Noordoostpolder: een walhalla voor kinderen én hun ouders!

11 november 2019
Welkom in Noordoostpolder; een walhalla voor kinderen én hun ouders. Zéker als je er graag op uit trekt en van verse lucht happen houdt. Want je hebt hier letterlijk alle ruimte en kunt hier héérlijk buiten spelen, vooral als je niet bang bent om vies te worden.

Wist je dat de Noordoostpolder een van de grootste gemeenten van Nederland is? Er is van alles te doen! We vroegen of Linda Litjens-van der Velde van Visit Flevoland ons daar wat meer over wilde vertellen…. Lezen jullie mee?

Welkom in Noordoostpolder. Noordoostpolder is een walhalla voor kinderen én hun ouders. Zéker als je er graag op uit trekt en van verse lucht happen houdt. Want je hebt hier letterlijk alle ruimte en kunt hier héérlijk buiten spelen, vooral als je niet bang bent om vies te worden. 

‘Gewoon’ door Noordoostpolder wandelen is al een avontuur op zich. Want weet je dat je hier letterlijk op de voormalige zeebodem loopt? Noordoostpolder ligt namelijk 4 meter onder N.A.P. Gelukkig doet de Afsluitdijk én de dijken om Noordoostpolder heen, hun werk uitstekend en kun je hier veilig op ontdekkingstocht gaan. 

Kom lekker fietsen over de dijken, struinen over het boerenland of wandelen door onze prachtige bossen. Een bos dat je móet komen ontdekken, is het Waterloopbos. Hier vind je de resten van schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken, allemaal organisch opgenomen in de natuur; Tegenwoordig worden ingewikkelde krachten op grote bouwwerken natuurlijk per computer berekend. Vroeger maakte men die berekeningen door de werkelijkheid na te bootsen. Zo testte het Waterloopkundig laboratorium in het Waterloopbos in de jaren '50 en '60 allerlei schaalmodellen. Bijvoorbeeld de Deltawerken en de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Kun jíj ze nog herkennen? Bij Paviljoen het Proeflab// vind je alle info over het Waterloopbos en kun je leuke wandel- en fietsroutes ophalen. 

Noordoostpolder is één van de jongste gebieden van Nederland, maar heeft al een eeuwenoude geschiedenis, die zelfs teruggaat tot in de prehistorie! Ken je bijvoorbeeld het voormalige eiland Schokland? Ooit een veilige haven in de Zuiderzee, nu een eiland op het droge. Wie waren de mensen die op Schokland leefden? Hoe was het leven in de tijd van Zuiderzee? Wat kun je leren over de IJstijd? Kom langs bij UNESCO Werelderfgoed Schokland en ontdek het zelf! 

Is het lekker weer? Dan kun je heerlijk komen genieten op het strand bij familiepark Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Trek vooral níet je mooiste kleren aan, want kinderen worden hier natuurlijk vies en nat! Bij Netl vind je naast een grote speeltuin, een klim- en klauterparcous en een bamboejungle zelfs een echte modderglijbaan. Neem je dus wel even droge kleren mee? 

Ga bij de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest op ontdekkingstocht over junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen. Onderweg maak je kennis met allerlei dieren en planten. Durf je de clowneske lori’s te voeren? Of kijk je liever naar de duizenden vlinders in de grootste vlindertuin van Europa? Schrik niet als je zomaar oog in oog staan met voorbij-roetsjende aapjes, vleesetende planten of overstekende schildpadden. Of kom lekker spelen in het 1000 vierkante meter grote Mangrovebos Speelparadijs. 

Inmiddels trek gekregen? Dat snappen we. Maar ook daar hebben we een oplossing voor. Wist je trouwens dat Noordoostpolder in 1942 werd drooggelegd omdat er grote voedseltekorten waren in Nederland? Noordoostpolder had vanaf het begin een agrarische bestemming. Op allerlei plekken vind je dan ook nog steeds gezellige boerderijwinkels waar je verse streekproducten kunt kopen. Bij Vink Fruitboerderij kun je zelfs, in de oogsttijd, je eigen fruit plukken! 

Kom je snel een keer langs in Noordoostpolder!? We heten je graag welkom!