op 25 juni is er al een informatieavond in Almere. Meer data en info vind je hier .
Graag tot ziens!

Sylvia Huisman - projectleider van de campagne Almere zoekt Pleegouders van Vitree.

Om privacy redenen zijn Job en Juda gefingeerde namen.