Kidsproof blogTerug

Stokje doorgeven: Dionne Ruijsenaars Batavialand

9 januari
Iedere ochtend als ik naar mijn werk loop, zie ik het prachtige VOC-schip de Batavia. Het schip dat ontelbaar veel verhalen herbergt. Bijvoorbeeld het verhaal over de tijd dat ze naar Indonesië voer. Of over de bouw. Mede hierdoor is Batavialand mijn favoriete ‘Kidsproof’ plek.. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld omdat ik er zelf werk. Maar toch… in Batavialand is zoveel te beleven.
Batavialand VOC Schip
In mijn ogen is het de beste plek voor een gezellig dagje uit met het gezin. In Batavialand kun je nog steeds zien hoe schepen werden gemaakt en gebouwd in de tijd van de 17de eeuw.. Op de werf zijn verschillende oude ambachten in bedrijf die tonen hoe mensen vroeger spijkers smeden, zeilen maakten en beelden sneden. Momenteel wordt ook aan een schip gewerkt op precies dezelfde manier als een paar honderd jaar geleden. Heel interessant om naar te kijken en iets van te leren.Voor de kids is de werf extra leuk, want zij mogen bijvoorbeeld een spijker smeden of een touw slaan. Door het zelf te doen, ervaren ze echt hoe dat vroeger ging. Als bonus mogen ze hun eigen werk mee naar huis nemen. Het voordeel van Batavialand is dat er zowel een binnen- als een buitenlocatie is. Altijd iets te beleven dus, ook als het regent of erg koud is.

In het museum vind je verschillende tentoonstellingen die vertellen over het verhaal van land en water. Zelf vind ik ‘De Flevowand’ steeds weer indrukwekkend. Een zestig meter lang doek dat 14 jaar duurde voordat het klaar was – en nu op een mooie manier het verhaal van Flevoland vertelt. Het is interessant om iets te leren over de geschiedenis van Flevoland, en zeker op zo’n bijzondere manier.Het feit dat we graag blijven ontwikkelen en vooruitgaan, maakt dat ik zo graag werk bij Batavialand. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het conserveren van de IJsselkogge, waar een educatieve tentoonstelling van is. We hebben dit jaar ook de Archeohotspot geopend, waar je bijzondere objecten kunt laten onderzoeken door archeologen.En natuurlijk hebben we ook voor 2019 alweer een heleboel plannen. Zo we zijn bezig met een nieuw restauratiecentrum en willen we een educatieve tentoonstelling over water lanceren.

Langskomen is dus een goed voornemen!

Dionne Ruijsenaars


TIP: Voor nog meer informatie over het museum klik je hier!